GENIJALNI SAVJETI STRUČNJAKINJE

BRZO I JEDNOSTAVNO Kako organizirati stvari u domu za samo sat vremena?

Donosimo vam savjete stručnjaka o tome kako u samo sat vremena možete dovesti red u svoj dnevni boravak, spavaću sobu ili kuhinju

Pospremanje, točnije organizacija stvari u domu često se može činiti kao vrlo zastrašujući zadatak. Iako to zna trajati dugo i oduzeti vam mnogo vremena, srećom postoji lakši, ali ujedno i brži način. Nicola Lewis, organizacijska stručnjakinja i autorica knjige Mind Over Clutter, dala je vlastite savjete i ideje za organizaciju stvari u domu ako pritom na raspolaganju imate samo sat vremena.

Prije početka pospremanja obavezno napravite plan

- Uvijek govorim da je potrebno započeti malim koracima, odnosno krenuti s najmanjim neredom u prostoru. Isto tako, uvijek prije početka imajte dobro razrađen plan. Napravite detaljan popis obaveza i pritom se pobrinite za to da niste preambiciozni i da si ne zadate previše obaveza koje nećete stići obaviti u jednom danu, a kamoli u jednom satu - savjetuje Nicola.

- Ako uđete u spavaću sobu i znate da na raspolaganju imate tek sat vremena, nemojte isprazniti čitavu garderobu. Umjesto toga, odaberite jedan odjeljak ili ladicu u ormaru za koju mislite da ćete ju moći dovršiti u roku koji imate, a ostalo ostavite za idući dan. Istim se principom vodite i kad čistite kuhinju ili kupaonicu - dodaje.

Odjeću u ormaru razvjestajte po kategorijama

Koliko samo vremena dnevno potrošite na biranje, ali jednako tako i na pospremanje odjeće u ormaru. Međutim, postoji rješenje!

- Kad organiziram odjeću u svojoj garderobi, uvijek ih stavljam po redoslijedu, odnosno kategorijama (džemperi, suknje, košulje, traperice i slično). Zatim ih slažem po bojama. To vam olakšava psopremanje, ali i pronalaženje odjeće te mnogo bolje vidite što zapravo sve imate u ormaru - kaže Nicola.

Pronađite motivaciju ili zamolite za pomoć

Kao i u svemu ostalome što radimo, tako nam je i kod pospremanja te organizacije stvari u domu potrebna određena vrsta motivacije. U ovom slučaju, Nicola preporučuje glazbu.

- Ja osobno uvijek imam uključenu glazbu, jednostavno me motivira. Neki će ljudi možda htjeti zapaliti svijeće ili slušati radio, nema veze o kakvoj se motivaciji radi. Uvijek pokušajte stvoriti zabavnu atmosferu pa će vam i samo pospremanje biti jednostavnije - misli Nicola.

Isto tako, ako pred sobom imate nešto veći i zahtjevniji zadatak, a samo sat vremena, uvijek je dobra ideja zamoliti za pomoć. Time se slaže i Nicola.

- Ako imate veći zadatak, uvijek biste trebali razmišljati o tome da od nekoga zatražite da vam pomogne, ali u slučaju da ipak smatrate da to možete riješiti i sami, pokušajte to učiniti na zabavan način i pritom obavezno postavite razumne ciljeve - dodaje.

Izvor: Good Housekeeping.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 09:51