Trendovi u građevinarstvu

Uprave o problemima u graditeljstvu: Naše će tvrtke biti samo podizvođači u golemim projektima

Okrugli stol na nedavnim 14. Danima Hrvatske komore inženjera građevinarstva u Opatiji. Nedostaju nam projekti dugoročno održivih infrastrukturnih zahvata, kao i zahvata od javnog interesa koji bi bili pripremljeni do razine za ishođenje dozvola, upozorili su sudionici skupa

Nakon kriznih godina, u kojima je građevinski sektor patio od nedostatka investicija, danas je jedan od glavnih problema u ovom sektoru nedostatak radne snage, posebno kvalificiranih radnika, istaknuo je Mirko Habijanec iz Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednik uprave Križevačkog Radnika na okruglom stolu “Trendovi u građevinarstvu”, održanom nedavno u sklopu 14. Dana Komore inženjera građevinarstva u Opatiji.

Investicije u graditeljstvu i izazovi s kojima se ovaj sektor suočava posljednjih godina bile su glavna tema okruglog stola.

SEZONALNOST

Kao problem Habijanec je izdvojio i nedovoljno sređenu zakonsku regulativu. Domagoj Kamenski iz najveće hrvatske građevinske tvrtke Kamgrad, koja je fokusirana na visokogradnju, naglasio je kako su oni na vrijeme shvatili da im je nužno izaći na nova tržišta te su ostvarili uspješne projekte u Srbiji, Njemačkoj i Švedskoj. Ključ uspjeha vidi u izvrsnoj organizaciji i pravovremenom planiranju, pogotovo projekata koji se rade u turizmu, jer se radi o iznimno radno-intenzivnim projektima.

- Glavni problem u građenju u turizmu je sezonalnost, jer će izvođenje radova uvijek biti ograničeno samo na 7-8 mjeseci godišnje. Upravo zbog kratkih rokova i čestih promjena turistički projekti su projekti višeg rizika - rekao je Kamenski.

Tomislav Poljuha, direktor Sektora investicijskih projekata u Valamar Rivijeri, naglasio je da bez obzira na visoke investicije u turizmu nije realno očekivati da će samo turizam pokrenuti graditeljstvo.

Na okruglom stolu otvorilo se i pitanje mogućnosti sudjelovanja hrvatskih izvođača na različitim projektima javne nabave financiranim sredstvima Europske unije. U ovoj godini, kazao je Igor Radić iz Ministarstva mora prometa i infrastrukture, očekuju projekte u prometnoj infrastrukturi vrijedne 20 milijardi kuna, od čega je 15 milijardi iz sredstava Europske unije. Izvođači su, međutim, primijetili da vjerojatno uvjete natječaja neće moći ispuniti niti jedna hrvatska građevinska tvrtka pa će one biti prisiljene raditi kao podizvođači, a takav status im ne omogućava stjecanje referenci za buduće natječaje.

Ključ uspjeha vidimo u izvrsnoj organizaciji i planiranju projekata koji se rade u turizmu, rekli su iz tvrtke Kamenski

- Nedostaju nam projekti dugoročno održivih infrastrukturnih zahvata i drugih zahvata od javnog interesa koji bi bili pripremljeni do razine za ishođenje lokacijskih dozvola, kao i projekti koji bi se mogli odmah ponuditi investitorima ili pak s kojima bi se moglo natjecati za fondove Europske unije, dobiti povoljne kredite međunarodnih razvojnih banaka ili raspisati natječaj za koncesiju - upozorila je Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva.

RAST PLAĆA

Održan je i okrugli stol “Izazovi kod izvođenja radova” na kojem je sudjelovalo pet predsjednika uprava najvećih hrvatskih građevinskih tvrtki. Mirko Habijanec, predsjednik uprave tvrtke Radnik Križevci, kazao je kako je nužno da građevinarstvo, s cjelokupnim sektorom od 6500 inženjera i 70.000 zaposlenih, uđe u strategiju razvoja Republike Hrvatske kao jedna od razvojnih grana.

- Mi nemamo strategiju razvoja države i unutar nje odrednice koliko prihoda građevinarstvo treba ostvariti. Smatramo da se radi o iznosu od 40-ak milijardi prihoda godišnje. Također, plaće trebaju porasti svima, i to će zaustaviti nove odljeve ljudi. Nadalje, strukovno školstvo je jako zapušteno i ne daje nam kadrove koje trebamo - rekao je Habijanec. Sudionici su se složili da je kod uvoza radne snage problem to što dobar dio stranih radnika koji dođu u Hrvatsku uopće nije kvalificiran za poslove koje bi trebali raditi i to stvara troškove poslodavcima.

AKTUALNO: 17,3% više dozvola nego lani u travnju

Raste broj izdanih građevinskih dozvola

U travnju je nastavljena aktivnost u izdavanju građevinskih dozvola te je izdana 881 dozvola, 702 za zgrade i 179 za ostale građevine, što je 17,3 posto više nego u istome mjesecu lani.

Od početka ove godine dinamično raste broj izdanih građevinskih dozvola za ostale građevine, što obuhvaća ceste, pruge, cjevovode, mostove, brane, sportske terene i slične objekte niskogradnje, u posljednja dva mjeseca s međugodišnjim rastom višim od 50 posto.

Foto: Dragan Matić/Hanza Media, Quadrans, View Pictures

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 20:30