KAKO ŽIVE HRVATI U INOZEMSTVU

Vodimo vas u dom Sandre Eterović

Zarazna eklektika u maloj kući staroj 100 godina

Jedna od najtalentiranijih modernih ilustratorica u Australiji, podrijetlom s Brača, ne voli minimalizam i živi okružena bojama i handmade detaljima.

Jako smo se razveselili kad smo u bespućima interneta naišli na članke i fotografije o radu ilustratorice Sandre Eterović, a još smo sretniji bili kad smo shvatili da je Sandra, koja u Australiji slovi za jednu od najtalentiranijih suvremenih umjetnica, naše gore list. Istog trenutka stupili smo u kontakt s njom, a ona nam se javila gotovo na savršenom hrvatskom jeziku. Može li bolje?


- Moji roditelji su s Brača, a u Melbourne su došli sredinom 60-ih godina prošlog stoljeća. Iako sam rođena u Australiji, zemlju svojih roditelja posjetila sam nekoliko puta. Hrvatska je predivna i jako volim boraviti ondje. Tamo imam i veliku obitelj s kojom je baš gušt provoditi vrijeme - kaže Sandra koju smo zamolili da samo za čitatelje Jutarnjeg lista otvori vrata svog šarenog i kreativnog doma za koji smo sigurni da će vas osvojiti na prvu kao i nas.


Sandra živi u maloj kući sagrađenoj prije više od sto godina, i to u jednom od najstarijih predgrađa Melbournea. Kuću je kupila jako mlada, uz pomoć oca koji ju je u vrijeme kad su njezini prijatelji trošili novac na putovanja po svijetu, uspio uvjeriti da je kupnja nekretnine bolja odluka. Sada tvrdi da joj je to bila jedna od najboljih odluka u životu, a kako i ne bi kada su nekretnine u naselju u kojem ona živi trenutačno vrlo, vrlo skupe.


ADAPTACIJA

- Melbourne je jedan od najskupljih gradova na svijetu za kupnju nekretnine. Da nisam kupila kuću prije gotovo više od dvadeset godina, danas sigurno ne bih imala riješeno stambeno pitanje jer si ne bi mogla priuštiti kupnju ovakve kuće - priznaje Sandra koja nije bila previše oduševljena kada je prvi put ušla u svoj budući dom. Kaže, prvo što joj je zapelo za oko bio je grozan krem tepih koji je od starosti ili tko zna čega već prelazio u smeđu nijansu. Ubrzo je shvatila da će trebati puno truda i vremena da ta kuća postane njezin dom iz snova.

- Kako je moj otac klesar iz Pučišća, on je odradio velik dio posla. Napravio mi je tamnu granit površinu na kuhinjskim elementima i improviziranom šanku i zeleni mramor oko lavaboa u kupaonici, zbog čega obje prostorije danas izgledaju jako sofisticirano. Inače, moja kuća je spojena s obje strane s drugim kućama pa je često vrlo tamna. Zbog toga smo instalirali krovne prozore u svakoj sobi koji omogućuju mom domu potrebnu svjetlost - kaže Sandra čiji dom je zapravo vrlo jednostavno i normalno opremljen. Nema tu preskupih stvari jer to, kaže Sandra, nije njezin đir. Ne znači joj ništa. Tako je nekoliko komada namještaja kupila u Ikei, a većinu toga pronašla je na buvljacima, u second hand trgovinama i sličnim mjestima.



STARINSKI PREDMETI

- Sve su to stvari kako volim reći ‘iz druge ruke’. Naime, u Melbourneu postoje brojne trgovine s divnim antikvitetima i starim namještajem koji datira iz 1800. godine pa sve do danas. Starinski predmeti su mi divni, a osim takvih trgovina, redovno surfam i Etsyem, gdje se također mogu pronaći odlične rukotvorine, handmade detalji za dom i moje najdraže vintage tkanine - dodaje Sandra.


Za razliku od mnogih europskih domova u kojima prevladava često ziheraški, minimalistički stil, u Sandrinu australskom domu sasvim je druga priča. Paleta najrazličitijih boja dominira u svim dijelovima kuće, od njezine najdraže crvene, preko svježe zelene, pa sve do dječje ružičaste.


- Moj je problem to što volim tekstile iz raznih zemalja. Australci često putuju na godišnji odmor u Indoneziju pa se ovdje vrlo lako mogu pronaći njihove batik tkanine. Riječ je o indonezijskim tkaninama oslikanim voskom. Nadalje, moja prijateljica iz Švedske poklonila mi je debeli afrički pamuk, a sama sam kupila nekoliko skandinavskih i francuskih tkanina, čisto da se nađe - smije se Sandra koja dodaje da u njezinu domu počasnu poziciju imaju pletene stvari koje su joj posebno prirasle srcu.


USPOMENE

- Meni je doma savršeno jer je pravi odraz mog karaktera. Veseo i neopterećen. Primijetila sam da se ovdje dobro osjećaju uglavnom žene i djeca, a mnogi muškarci i ne baš, jer im je previše stvari na koje se spotiču - otkriva.

Za nju je, kaže, idealan dom onaj u kojem se osjećaš sretno. Onako kako se ona osjeća u svom domu, okružena brojnim stvarima koje ju podsjećaju na ljude koji voli, uspomenama, najdražim knjigama, tekstilom, biljkama i cvijećem...

A kakvi su općenito stanovi i kuće u Australiji, pitamo je za kraj.
- Tradicionalno, Australcima je pojam doma bila kuća gdje su mama, tata i dvoje djece mogli živjeti bezbrižno. Ta kuća redovito je imala puno prostora, veliko dvorište i točno određeno mjesto za roštiljanje s prijateljima. No, posljednjih godina, mladi sve više žele živjeti u stanovima, a ne u kućama. Zgrade jako mijenjaju urbanizam grada. Smeta mi što su zgrade ovdje napravljene bez konkretne vizije i što ‘zagušuju’ grad kojem kronično nedostaje zelenih površina - iskrena je Sandra.

Što sve Sandra radi možete vidjeti na sandraeterovic.blogspot.hr

Foto: Natalie Jeffcott, www.nataliejeffcott.com, nataliejeffcott@gmail, Sandre Eterovic, David Patson

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:24