Dom od 70-ak kvadrata

STAN TROČLANE OBITELJI NA JARUNU Predivan interijer koji potpisuju arhitekti iz ureda Kap4

    AUTOR:
    • Jelena Kovačević

  • OBJAVLJENO:
  • 07.06.2016. u 09:03

Zagreb, 220116.
Dvoetazni stan ciji projekt i uredjenje potpisuje arhitekt Nikola Simunic iz ureda Kap4.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX

Kako u samo 58 kvadrata smjestiti roditeljsku i dvije dječje sobe, dvije kupaonice, gostinjski WC, kuhinju, blagovaonicu i boravak, radni kutak te prostor za perilicu i sušilicu rublja? Odgovor znaju arhitekti iz ureda Kap4

Kada sam počela tražiti stan za svoju obitelj, ciljana lokacija bila je zapadni dio Zagreba, a zamišljena veličina našeg budućeg doma bila je minimalno 70-ak četvornih metara, odnosno tražila sam stan s tri spavaće sobe i prostranim dnevnim boravkom. Moram priznati da je teško bilo pronaći adekvatan stan na željenoj lokaciji koji bi se uklapao u moju financijsku konstrukciju.

Tada me agent za nekretnine nazvao s prijedlogom da obiđemo dvosoban stan površine 58 kvadrata na zagrebačkom Jarunu. Isprva nisam htjela ni pomišljati na tu opciju, smatrala sam da je besmisleno gubiti vrijeme na obilazak malog stana, no pristala sam jer je stan, tvrdio je agent, imao jedan zanimljiv potencijal - prepričava nam Vesna Jurković kako je na nagovor ipak obišla stan koji svojim opisom ni po čemu nije odgovarao svih njezinim potrebama i zahtjevima.

Riječ je bila o stanu u novogradnji, koji je već na prvi pogled imao čudan raspored: spavaća soba bila je iste površine kao i dnevni boravak, a u jednom dijelu stana visina stropa dosezala je čak pet metara. Tu visinu Vesna je odmah primijetila te dobila "mini" viziju kako bi se ona mogla iskoristiti, ali se za potvrdu svojih zamisli ipak obratila stručnjacima - arhitektonskom uredu Kap4.

Zagreb, 220116.
Dvoetazni stan ciji projekt i uredjenje potpisuje arhitekt Nikola Simunic iz ureda Kap4.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
 

- Da, istog tog trena vlasnica nas je kontaktirala, opisala situaciju, poslala nacrte te nas je molila da što prije arhitektonskim rješenjima potvrdimo potencijal prostora. Tada smo joj u nekoliko skica prikazali varijantne ideje u kojima je prostor pružao mogućnosti ostvarenja čak četverosobnog stana. Vlasnica nije oklijevala - stan je kupila istog trena, a mi smo odmah razradili najbolja rješenja - kaže arhitekt Nikola Šimunić iz arhitektonskog ureda Kap4, a na naše čuđenje još jednom potvrđuje kako su rješenjem uspjeli ostvariti puno veću korisnu površinu od početnih 58 kvadrata. Štoviše, uspjeli su ostvariti prvotne zahtjeve vlasnice, koji su se odnosili na tri spavaće sobe i prostran dnevni boravak. Naime, osmislili su dodatnih 30-ak kvadrata, što znači da je ukupna novonastala površina stana porasla na čak 90-ak kvadrata! Kako je to moguće?

Stan se nalazi na zadnjoj etaži zgrade bez tavana. Krovna betonska ploča bila je izvedena u padu na 'jednu vodu' pod većim kutom. Tako je ispalo da stanovi na jednoj strani zgrade imaju standardnu visinu, dok je visina stanova na drugoj strani porasla zbog spomenute kosine ploče. To je bio dobar potez investitora zgrade jer višak visine nije pretvorio u tavan, već je ostavio budućim stanarima takvu situaciju na raspolaganje i time povećao vrijednost samog prostora - kaže Nikola i dodaje kako je logično rješenje za zatečenu prostornu problematiku bila izvedba galerije u višem dijelu stana.

Zagreb, 220116.
Dvoetazni stan ciji projekt i uredjenje potpisuje arhitekt Nikola Simunic iz ureda Kap4.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
 

- Galerija je u konstruktivnom smislu izvedena pomoću čelične konstrukcije, čeličnih greda koje su se oslanjale na obodne nosive AB zidove, i stupova na polovini raspona greda, smještenih unutar budućih pregradnih zidova - objašnjava Šimunić i dodaje kako je za konstrukciju ugrađeno oko 2,5 tona čelika, a cilj je bio težinu svesti na minimum, što zbog cijene, što zbog opterećenja podne ploče i obodnih zidova.

- U konačnom rješenju stana centralna pozicija pripala je stepenicama galerije. Kako bi ih učinili što manje prostorno nametljivima, odlučili smo se za konzolno rješenje gazišta, za koja smo unaprijed u čeličnoj konstrukciji osigurali ojačanje. U trenucima projektiranja vlasnica je bila vrlo zadovoljna takvim 'lebdećim' stepenicama, no zbog sigurnosti djece, odlučili smo stepenice ograditi barijerom od isprepletenih čeličnih žica - kaže Šimunić i dodaje kako je u gazišta ugrađena i LED rasvjeta, pa je stepenište osim svoje primarne funkcije dobilo i etiketu glavne atrakcije u cijelom stanu.

