Film o kultnoj kući Farnsworth

SEKS, LAŽI I MODERNIZAM Jeff Bridges u ulozi Miesa van der Rohea u skandaloznoj priči o kući Farnsworth

Ako postoji priča iz svijeta arhitekture koja je dovoljno sočna da bi je se prenijelo na film, onda je to zasigurno ona o kući Farnsworth.

Prema filmskom blogu Showbiz 411, za Oscar nominirani Jeff Bridges glumit će slavnog arhitekta Miesa van der Rohea u filmu o nastanku vjerojatno najpoznatije moderne rezidencije - kuće Farnsworth. Premda je ta kultna kuća u središtu radnje, film će se, zapravo, baviti burnim odnosom između Miesa i investitorice, dr. Edith Farnsworth, koju će glumiti Maggie Gyllenhaal.

Konstrukcija kuće Farnsworth, zima 1949./1950.; Foto: Canadian Centre for Architecture, Montréal

Svi zaljubljenici u arhitekturu i rad Miesa van der Rohea upoznati su s kućom Farnsworth, koja je možda i najčišća vizija modernizma kakvim ga je vidio slavni arhitekt. Međutim, postoji i druga strana priče. Naime, sam je projekt okaljao odnos arhitekta i investitorice Edith, koja se osjećala ogorčeno i prevareno spoznavši da je potrošila 70.000 dolara na samo jednu sobu u kući, koja je, prema njezinu mišljenju, izgledala kao "stakleni kavez na štulama".

Dr. Farnsworth i Myron Goldsmith u uredu Miesa van der Rohea; Foto: Connecting the Windy City

U konačnici su investitorica i slavni arhitetkt završili na sudu. Naime, Mies i njegova klijentica podnijeli su tužbe kontratužbe - on zbog neplaćenih troškova gradnje, a ona zbog nesavjesno odrađnog posla, zbog čega je gradnju na kraju platila 33.872 dolara više nego što su dogovorili 1949. Na koncu je Mies dobio spor i zaostali dug. Dr. Farnsworth kuću je koristila kao ljetnu rezidenciju još dva desetljeća nakon toga, ali više nikada nisu razgovarali.

Mies van der Rohe u pauzi tijekom izgradnje kuće Farnsworth; Foto: Tweedland

"Većina onih koji su bili svjedoci njihova prijateljstva suglasni su da se radilo o ljubavnoj romansi koja je trajala neko vrijeme", napisao je povjesničar Franz Schulze u knjizi "Mies van der Rohe: A Critical Biography".

Farnsworth kuća; Foto: Wikipedia

Izvor: architizer

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 06:16