NOVO COOL MJESTO

Zagreb 80's, muzej posvećen 80-im godinama otvoren u centru Zagreba

U Zagrebu otvoren muzej posvećen 80-im godinama: Igrajte se na prvom računalu ili provozajte u starom fići Muzej je već nekoliko dana nakon otvorenja izazvao oduševljenje među posjetiteljima

NAZIV MUZEJA: Zagreb 80's
ADRESA: Radićeva 34, Zagreb
WEB: www.zagreb80.com
RADNO VRIJEME: 10 - 22 sata
CIJENE ULAZNICA: odrasli: 40 kn; seniori (65+ godina) i studenti: 30 kn; djeca (4 - 13): 25 kn; dojenčad (dob 0 - 2) besplatno; obitelj: 90 kn; za grupu od 10+ posjetitelja: 30 kn po posjetitelju

U samom centru Zagreba, u Radićevoj ulici, otvoren je zanimljiv muzej, Zagreb 80's, koji svim posjetiteljima prikazuje kako su Zagrepčani živjeli tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća. Muzej je već nekoliko dana nakon otvorenja izazvao oduševljenje među posjetiteljima, a Anastasija Knežević, jedna od osnivačica, kaže kako su kolegica i ona na ideju o otvaranju muzeja došle na jednom od mnogobrojnih putovanja.

- Kolegica i ja često smo putovale Europom i uvidjele da gotovo svaki europski grad ima neki muzej o prošlosti. Odlučile smo nešto slično napraviti i u Zagrebu, ali na interaktivan način kako bi posjetitelji mogli dirati izloške, otvarati ormare, isprobavati odjeću, sjesti u fićeka ili na motor, dakle osjetiti i doživjeti to doba zlatnih 80-ih.

Zlatne 80-e su u modi, to je svjetski trend. Želimo privući mlade ljude da vide kako se tada živjelo i o čemu im to mame i tate ili bake pričaju - kaže nam Anastasija te dodaje kako posjetitelje u muzeju očekuje mnoštvo detalja koji privlače pozornost, poput plinske maske i kompleta za prvu pomoć koji su mnogi u to doba dobivali u sklopu sustava općenarodne obrane i civilne zaštite.

- Stariji će posjetitelji prepoznati barem poneki predmet, poput budilice, posuđa ili digitrona. Zanimljivo je vidjeti i jedan od prvih mobitela iz 1984., takozvanu ciglu, koji je u vrijeme kada se pojavio stajao 4000 dolara. Tu je i legendarna knjiga "Tisuću zašto, tisuću zato", neka vrsta onodobnog Googlea, iz koje su djeca tada doznavala štošta što ih je zanimalo. Posebnu pozornost privlači igraonica s različitim društvenim igrama i prvim računalom Commodore, a posjetitelji mogu i pregledavati zbirku dijapozitiva. Ukratko, u ovoj retro šetnji možete ostati onoliko koliko želite - napominje Anastasija Knežević.

U muzeju je otprilike 500 eksponata, a osnivačica muzeja napominje kako su eksponati za zbirku nabavljani na cijelom području Hrvatske, no otvoreni su za proširenje te nude mogućnost da građani doniraju muzeju predmete iz 80-ih, uz uvjet da moraju biti lijepo sačuvani i u funkciji.

Osnivačice muzeja cijeli su muzej napravile u retro štihu pa se tako gosti mogu upisati u Knjigu za posjetitelje, s time da će svoje komentare morati napisati na staroj pisaćoj mašini, a mogu i kupiti suvenire.

- Za uspomenu na retro izložbu posjetitelji muzeja mogu kupiti mini modele fiće, posebno rađene za muzej. Osim fiće, kupiti se može i retro kalendar s fotografijama tadašnjih obnaženih ljepotica koje, zamislite, nisu retuširane ni obrađene - ističe Anastasija Knežević.

Izvor: Magazin Like!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:25