Projekt za deset

Kako su supružnici Jasna i Mihajlo od odbačenog materijala napravili ovu kućicu za malo novca

 IVAN PERIĆ/CROPIX
U Slavoniji, na idiličnom salašu, pronašli smo senzacionalno lijepu i praktičnu kućicu

Jasna Hata (55), domaćica iz Belišća u Slavoniji, pokazala nam je svoju prekrasnu kućicu koja je zapravo 2 u 1 mjesto - služi, naime, za odmor, ali i kao spremište vrtnog alata.

image
IVAN PERIĆ/CROPIX

- Po zanimanju sam prodavač, ali posljednjih godina radila sam kao kuharica u restoranu. No, u ovo ludo vrijeme korone mnogi su ostali bez posla, pa tako i ja. Na sreću, suprug Mihajlo je zadržao svoj posao, ali je odlučio iskoristiti godišnji odmor pa smo se preselili iz grada na salaš. Inače živimo u centru Belišća, u stambenoj zgradi, a u vrijeme izolacije osjećali smo se sigurnije na salašu gdje je veća udaljenost između susjeda. Kako tamo uvijek ima posla u vrtu i voćnjaku tako smo u karanteni bili zaokupljeni sijanjem bašte, okopavanjem, orezivanjem voćaka i košnjom trave. Ponekad je trebalo i predahnuti, a na dnu našeg vrta već nekoliko godina stoji klupa, sama i jadna, na kiši, snijegu i suncu - priča nam simpatična Jasna koja kaže kako joj je, stalno gledajući u klupu, sinula ideja da bi mogla napraviti neki krov iznad klupe. A onda joj je sinula i ideja da bi bilo zgodno negdje i držati sav taj silni vrtni alat koji posjeduju. Brzo je odlučila - mjesto za klupu i mjesto za vrtni alat bit će jedno mjesto, pod istim krovom.

image
IVAN PERIĆ/CROPIX
image
IVAN PERIĆ/CROPIX

Napominje kako su izračunali da bi potrošili i više od 5000 kuna da nisu koristili već rabljeni materijal koji su imali na salašu. Za izradu im je trebalo tjedan dana, pet-šest sati dnevno rada alatom poput motorne i ubodne pile, čekića i libele.

image

Za izradu ove kućice potrošeno je oko 1000 kn, a da su vlasnici išli kupovati sličnu kućicu, potrošili bi oko 5000 kn i više

IVAN PERIĆ/CROPIX

Kako trgovine nisu radile uobičajenim radnim tempom, Jasna i suprug Mihajlo potražili su koje sve materijale imaju na salašu. Pronašli su nešto greda, OSB ploča, paleta, štafli...

- Suprug je dovukao sve što se može iskoristiti i tako smo krenuli. Prvo smo maknuli površinski sloj trave i došli do zemlje, na to stavili filc kako trava ne bi rasla i složili staru ciglu koju smo zasipali bijelim pijeskom. Dimenzije kućice odredila je klupa koja je duga 2,40 metara, a kućica 2,60 metara kako bi stala unutra. Širina kućice je 1,60 metara, a na pola pregradni zid od OSB ploče. Kada smo postavili kostur od četiri grede, sve smo povezali štaflama kako bi bilo čvrsto te napravili četiri roga za krov, također od štafle. Na rogove smo poprečno stavili letve i prišili OSB ploču te na nju prikucali šindru. Sve što smo koristili je rabljeno, i grede i ploče i šindra. Odlučili smo tom materijalu dati drugu šansu i nismo požalili - zadovoljno priča Jasna i dodaje da su kućicu, kad je krov bio gotov, obložili daskama od paleta. Da bi klupa imala zraka, sa strane su htjeli staviti mrežu, ali su našli dva ista komada stranice od dječjeg kreveta, što se lijepo uklopilo.

image
IVAN PERIĆ/CROPIX
image

“Suprug je pronašao komad debelog stakla od kojeg smo napravili prozor da bi dio za alat imao potrebno svjetlo”

IVAN PERIĆ/CROPIX

- Suprug je pronašao komad debelog stakla od kojeg smo napravili prozor da bi dio za alat imao svjetla. U alatnici smo poprečno cijelom dužinom prišili dasku na koju smo ušarafili nosače za alat, od PVC obujmica, i u njih zakačili drške alata. Na desnom zidu smo stavili nekoliko drvenih polica kako bi i sitni alat dobio mjesto. Vrata su dvokrilna, od lamperije, kako bismo lakše uvezli kolica i došli do alata. Sve iznutra smo obojali bijelom bojom, a izvana smo se odlučili za sivu s mrvicom plave. Koristili smo fasadnu boju jer smo tu jedinu imali, a pokazala se baš odličnom i na drvu. Kada je kućica bila gotova, došli su na red detalji iznutra i izvana. Što se našlo, to smo stavili, bez nekog određenog plana. S vremenom će se sigurno mijenjati, ali zasad smo zadovoljni urađenim - kaže Jasna i otkriva kako su za izradu kućice potrošili oko 130 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 08:59