Zagreb, 220116.
Dvoetazni stan ciji projekt i uredjenje potpisuje arhitekt Nikola Simunic iz ureda Kap4.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
 

No, vratimo se na početak. Iako je stan bio potpuno uređen i spreman za useljenje, za realizaciju novog projekta bilo je potrebno ukloniti sve postojeće zidove i podne obloge. Projektni zadatak uključivao je ponajprije dvije dječje sobe i kupaonicu, koje su osmišljene na galeriji, te roditeljsku sobu s vlastitom kupaonicom, koja je na prvoj etaži uz kuhinju, blagovaonicu i boravak, koji su zamišljeni kao otvoren prostor. Dodatni traženi prostori bili su garderoba i WC te prostor za perilicu i sušilicu rublja, koji su smješteni u ulaznom prostoru. Stan ima i lođu površine 15 kvadrata na kojoj nije bilo intervencija, osim što su povećane staklene stijene kako bi se ostvarila bolja povezanost s boravkom.

- Ako bi još mogli gdje ugurati manji radni kutak, to bi bilo idealno - komentirala je tada investitorica, a arhitekti su uvažili i taj zahtjev te ga smjestili na galeriju.

Cijelim stanom dominira bijela boja zidova i stropova, koja je korištena jer je stan jednostrano orijentiran zbog nedostatka prirodnog osvjetljenja. Moguća "sterilnost" prostora izbjegnuta je, pak, korištenjem drva hrasta u njegovom prirodnom izgledu kod obloge poda, gazišta stepenica, kuhinjske ploče i nekih dijelova namještaja koji su izrađeni po mjeri. Uz posebno atraktivne stepenice, svaka prostorija je dobila neku svoju karakteristiku. U ulaznom prostoru pomoću ogledala na vratima ugradbenih ormara postignuti je efekt veće dubine prostora, dio zida i sama ulazna vrata obojeni su crnom bojom za školske ploče, a u nišama su skriveni ormari za brojila, ventile i - daska za peglanje! U dnevnoj zoni, uz visinu, dodatnu atraktivnost čine otvori u zidovima dječjih soba na galeriji koji su u funkciji svjetlarnika za dodatnu distribuciju prirodnog svjetla u unutrašnjosti stana.

Zagreb, 220116.
Dvoetazni stan ciji projekt i uredjenje potpisuje arhitekt Nikola Simunic iz ureda Kap4.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
 

Kuhinju je izradila tvrtka Dan Kuchen prema detaljnim nacrtima arhitekta. Što se tiče odabira materijala, fronte su bijeli mediapan - sjajni lak, koji refleksijom dodatno pridonosi prostornosti stana, dok je radna ploha iveral ploča teksture prirodnog drva.

- Generalna ideja je bila da se kuhinja materijalom što više uklopi u ostatak prostora. Obloga zida u kuhinji je izvedena od umjetnih ploča koje imitiraju opeku. 'Bijela' opeka bio je kompromis, dok je vidljiva odsisna cijev nape i sama vidljiva kromirana napa dodatni atraktivni element - kaže Šimunić.

Zanimljiv je i blagovaonski stol koji se u većini slučaja koristi kao produžetak kuhinjskog otoka, a u situacijama kada vlasnica ima više ljudi na ručku ili večeri odvaja se od kuhinje i rotira za 90 stupnjeva. Žarulje iznad stola za blagovanje kupljene su u Art rasvjeti, ali su ih arhitekti iz ureda Kap4 objesili pomoću čeličnih konzola kako bi se međusobno mogle kombinirati ovisno o načinu korištenja stola.

Nadalje, svi ugradbeni ormari izvedeni su po mjeri prema nacrtima arhitekata, dok je odabir namještaja većim dijelom bio pod ingerencijom Vlatke. Primjerice, lampe Cube Box Frame vidjela je u jednom beogradskom restoranu te ih odmah poželjela u svojem domu, gdje ih je postavila iznad blagovaonskog stola. U boravku je, pak, sofa iz Prostorije, dok su spavaći kreveti Perfecta Dreams. -

Kada sam prvi put vidjela 3D nacrte, izgledali su nerealno. No, kako je projekt počeo, sve sam više vjerovala da će stan u konačnici izgledati identično kao na renderima. A zapravo je puno bolji. Drugačiji je, a istodobno zadovoljava i više od prvotno planiranog - zaključuje vlasnica.

Na gornjoj etaži smještene su dvije dječje sobe površine 10-ak kvadrata (dolje desno), kupaonica te radni kutak s računalom (sasvim desno), koji zapravo ima više namjena: tu su i gitara, skateboard, utezi, ležaj za preslatkog kućnog ljubimca...

Video pogledaj OVDJE

 

Foto: Berislava Picek/EPH

Izdvajamo

Iz drugih medija