ISPOD KAMENIH SVATOVA

Vodimo vas u mali topli dom na padinama Medvednice

Živjeti s prirodom u sobi – u kući s velikim staklenim površinama koje su širom otvorene panoramskom pogledu – zimi je poseban izazov.

Čaša kuhanog vina, dobra knjiga, pucketanje vatrice u staroj kaljevoj peći... Ne zvuči loše, zar ne? A baš se tako ovih dana odolijeva polarnim minusima u ledom okovanom Parku prirode Medvednica.

Na imanju s kućom sagrađenom u doba vikendaškog booma sedamdesetih u okolici Zagreba, tik uz stazu koja planinare vodi do impresivnog pogleda s vrha legendarnih Kamenih svatova, živi se s poštovanjem prema prirodi. U skladu s načelom – priroda je tu bila prije nas – vikendicu nevelikog tipskog tlocrta, razvedenu na tri razine, vlasnici su preuredili u udoban i funkcionalan dom.

S mijenama godišnjih doba, mijenja se i ugođaj u kući jer iz vrta i okućnice vlasnica neprekidno crpi i inspiracije i materijale za uvijek drukčije prirodne dekoracije. Za ovu zimu, primjerice, sitne zelene jabuke iz voćnjaka preselile su se u vjenčiće dobrodošlice na ulazu.

Budući da je građena na kosini, kuća je sa stražnje strane dopola ukopana u stijenu, s planinom u zaleđu koja je - rekli bi štovatelji drevnog feng shui umijeća uređivanja životnih prostora - štiti od daha vatrenog zmaja sa sjeveroistoka. (Doista, sasvim blizu, nevidljiv, s druge strane planine svijetli, buči i smog riga velegrad.)

Energetski štedljivo, svi otvori, prozori i terase okrenuti su prema jugu i zapadu. No, premda bitna, štednja energije nije bila jedini razlog takvoj orijentaciji. Kuća je na taj način, naime, otvorena prema panorami, u čijem je središtu dolina rijeke Krapine, uokvirena bregima Hrvatskog zagorja s jedne i vizurama Samoborskoga gorja i Žumberka s druge strane. Za jasna vremena, iz glavnih prostorija u kući pogled puca i do Julijskih Alpa s prepoznatljivom troglavom snježnom kapom vrha Triglava.

Pustiti prirodu da uđe u kuću, a pritom prostor ne razgolititi, sačuvati intimu i osjećaj zaštićenosti, uvijek je krupan dizajnerski zalogaj. Eklektičan pristup tada olakšava odgovore. Industrijski i vintage detalji u podrumskom prostoru ove kuće, koji je ljeti, dok se glavnina aktivnosti odvija vani, u funkciji kuhinje, odišu dobrodošlicom.

Kuhinju upotpunjuju praktični detalji poput vješalica za šalice ili vintage drvenih kutija-polica za začine i sitnice.

Isto ozračje, ali u drukčijem stilu, dočekuje u blagovaonici, koja se uz pomoć klizne staklene stijene, prema potrebi, spaja s otvorenom terasom.


Hladnim staklenim površinama topao su kontrapunkt drvene stijenke od izbijeljenih poluoblica i prirodni materijali – slike na juti, stolice od ratana... a da energija prirode ne bi samo tako protrčala kroz prostor, tu su feng shui pomagači poput jednostavnih papirnatih mobila na prozorima i vratima ili špagom ispletenog pernatog “snovolovca” pokraj glavnog ulaza.


Premda je kuća opremljena centralnim grijanjem, zimi je njeno toplo srce odlično očuvana kaljeva peć. U dnevnom boravku, jednostavnih bijelih zidova s malom kućnom galerijom, rustikalni ugođaj nadopunjen je starim obnovljenim sekreterom, koji služi kao priručni radni kutak.



I dok zima ne popušta, kroz rešetkice i vrtne ograde u kuću samo što se nije prikralo proljeće, a s njim i neke nove inspiracije.


Foto: Zdravko Kovačević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 16:53