Pa, ovom zaista nema kraja!

"THE CONTINUOUS HOTEL" U POREČU Pogledajte hotel kojem nema kraja od arhitekta Idisa Turata

    AUTOR:
    • Korana Sutlić

  • OBJAVLJENO:
  • 28.09.2019. u 01:16

Hotel u Poreču koji bi se nastavljao u nedogled, ostao je samo na papiru

Jedna od najvećih regionalnih turističkih kompanija – Valamar, odlučuje tijekom ljeta 2016. godine pozvati nekolicinu arhitekata da im pomognu u promišljanju rekonstrukcije i nadogradnje postojećeg hotela Pical arhitekta Julija De Luce iz 1979. godine. Ponuđeni zadatak i studija trebali su se jasno osvrnuti na masivnu transformaciju poluotoka u neposrednoj blizini grada Poreča gradnjom četiri nova hotela, apartmana za stanovanje turista, plažom, bazenima i šetnicom koja povezuje staru gradsku jezgru i novi turistički Centar Pical.  Arhitekt Idis Turato predložio je "The Continuous Hotel", dugačku potencijalno beskonačnu strukturu, promjenjive visine, dubine, širine, ovisno o sobi i hotelskom smještaju čiji je dio.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Maketa

- Danas, kada se turizam i grad nalaze na prekretnici, kada se klasične podjele i shvaćanje planiranja kroz funkcije, tipologije i namjene površina u potpunosti brišu, rekonstrukcija hotela Pical i njegova nadogradnja prilika su za drugačiji pogled na mogućnosti razvoja hotela kao pokretača i moderatora nove urbane kulture - kazao je Idis Turato.

 

Sve hotelske sobe u strukturi imaju idealan pogled, orijentaciju i duboku sjenovitu terasu. Ovisno o ponudi i kategoriji hotela struktura se prilagođava, mijenja i gradi te tako prilagođava potrebama investitora/klijenta. Hotelska soba izvedena je kao samostalni modul, autonomni pixel - koji ispunjava cjelinu kontinuiranog hotela. Interijeri soba mijenjaju se prema potrebi, modi i stilskim odredbama hotela.

Ovaj bi hotel započinjao na zapadnom rubu novog resorta, položen u moru, nastavljen na glavnu pješačku os koja vodi do Poreča te s javnim sadržajima hotela uvodi turista, putnika ili posjetitelja u novu turističku os grada-hotela koja završava na spoju s porečkom zaobilaznicom. Projekt “The Continuous Hotel” sadrži Premium hotel,  Adult hotel, Family hotel, Apartment hotel i Pical hotel, nanizane u dugačku, kontinuiranu strukturu, složenu i postavljenu kroz novi poredak i smisao hotelskog proizvoda, koji se jasno odnosi naspram zatečenog prostora, slike i poruke koju mora zadovoljiti, te ekonomičnosti i održivosti naspram zatečenog prirodnog i izgrađenog ambijenta. Iako je potencijalno beskonačno dug, konkretan prijedlog za Porečki projekt dugačak je 250 metara, visok 15 metara, širok 10 metara.

- Investitoru se prijedlog svidio, njegova funkcionalnost i jednostavnost ga je dojmila, ali veličina pomalo prestrašila… Odlučeno je da se nagrada na natječaju dodjeli regionalnoj arhitektonskoj zvijezdi Borisu Podrecci - zaključuje Turato.

Izdvajamo

Iz drugih medija