ČESTI KUĆANSKI PROBLEMI

11 praktičnih trikova s prozirnim lakom za nokte

 

Jeftini prozirni lak za nokte možete iskoristiti za puno više od nanošenja jednostavnog sjaja na svoje nokte. Štoviše, postoje brojne iznimno praktične primjene ovog jednostavnog proizvoda koji će vam olakšati svakodnevicu i za čas riješiti česte kućanske probleme.

No, prvo da ukratko pojasnimo koje vrste lakova postoje i spriječimo zabunu. Kada tražite idealni lak za primjenu u kućanstvu obratite pozornost na to kupujete li bazni ili završni lak ili ste u košaricu stavili klasični prozirni lak. Bazni lak ojačava vaše nokte te sprječava njihovo žutilo, no nije toliko koristan u kućanstvu. Prozirni lak ponaša se kao i tipični lakovi za nokte u boji što znači da se može guliti i odlamati, no dobar je za većinu ovih praktičnih primjena. Završni lak služi za učvršćivanje i zaštitu prethodno nanesenog laka te noktima daje dodatni sjaj pa će vam on biti najkorisniji za premazivanje nakita i druge primjene koje uključuju dodatno fiksiranje. Evo zašto je korisno imati bočicu prozirnog laka za nokte u kućanstvu, neovisno volite li lakirati nokte ili ne!

Zaštitite svoj nakit

Premažite lakom unutrašnjost prstena ili narukvice koja na vašoj koži ostavlja zeleni trag jer ćete time spriječiti oksidaciju koja uzrokuje tu pojavu, kao i tamnjenje metala.

Zaštitite lakom natpise na bocama i staklenkama

Natpise od papira, rukom pisane natpise i slične detalje dodatno možete zaštititi od razmazivanja i močenja tako što ćete ih premazati slojem ili dva prozirnog laka!

Spriječite dodatno trganje čarapa

Trik koje su koristile i naše bake za sprječavanje trganja najlonki bilo je premazivanje očica prozirnim lakom čime bi se zaustavilo širenje pukotine na čarapama.

Osigurajte svoje šibice od vode

Umočite krajeve šibica u prozirni lak za nokte i tako ćete ih učiniti otpornima na vodu, a i dalje ćete ih moći zapaliti. Ovaj je trik iznimno praktičan za ljubitelje prirode i kampiranja!

Zapečatite pukotinu na prozoru

Kao i kod čarapa, prozirni lak može, barem privremeno, spriječiti širenje pukotine na vašim staklenim površinama.

Lakom riješite problem ivera na drvenim površinama

Manja oštećenja i iveri koji strše mogu nas ozlijediti, uzrokovati štetu na čarapama i odjeći te samom namještaju ili podu. Stoga je praktično premazati iver slojem prozirnog laka i vratiti ga na mjesto te pustiti da se osuši kako bi se ponovno zalijepio na mjesto. Nanesite još jedan sloj laka i time ćete sve dodatno učvrstiti!

Učvrstite gumb

Premažite gumbe slojem prozirnog laka kako biste učvrstili konac kojim su pričvršćeni za vašu odjeću te tako izbjegli njihovo gubljenje. Isto vrijedi i za krajeve vezica.

Olakšajte si provlačenje konca kroz iglu

Umočite kraj konca u prozirni lak i oblikujte ga kako biste ga lakše provukli kroz ušicu igle.

Zatvorite lakom omotnicu

Umjesto lizanja ruba omotnice, premažite ju prozirnim lakom i tako ju zatvorite!

via GIPHY

Spriječite stvaranje hrđavih tragova u kupaonici

Dno metalne bočice pjene za brijanje ili dezodoransa premažite slojem prozirnog laka i pustite da se osuši. Time ćete spriječiti nastanak hrđe u vlažnim prostorijama poput kupaonice.

Popravite naočale

Kako biste dodatno pričvrstili vijke koji drže vaše naočale u jednom komadu premažite ih prozirnih lakom.

Izvor: One Good Thing by Jillee

Naslovna fotografija: Kathleen Kamphausen

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 00:46