IZVRSNA KUĆA

Vatrogasna šipka, odlična ideja za spuštanje u prizemlje kod kuće!

 

Jeste li ikada bili u kući koja ima vatrogasnu šipku? Ako niste vatrogasac ili bar susjed vatrogasnoj postaji, recimo u zagrebačkoj Savskoj, sva je prilika da takvo što ne viđate često. I možda je ovo jedinstvena prilika da vidite vatrogasnu šipku u građanskom interijeru.

Kuća, zapravo kućica koja zajedno sa svim kvadratima na galeriji broji 78 kvadrata, ovako je uska i mala jer je izgrađena 1911. Opstavši do nedavno, postala je najstarija povijesna zgrada u svome gradu. Zajedno s njom dolazila je i parcela uz rijeku. Studio North, kojega čine Matt Kennedy i Mark Erickson, prihvatio se ovog izazova u nadi da će uspješnom renovacijom stvoriti izvrsnu kuću za turistički najam, a uz to oživjeti ovaj dio riječne obale.

Danas u kući žive Matt i njegova žena, te njihov pas Spencer. Kuća s jedne strane pripovijeda ozbiljnu arhitektonsku priču o poštovanju tradicionalne gradnje, linearnosti forme te kompaktnosti stanovanja, a s druge iznenađuje na svakom koraku fenomenalnim invencijama poput kuhinjskog otoka koji se u tren oka može otklopiti i postati veliki stol za blagovanje.

Vatrogasna šipka, na primjer. Pogledate li bolje, vidjet ćete da se u kući doista i koristi za brže spuštanje s prvoga kata.

Tu je i tajni prostor za spavanje.

I da, tu je ugrađena kućica za Spencera.

Foto: Mark Erickson

Izvor: dezeen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:39