U POSJETU...

Stan obitelji Šestak u blizini Koprivnice

Spoj modernog i retro stila u blizini Koprivnice. Stan u kući koja je nastajala u fazama gotovo 12 godina, ponudio je novi život brojnim antikvitetima, ali i nekim suvremenim komadima

Općina Gola u Koprivničko-križevačkoj županiji smjestila se na lijevoj obali rijeke Drave, u području Prekodravlja, na samoj granici sa susjednom Mađarskom, a u istoimeno selo vodimo vas danas.

Posjetili smo stan u kući obitelji Šestak koji nam se svidio zbog svog toplog, modernog retro uređenja. Funkcionalna stambeno-poslovna kuća je dvoetažna, veličine 600 četvornih metara, i nalazi se na na okućnici površine 6000 četvornih metara. Na donjoj etaži kuće nalazi se poslovni prostor s velikom terasom. U stambeni dio vode stepenice do hodnika iz kojeg se ulazi u sobe za goste te stan. Ulaskom u stan dolazi se u malo predsoblje iz kojeg vrata vode u spavaću sobu, kupaonicu te veliki dnevni boravak. Iz dnevnog boravka pristupa se prostoriji za peglanje te izlazu na balkon. Na dnevni boravak nastavlja se blagovaonica s vratima koja vode na balkon, dok se u nastavku blagovaonice nalazi kuhinja.

- Kuhinja je rustikalna, a elementi su bijeli s ručkicama od mesinga. Osmišljena je da se maksimalno iskoristi prostor, a da pritom bude funkcionalna. Za izradu kuhinje korišteno je drvo da se postigne dojam topline, a sami uređaji i razni kuhinjski dodaci odabrani su u retro stilu, od kojih se posebno ističe hladnjak - kaže obitelj Šestak koja je kuću gradila i uređivala gotovo 12 godina.

VINTAGE KOMODA

U interijeru prevladavaju prirodni materijali, svijetle i neutralne nijanse, detalji u pastelnim mint nijansama...

- Veliki smo ljubitelji antikviteta pa imamo dosta slika i skulptura. Imamo i starinski telefon za koji su neki mislili da služi samo kao ukras, no on je funkcionalan. Sve smo to sakupili s vremenom, tijekom nekih kratkih putovanja ili pak slučajnim usputnim pronalaskom u trgovinama. Neke starine su obiteljsko naslijeđe, poput posuđa, ćupova i stare pegle, koje nas podsjećaju na težak i potpuno drugačiji život naših djedova i baka te nose sentimentalnu vrijednost - pričaju naši sugovornici.

Dnevni boravak uređen je u kombinaciji modernog i vintage stila. Sjedeća garnitura u koži, u nijansi bijele boje, te dvije foteljice mint boje koje malo podižu prostor nasuprot vintage komoda i dekoracija.

Drveni stol i stolice u blagovaonici bili su smeđe boje, ali su ih vlasnici odlučili prebojiti u nijansu bijele, kakva je sama kuhinja, kako bi sve bilo skladno. Ovdje je i vitrina s jednostavnim i elegantnim češkim porculanom

ODMOR I OPUŠTANJE

Blagovaonica, kuhinja i kupaonica obložene su keramičkim pločicama, dok se boravkom proteže svježe obnovljeni parket od bukve, lakiran premazom visokog sjaja.

Blagovaonica također prati priču ostatka interijera: kombinaciju modernog i retro.

- Drveni stol i stolice bili su smeđe boje, ali smo ih odlučili prebojati u nijansu bijele boje kakve je sama kuhinja kako bi sve bilo skladno. Ovdje je i vitrina s posuđem na koje smo posebno ponosni jer rado ugošćujemo prijatelje, pa nam je drago da toj svrsi može poslužiti jednostavan i elegantan češki porculan - kažu Šestaki.

Zanimljivo je da je grijanje riješeno kombinacijom plinskog i grijanja na drva.

Pitali smo vlasnike čime su najzadovoljniji u kući i zašto.

- Dugo smo planirali adaptaciju kuhinje i njezino proširenje kako bi se prostor učinio funkcionalnijim, stoga smo najzadovoljniji upravo time. Ipak, najdraži dio našeg doma nam je dnevni boravak jer služi za odmor i opuštanje, a to nam je svima najdraži dio dana - zaključila je obitelj Šestak.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:34