Otok Hvar, Hvar obnovljena i vješto restaurirana, kula koja se nalazi u samom centru Hvara

Vjetrenjača na otoku Hvaru

Među najatraktivnijim smještajima u svijetu
Profil
Vlasnici:
obitelj Tudor
Lokacija:
Otok Hvar, Hvar
Info:
toranj koji je transformiran u stambeni objekt

Kada vam netko kaže Hvar, na što prvo pomislite? Uvijek dobro vrijeme, super plaže, nezaobilazna destinacija svjetskih jahtaša, najbolji tulumi, ludi klubovi, fini restorani…? To su sve bili odgovori koje smo dobili kada smo kolege u redakciji upitali za ovaj najduži i najsunčaniji hrvatski otok. Bez sumnje, Hvar je na glasu kao jako zabavan otok. No, Hvar je i puno više od toga.

Primjerice, ako se želite dobro odmoriti, u čarobnom mediteranskom ambijentu, osjećajući se jako kraljevski, imamo savršen prijedlog za vas. Naime, vodimo vas u jedan od vjerojatno najfascinantnijih objekata koje smo ikada imali u D&D-u. Barem kada je o njegovu obliku i povijesti riječ. Riječ je o originalnom starom tornju koji se nalazi u povijesnom, mirnom dijelu grada Hvara, samo nekoliko minuta hoda od glavnog gradskog trga.

– Toranj, izvornog naziva Ruina de Molino a Vento datira iz daleke 1761. godine, a sagradili su ga franjevci kao mlin, tj. vjetrenjaču za mljevenje žita. Danas je zaštićen kao kulturno-povijesni spomenik te kao takav ne smije mijenjati izvorni vanjski oblik. Od 1971. godine pripada mojoj obitelji – priča nam Lorenco Tudor koji je zajedno sa suprugom Ivanom Kovačević Tudor odlučio renovirati toranj i prenamijeniti ga u luksuzni objekt za najam.

U tom procesu su, naravno, korištene tradicionalne metode građenja i materijala (zbog čuvanja autentičnosti i statusa kulturnopovijesnog spomenika) u kombinaciji s najnovijom tehnologijom kako bi objekt ipak bio prilagođen suvremenim potrebama vrlo zahtjevnih gostiju. – Odlučili smo toranj prenamijeniti u stambeni objekt isključivo zbog atraktivne lokacije na kojoj se nalazi, u samom povijesnom centru grada. Isto tako, bilo nam je žao što je toranj godinama zjapio bez ikakve funkcije i nije služio ničemu pa smo se izazovu renoviranja jako veselili.

Pristupili smo tome vrlo ozbiljno, precizno, poštujući sve ono što ovaj objekt zahtijeva – objašnjavaju Lorenco i Ivana. Toranj inače ima ukupnu stambenu površinu 60 četvornih metara podijeljenu na četiri etaže, tj. dvije etaže i dvije poluetaže. Raspored prostorija je takav da svaki nivo ima svoju funkciju i sastoji se od: prve etaže na kojoj je kuhinja s blagovaonicom i toalet, druge poluetaže na kojoj je kutak za odmor i čitanje, treće etaže na kojoj je dnevni boravak i kupaonica te četvrte poluetaže na kojoj je spavaća soba.

Jedan od uvjeta zahtjevne renovacije bio je da se od materijala koriste isključivo kamen i drvo

Vanjski dio posjeda sastoji se od vrta i privatnog parkinga. – Zapravo gosti imaju sve što im treba za dobar i kvalitetan odmor, a većina njih posebno hvali ovu poluetažu gdje se mogu opustiti i čitati, a dosta njih je oduševljeno spavaćim sobama. Kažu da ovdje spavaju poput malih beba – ponosno ističu vlasnici koji sada, nakon što je sve gotovo, uživaju u svojem luksuznom tornju. No, sam proces renoviranja nije bio nimalo lagan, pogotovo zato što se morao poštivati milijun i jedan zahtjev.

Jedan od tih zahtjeva bio je da materijali koji će se koristiti prilikom renoviranja budu isključivo drvo i kamen, kako naposljetku cijela priča ne bi previše odskakala od one izvorne. Toranj je nakon renoviranja dobio hlađenje i grijanje, kao i vlastitu opskrbu vodom, struju te Wi-Fi vezu. – Lijep je robinzonski život, ali opet neke stvari poput vode i struje su nužne – smiju se vlasnici i dodaju kako je makeover tornja trajao tri godine, a u te tri godine računamo sve – od dovoda struje, vode, uvođenja sustava grijanja i hlađenja pa sve do obrade kamena i zidova koji su izvorni iz 18. stoljeća, polukružni i debljine jedan metar. I priča oko idealnog namještaja, kažu vlasnici, bila je dosta zahtjevna, i to zbog specifičnog oblika objekta.

Zbog toga je veliki dio namještaja izrađen ručno, po mjeri, i to od hrastova drva, kako bi sve odisalo autentičnom atmosferom. – Bilo je teško u trgovinama pronaći bilo što od gotovog namještaja što bi odgovaralo uz kružne zidove objekta kojima smo se htjeli-ne htjeli morali prilagoditi. Uz to, morali smo promišljati i o tome da svaki centimetar prostora dobro iskoristimo. Na samom početku nismo ni sami bili sigurni u smjer uređenja kojim želimo ići jer je prostor bio neobičan zbog samih dimenzija. Činilo nam se kako bi svaki stil pasao, a opet onda nakon razmišljanja nismo bili više toliko sigurni.

Na kraju smo se odlučili za jednostavan, čisti stil koji odiše na neki način domaćom atmosferom. Oduvijek nam se sviđala ideja kružnih svjetionika, ali i ugodnog prostora u kojem prevladava ‘drveni’ ugođaj. Vjerujemo da smo postigli idealnu kombinaciju i da će se svatko, bez obzira na stil koji preferira, ovdje osjećati ugodno i sretno – ističu Lorenco i Ivana kojima je osobno najljepši dio tornja onaj vanjski, izvorni jer svjedoči o vremenu kojem objekt pripada i kao takav, smatraju vlasnici, ne može ostati nezamijećen.

– Na kraju cijele priče moramo priznati da su nam mnogi govorili kako će biti nemoguće pretvoriti toranj u ugodan i funkcionalan stambeni objekt, ali uspjeli smo. Iako je u početku ta ideja djelovala gotovo nemoguće, sve je u konačnici ispalo uspješno. Novo lice tornja sviđa se gostima, a najčešće nam govore kako ih fascinira taj genijalan spoj povijesti i suvremenog – zaključuju vlasnici.

Više informacija potraži OVDJE

Imate stan, kuću ili projekt koji želite podijeliti? Popunite obrazac u nastavku, a mi ćemo vam odgovoriti u što kraćem roku.



Odaberite nekoliko fotografija te ih stavite u .zip arhivsku datoteku težine do 5 MB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 14:28