Prije i poslije

Adaptacija stana mladog bračnog para u roditeljskoj kući u Remetama

    AUTOR:
    • Marijana Galović

  • OBJAVLJENO:
  • 18.10.2019. u 16:10

Mladi bračni par, Karla i Hrvoje, proučavajući ponudu nekretnina i njihove (previsoke) cijene, zaključili su kako im se isplati adaptacija dijela Hrvojeve roditeljske kuće u Remetama. Pogledajte rezultat ove renovacije!

- Sve je počelo u proljeće 2018. godine, osam mjeseci prije vjenčanja, kad smo počeli razmišljati o zajedničkom životu - započeli su Karla i Hrvoje, mladi bračni par kojemu se, kao i većini, nametnulo pitanje rješavanja stambenog pitanja.

- S obzirom na ponudu stanova i kuća, tj. omjer cijene i kvalitete, odlučili smo obnoviti tradicionalnu obiteljsku kuću u kojoj je Hrvoje živio s roditeljima, jer nam nakon svega što smo pogledali ništa nije odgovaralo. Pristupili smo adaptaciji suterena, prizemlja i prvog kata, od kojih svaki ima oko 45 m2, a danas ćemo vam pokazati samo etažu na kojoj su boravak i kuhinja, pa ćemo vas pozvati opet kad budemo gotovi i zadovoljni sa svime - kroz smijeh govori Karla, a nas zanima koliko je sve trajalo i koja je faza bila najteža.

Prostor prije adaptacije

 

- Adaptacija je počela 15. lipnja, a završili smo s ovom fazom 23. prosinca prošle godine. Najteže je bilo skinuti staru glazuru u kuhinji jer je rađena po starom principu: što imaš, s tim radiš. Pločice i glazura bili su od betona, jako čvrsti, i trebalo je puno snage i vremena da se to skine. Osim toga, to je bio jedan od onih radova koje nismo očekivali - ističe Hrvoje.

Prostor se konceptualno nije puno mijenjao, ovdje su i prije bili boravak i kuhinja, samo je između te dvije prostorije uklonjen dio zida kako bi se dobio “open space”. Što se tiče podova, u kuhinji su sive keramičke pločice, a u boravku hrastov “klik - klak” gotovi parket.

Prostor se nije puno mijenjao, ovdje su i prije bili boravak i kuhinja, samo je između te dvije prostorije uklonjen dio zida kako bi se dobio “open space”

 

 

- Kuhinja je rađena po mjeri prema mojim željama i idejama. Hrvoju je najdraži element dvostruki Samsungov hladnjak, a meni otok. Otok je koncipiran tako da služi kao radna površina, ali i kao mjesto gdje možemo doručkovati, piti kavu, ručati... U njemu su i četiri ladice u koje spremamo posuđe. Umjesto pločica ili kaljenog stakla, na pozadinski zid odlučili smo staviti isti materijal od kojeg je i radna površina otoka - objašnjava Karla dok nas vodi u dnevni boravak. On se sastoji i od zone za blagovanje koju čini stol sa šest stolaca i velika fotogalerija najdražih uspomena para.

 

- Tu je i garnitura s damskim ležajem, fotelja i tri stolića. Preko puta garniture su regal rađen po mjeri i našim željama u koji smo uklopili televizor, prijamnike, knjige, uspomene... Između kuhinje i boravka, pokraj kružnih stepenica postavili smo ormar za jakne, koji smo kamuflirali zrcalom kako bi se što bolje uklopio u prostor. To je trenutačna postava, vjerujemo da će se naš dom mijenjati u raznim fazama koje su pred nama, ali zasad smo sretni i zadovoljni njime - zaključili su Karla i Hrvoje.

 

Adaptacija je obuhvaćala:
  • skidanje lamperije
  • skidanje pločica
  • promjenu stolarije (PVC)
  • rušenje stepenica i gradnja novih
  • dograđivanje deke (za walk im ormar na katu)
  • skidanje parketa
  • skidanje stare glazure
  • povlačenje nove glazure i niveliranje obje prostorije
  • zidanje zida ispod prozora u boravku gdje je bila staklena stijena
  • rušenje dva zida između boravka i kuhinje (hodnik)
  • promjenu instalacija za vodu
  • promjenu pozicija radijatora
  • oblačenje zidova u knauf i izolacija
  • nove elektroinstalacije
  • nova rasvjeta
  • spuštanje stropa i zvučna izolacija između stropa i deke
  • novu kuhinju
UKUPNO cca 16.000 eura (za ovu etažu)

 

 

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Izdvajamo

Iz drugih medija