U POSJETU

Životni prostor bračnog para Ramljak

    AUTOR:
    • Iva Novak

  • OBJAVLJENO:
  • 10.06.2018. u 08:25

Želja? Jednostavan i funkcionalan dom za sretnu obitelj. Svestrani majstori iz tvrtke Izgradnja Bolanča vodili su projekt adaptacije i uređenja stana od 80 kvadrata u Zagrebu

Bračni par Ramljak, roditelji malenoga Jakova, dugo su, kažu, sanjali savršen dom. Put do njegove realizacije nije bio nimalo jednostavan, no ostvarili su ga.

Danas je to životni prostor od 80 četvornih metara u Zagrebu koji se sastoji od dnevnog boravka, blagovaonice i kuhinje odvojenih šankom, kupaonice, bračne sobe, dječje sobe, radne sobe te ulaznog hodnika i ostave s nišom za ugradbeni ormar. Složit ćete se, sasvim pristojan raspored za jednu obitelj koja cijeni komociju, zar ne?

 

Bazni elementi u cijelom stanu su bijelo i svjetlo drvo koje je “razbijeno” detaljima u jarkim bojama

 

 

 

SVE FAZE

- Kako bismo ostvarili baš ono što smo zamislili i stvorili dom iz snova, angažirali smo tvrtku Izgradnja Bolanča i s njima prolazili kroz sve faze uređenja i odabira ugradbenih elemenata, poput parketa, keramike, rasvjete i sanitarija - kažu Maja i Ivan Ramljak koji nisu, poput nekih investitora, htjeli prepustiti sve odluke majstorima. Dapače, želja im je bila samostalno dizajnirati svoj stambeni prostor.

- Bazni elementi u cijelom stanu su bijelo i svijetlo drvo, koje smo razbijali jačim detaljima, kao što su npr. pločice u kupaonici i kuhinji, slike, šareni namještaj u dječjoj sobi, zatim lampe… Ideja je bila da za pet ili deset godina, kada možda poželimo unijeti nešto novo u stan, lako unesemo promjenu s detaljima, a da ne moramo uložiti puno novca - ističe Maja. Ivan se nadovezuje:

- Budući da Maja i ja volimo praktičnost i jednostavnost, željeli smo da nam i stan bude takav. Puno prostora za odlaganje stvari, bijeli i svijetao stan, bila je glavna ideja kojom smo se vodili. Osobno mi je najdraži dio radna soba koja je trebala imati veliki radni kut uz prozor, ali smo onda došli na ideju da uz prozor stavimo klupu. Uvijek mi je bila želja da mogu sjesti ili leći uz prozor i gledati van - objašnjava uz smiješak vlasnik Ivan.

Preobrazba stana počela je temeljitom adaptacijom.

NOVE INSTALACIJE

- Konceptualno su u stanu napravljene neke promjene, poput širenja i spajanja određenih prostorija. Kuhinja koja je bila zasebna prostorija rušenjem pregradnih zidova pripojena je boravku i blagovaonici te su na taj način te tri prostorije postale jedna cjelina za druženje. Također, balkon koji se protezao cijelom širinom stana dijelom je pripojen dnevnom boravku, blagovaonici i kuhinji kako bi se još malo dobilo na prostoru. Nadalje, WC i kupaonica koji su bili zasebne prostorije, također su spojeni u jedno da bi se u konačnici dobila funkcionalna kupaonica s walk in prostorom za tuširanje. Što se tiče spavaćih soba i radne sobe, one su manje više ostale istih gabarita. U sklopu završnih radova postavili smo nove instalacije za struju, vodu i centralno grijanje, koje su se većinom vukle kroz novu betonsku glazuru do predviđenih pozicija. Vanjska stolarija izvedena je u PVC varijanti s integriranim komarnicima kako bi se tijekom ljetnih mjeseci stan mogao prozračiti a da komarci ne remete komfor. Na balkonu je ugrađena roleta na daljinski upravljač kako bi se tijekom zimskih mjeseci u stan moglo pustiti što više svjetla bez izlaženja na hladnoću. Unutarnja stolarija, pak, kompletno je nova, a sigurnost stana osigurana je novim protuprovalnim vratima - nabrajaju Antonio Bolanča, vlasnik tvrtke Izgradnja Bolanča i Antonio Vitković, voditelj projekta.

