Očekujte neočekivano

Spektakularan objekt na dvije etaže kod Zadra: Koja zabavna kuća! Ima čak i stijenu za penjanje

 Davor Dragičević
Vodimo vas u objekt u Dalamciji koji, osim ugodnog boravka pruža zabavu, opuštanje i maksimalno punjenje baterija

PROFIL

  • Info: Villa Activia
  • Površina: kuća od 227 kvadrata na dvije etaže
  • Lokacija: Sveti Petar kod Zadra
  • Projekt: Nina Ninčević iz Arhitekture Plus i Alan Sorić iz Bastion dizajna
  • Uređenje: Margareta Magdić Begonja i Lucija Perić (interijer)

Stijena za penjanje, pergola, roštilj, kamin... Cijeli je niz zanimljivosti koje se mogu pronaći u Villi Activiji, koja se smjestila u Svetom Petru nedaleko od Zadra. Ništa na brzinu i ništa solo - ukratko nam Ante Bašić objašnjava kako je nastajala njegova spektakularna kuća. Najprije su godinu dana trajale pripreme, a onda nešto manje od godinu dana i radovi. No, ako gledamo vrijeme koje je proteklo od trenutka kad je Ante odlučio na tom zemljištu sagraditi kuću do onog kad su prvi gosti ušli u nju, trebale su četiri godine. Osim podrške obitelji i rodbine, svemu su svoj obol dali i Nina Ninčević iz Arhitekture Plus te Alan Sorić iz Bastion dizajna. Interijeri su osmišljeni u suradnji s Margaretom Magdić Begonjom i Lucijom Perić, kao i arhitektura objekta.

image
Davor Dragičević

Magičan eksterijer
Kuća je izvedena iz dva kubusa međudosbno povezana čeličnim stubištem. Eksterijer čine vanjska kuhinja s roštiljem, terasa koja gleda na bazen, vrt i stijena za penjanje

image
Davor Dragičević
image
Davor Dragičević

Cilj je bio pružiti gostu mogućnost da se osjeća kao kod kuće, ali i da uživa u nekima od sitnica koje si u svojem domu ne može lako priuštiti

image
Davor Dragičević
image
Davor Dragičević

Prostor za razonodu u unutrašnjosti obuhvaća “trojku koja čini čuda”: teretanu, ps4 i saunu

- Moj dječački san bio je napraviti kuću u Sv. Petru i stvarno sam sretan što sam taj san i ostvario. Ideja o kući za odmor došla je nakon analize tržišta, gdje sam uvidio nedostatak ovakvih objekata u okolici Zadra. Lokacija je blizu triju potpuno različitih nacionalnih parkova (Krka, Kornati, Paklenica) i moja ideja je bila napraviti bazu za aktivni odmor, zato je i naziv kuće Villa Activia. Villa Activia je početak mog poduzetničkog puta, desetljeće koje nam slijedi bit će ono u kojem planiram ostvariti svoje ideje i gostima ponuditi inovativan prostor za odmor koji nigdje ne mogu doživjeti - pojašnjava Ante.

Ideja je bila, dodaje, osigurati gostu maksimalan komfor uz toplinu obiteljskog doma. Cilj je gostu pružiti osjećaj kao da je kod kuće, da se od prvog trenutka boravka u kući potpuno opusti i u takvom stanju provede svoj odmor. Također su htjeli osigurati i dodatni sadržaj koji će osigurati zadovoljenje i aktivnog dijela odmora, bilo da se radi o pripremi hrane, plivanju, vježbanju ili penjanju po umjetnoj stijeni.

image
Davor Dragičević
image
Davor Dragičević
image
Davor Dragičević
image
Davor Dragičević

Kuća ima 227 m2 neto površine na dvije etaže, projektirana je kao objekt za odmor za dvije obitelji. Izvedena je iz dva kubusa međusobno povezanih čeličnim stubištem. Spoj između objekta i samostojećeg bloka koji je s jedne strane vanjska kuhinja s roštiljem, a s druge strane stijena za penjanje ostvaren je pergolom. Centralno mjesto u dvorištu je terasa koja gleda na bazen. Unutrašnjost je podijeljena na donju etažu, na kojoj se nalaze dnevni boravak s blagovaonicom i kuhinjom te prostor za razonodu (teretana, PS4 i sauna). Donja etaža opremljena je i malim sanitarnim čvorom.

Gornja etaža je etaža za spavanje, podijeljena je na dva krila. Svako krilo se sastoji od glavne spavaće sobe te dvokrevetne sobe koja može biti dječja. Svaka soba opremljena je vlastitom kupaonicom, a ispred soba se nalazi mali radni kutak, gdje se gost po potrebi može povući. Oko kuće je posađeno više desetaka sadnica tradicionalnog mediteranskog bilja (smilje, ružmarin, lavanda, kadulja), tako da je prisutan i doživljaj mirisa Dalmacije.

- Villa Activia je projekt u koji sam ugradio sebe, projekt s kojim sam realizirao neke svoje snove, ali, što mi je najvažnije, projekt koji mi je donio čitav niz inovativnih ideja koje ću, nadam se, s istim timom uskoro početi provoditi u djelo - pojašnjava Ante.

Nina Ninčević kao jednu od posebnosti objekta ističe upravo - stijenu za penjanje. Budući da ju je vlasnik htio nekako uklopiti u objekt, njena ideja je bila da je se poveže s vanjskim prostorom boravka i ljetne kuhinje.

image
Davor Dragičević

Soba, kupaonica i radni dio
Svaka soba opremljena je vlastitom kupaonicom, a ispred je mali radni kutak u koji se gost, prema potrebi, može povući i raditi u miru

image
Davor Dragičević
image
Davor Dragičević

- Prostorna ograničenja su postojala u smislu uske, a dugačke parcele i jake pristupne prometnice te visinske razlike u odnosu na pristupnu prometnicu. Također, parcela je takva da je jako blizu moru, ali pogled na more je najbolji kad se popneš na vrh stijene za penjanje - ističe Nina.

Dodaje da se arhitektura kuća za odmor razlikuje od projekta obiteljske kuće jer je u većini slučajeva puno luksuznije i prostranije s većim brojem sanitarnih čvorova, kako pravilnik zahtijeva.

image
Davor Dragičević
image
Davor Dragičević

- To je opet u isto vrijeme pozitivna stvar jer se tada projektira kvalitetan prostor, ali i negativna jer se nameće pitanje zašto nismo tako široke ruke prema vlastitim prostornim okruženjima kao prema onima koji su namijenjeni gostima. Jesu li gosti bolji od nas samih i zaslužuju li oni više? - pita se Nina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 19:21