Istarska ljepotica

Tradicija reinterpretirana na suvremen način: kuća L oblika na brežuljku pokraj Brtonigle

 Igor Popović
Villa Marzari, naselje pokraj Brtonigle u Istri, čiji projekt potpisuje arhitekt Željko Mohorović

Gradnja je trajala dvije godine, a prije na ovom mjestu nije bilo nikakvih građevina. Kuće u obliku slova L imaju divan pogled na pitoreskne susjedne brežuljke i sela, ali i na more te zalazak Sunca. Kada je jako vedro, u daljini se vide čak i Dolomiti te sve do Triglava, Venecije...

Naselje Villa Marzari smješteno je pokraj Brtonigle u Istri, na brežuljku Marzari. Na mjestu gdje su nikle vile, čija je gradnja trajala dvije godine, prije nije bilo građevina. No, na susjednom brežuljku postojali su ostaci stare kamene kuće koja je pripala doktoru Marzari pa je po njemu ta zona na kraju i dobila ime.

image
Igor Popović

Jedna od glavnih karakteristika ovih objekata su i velike staklene stijene

image
Igor Popović

Brežuljak na kojem su vile smještene pada djelomično prema jugozapadu, a to znači da se, s obzirom na orijentaciju, odatle vidi more. Naravno da je to uvjetovalo i oblikovanje budućeg malog naselja. Zato kuće koje se na njemu nalaze istovremeno imaju pogled na more, ali i na unutrašnjost Istre. To je postignuto L oblikom kuća, iz kojih se vide susjedni brežuljci i sela, ali i more, zalazak sunca, a kad je jako vedro, u daljini se vide čak i Dolomiti pa sve do Triglava, Venecije…

image
Igor Popović
image
Igor Popović

Osnovni materijal koji čini glavni plašt kuća je kamen, a korišten je i lokalni vapnenac, kojim se ovdje stoljećima gradi

image
Igor Popović
image
Igor Popović

SUHOZID

Prosječna kvadratura kuće iznosi oko 220 kvadrata bruto, a uz to neke imaju garažu od 30-ak kvadrata, a ostale nadstrešnicu za auto. Osim toga, imaju još ljetnu kuhinju, vanjski natkriveni prostor od 20 kvadrata, bazen koji ima četrdesetak kvadrata, a dio kuća ima i saunu. Jedna kuća u naselju je veća, ona je također L oblika. Sve ostale kuće imaju četiri spavaće sobe, a najveća kuća ih ima šest, veći dnevni prostor i u njoj može boraviti 12 osoba.

image
Igor Popović

Pripadajući bazen i terasa za sunčanje doprinose hedonističkom dojmu ovog projekta

image
Igor Popović
image
Igor Popović

- Svi materijali koji su korišteni u gradnji izabrani su tako da se što bolje uklope u okoliš i lokaciju. Tražili smo materijale koji su autohtoni ili što je bliže moguće autohtonim materijalima koji su se u Istri koristili za gradnju. Osnovni materijal kuća koji čini glavni plašt kuće je kamen. To je prvo vidljivo i najvažnije jer je kamen materijal kojim se oduvijek gradilo na tom području. To smo željeli zadržati kao glavni element, kao osnovnu karakteristiku kuća - kaže arhitekt Željko Mohorović. Dodaje da je u gradnji zapravo korišten lokalni vapnenac kojim se stoljećima gradi u Istri. Slagao se na način suhozida, bez fugiranja. Ostali korišteni materijali također su tradicionalni, ali su reinterpretirani na suvremen način. Krovovi su od kanalice, neke kuće imaju klasično pročelje, neke na njemu imaju corten.

image
Igor Popović

Interijer je uređen jednostavno i suvremeno, bez nepotrebnih komada namještaja

image
Igor Popović
image
Igor Popović

ČETIRI VRSTE ZEMLJE

- Za te materijale birali smo boje koje se nabolje uklapaju u okoliš i u lokalnu zemlju koja je baš na tom području, odnosno lokaciji na kojoj je sagrađeno naselje. Specifičnost Brtonigle i okolice je to što na tom području možemo naći sve četiri vrste zemlje (bijelu, sivu, crvenu i crnu), međutim, mi smo boje i materijale prilagodili vrsti zemlje baš na toj lokaciji. Osim toga, u okolišu je korišteno i drvo koje služi kao dodatni element i daje toplinu prostoru - objašnjava Mohorović.

image
Igor Popović
image
Igor Popović

Sastavni dio okoliša je i drvo, koje savršeno služi kao dodatni dekorativni element te daje potrebnu toplinu prostoru

image
Igor Popović
image
Igor Popović

RAVNE PLOHE

U okolišu su projektirani i manji i veći otoci sa zelenilom i ta različitost materijala korištenih na parteru daje dojam stopljenosti s okolišem. Kuće su projektirane tako da imaju što manje potpornih zidova u okolišu, da ima što manje gradnje, osim one koja je nužna, i da se visinske razlike premoste pokosima, zelenim ogradama i prirodnim barijerama.

image
Igor Popović

Krovovi su od kanalice, neke kuće imaju klasično pročelje, a neke na njemu imaju corten

image
Igor Popović

- Pri oblikovanju kuća krenuli smo od tradicionalnog, arhetipskog izgleda istarske kuće s kosim krovom. U tom dijelu Istre karakteristično je da zabati kuća nemaju istaknute vijence nego jednostavne, ravne plohe i to smo primijenili i na ostalo oblikovanje. Vijenci nisu nigdje istaknuti pa smo dobili jednostavne, bazične oblike koji podsjećaju na stare kamene kuće, ali suvremeno oblikovane i s većim staklenim površinama. Tako smo dobili zanimljiv spoj tradicionalnog i suvremenog - zaključuje Mohorović.

image
Igor Popović

image
Igor Popović

image
Igor Popović

image
Igor Popović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 23:46