Konceptualno su u prostoru napravljene neke promjene, poput širenja i spajanja određenih prostorija. Tako je kuhinja koja je bila zasebna prostorija rušenjem pregradnih zidova pripojena dnevnom boravku i blagovaonici

 

Kad je adaptacija uspješno privedena kraju, krenuo je onaj ljepši dio projekta - uređenje. Vlasnici, Maja i Ivan, u tom su dijelu, priznaju, najviše uživali. U konačnici, kažu, htjeli su da svaka prostorija bude jednostavno opremljena, da se lako održava te da općenito nije prekomplicirana za život.

- Imamo malo dijete i nije dolazilo u obzir ništa što nije prilagođeno mrljanju, prljanju i dječjoj igri, ali naravno, u kombinaciji s lijepim komadima. Znači, nije dolazilo u obzir ništa nefunkcionalno i lijepo, ali isto tako niti funkcionalno i manje lijepo. Volimo se družiti i htjeli smo lijepi, topli, veseli i moderan dom u kojem ćemo se osjećati ugodno i mi, ali i naš klinac, i u koji ćemo željeti pozvati naše prijatelje i obitelj - kažu vlasnici i dodaju da je namještaj u njihovu stanu uglavnom rađen po mjeri, osim dječje sobe koja je kupljena u Ikei i još nekoliko manjih detalja.

 

Gotovo sav namještaj radila je tvrtka Profimont, a neke su drage komade vlasnici Maja i Ivan naslijedili i preuredili

 

 

HIT PLOČICE

- Sav namještaj radila je tvrtka Profimont i prezadovoljni smo kako je sve ispalo. Svojim savjetima mnogo su nam pomogli oko odabira materijala i konačnog izgleda namještaja. Ono što je meni jedan od najdražih komada namještaja svakako je blagovaonski stol i stolice, koji smo dobili od Ivanovih roditelja. Stol i stolice stari su oko 20 godina, a mi smo ih preuredili. Ne mogu zamisliti nikakav novi stol koji bi ljepše izgledao u ovom prostoru od postojećeg. Osim stola, još smo neke starije detalje preuredili sami, kao što su metalno-drvene police u radnoj sobi, mali stolić/stalak za cvijeće koji sam ja uredila decoupage tehnikom te još neke druge sitnice - kaže vlasnica Maja.

 

Na pitanje čime su na kraju najzadovoljniji, oboje spremno odgovaraju:

- S obzirom da je namještaj u neutralnim tonovima, nama su u cijelom stanu najuočljivije pločice u kupaonici i kuhinji, koje su u marokanskom stilu i jako podižu prostor. Kad smo ih vidjeli, više nisu postojale niti jedne druge - kažu i prisjećaju se da im je tjedan prije početka pakiranja stvari i radova netko provalio u stan, što je, kažu, zaista bio znak da je krajnji čas da stave protuprovalna vrata.

- To nije bilo nimalo ugodno iskustvo, ali kako uvijek ima nešto pozitivno u negativnom, barem su nam smanjili količinu stvari koje smo morali pakirati prije početka radova - smiju se vlasnici koji ne mogu skriti koliko su oduševljeni majstorima iz tvrtke Izgradnja Bolanča.

 

SUPER ODNOSI 

- Znamo da su uglavnom negativna iskustva s izvođačima radova, ali nama je adaptacija prošla uz pozitivnu energiju, druženja te zafrkanciju. Najpozitivnije iz svega je to da smo i nakon projekta ostali u super odnosima i povremeno se čujemo i planiramo odlaske na kave, druženje na Jarunu ili slično. Projekt dođe, odradi se i prođe, ali ako se druženje nastavi nakon projekta, znači da smo učinili dobar potez pri odabiru suradnika - zaključuju Maja i Ivan koji su nam za kraj otkrili da je okvirna cijena adaptacije i uređenja bila oko 600 eura po kvadratu.

 

Foto: Tomislav Krišto/Hanza Media

Izdvajamo

Iz drugih medija