SAVJETI STRUČNJAKA

6 jednostavnih načina za renoviranje starih kuhinjskih elemenata

Ovo je najjeftiniji makeover vaše kuhinje koji možete napraviti i sami!

Ako razmišljate o preuređenju ili renoviranju vaših kuhinjskih elemenata, ne znači da na to morate potrošiti mnogo novca. Postoji puno pristupačnih i jednostavnih načina kako bi vaši kuhinjski elementi izgledali ljepše i modernije, čak i kada raspolažete s određenih budžetom koji vam ne ostavlja previše opcija. Kako bismo vam pomogli, za vas smo izdvojili savjete poznatih dizajnera interijera za nadogradnju starih ormarića i ostalih dijelova u kuhinji.

1. Ispunite praznine stropnim lajsnama

Za dizajnericu interijera Ginu Gutierrez iz tvrtke Gina Rachelle Design rješenje je u tome da dizajn ide od poda do stropa, tako da ne postoji jaz između stropa i gornjih ormarića.

- Koristimo stropno postolje, završne obloge i ploče za ispunu kako bismo ispunili sve praznine na stropovima, zidovima, ali i području iznad hladnjaka. To u kuhinji stvara uglađen, prilagođen izgled - tvrdi Gutierrez.

2. Unaprijedite izgled novim metalnim detaljima

Dizajner Bobby Berk tvrdi da je njegov najveći savjet za nadogradnju inače osnovnih kuhinjskih ormarića korištenje kvalitetnih metalnih detalja (zasuni, kvake, ručke i slično).

- Stilovi mogu biti vrlo ograničeni kada je riječ o profilima postojećih kuhinjskih ormarića, tako da volim uključiti metalne detalje. Postoji toliko dobrih opcija iz trgovina koje izgledaju vrhunski i luksuzno, a možete ih nabaviti po relativno niskim i povoljnim cijenama - kaže. Bobby također predlaže miješanje i usklađivanje stilova gornjih i donjih ormarića.

3. Ne zaboravite na šarke (pant)

Metalni detalji na ormarićima možda se odnose na nadogradnju vaše kuhinje, ali jednako tako biste trebali razmisliti i o praktičnosti šarki kada renovirate svoju kuhinju.

- Uvijek se odlučite za šarku koje omogućavaju ormarićima sporo zatvaranje. Oni ne samo da čuvaju da se vrata vašeg ormara ne zatvaraju prebrzo (tko to želi čuti?), već i produžuju život vaših ormarića zahvaljujući manjoj istrošenosti - kaže Raymond Boozer.

4. 'Poigrajte' se rasvjetom

- Preskočite uobičajena ugradbena svjetla i rasvjetu, već se zapitajte možete li vašim kuhinjskim ormarićima dodati rasvjetu koja će ih dodatno 'osvježiti'. Promjena osvjetljenja može u potpunosti transformirati vašu kuhinju, čak i u slučaju da koristite jednostavne ormare. Oni nisu samo funkcionalni, već dodaju dimenziju i teksturu cijeloj kuhinji - kaže Gutierrez.

5. Odlučite se za otvorene kuhinjske police

Umjesto klasičnih ormarića u kuhinji, zašto se ne biste 'poigrali' s dizajnom i zamijenili ih otvorenim policama? S time se slaže i Berk.

- Dodavanje otvorenih polica još je jedan jednostavan način da vaša kuhinja izgleda prilagođenije i posebnije. Uz to, nudi vam i funkcionalno područje prikaza. Ne samo što vam vizualno otvara prostor, već vam omogućava i da pokažete neke svoje ljepše predmete - dodaje Berk.

6. Manje je više

- Zaista čvrsto stojim uz frazu 'manje je više', pogotovo kada je riječ o kuhinjskim ormarima. Umjesto da se odlučite za stil ormara koji ima puno detalja, potražite nešto malo jednostavnije - kaže Berk i dodaje da su njegov favorit obično ormarići s ravnim prednjim ili vratima u obliku ploče. Oni su, kako kaže, klasični i bezvremenski.

Izvor: House Beautiful

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 18:30