Prirodno rješenje problema

Da. Ovo je jedino sredstvo za čišćenje svih vrsta podova koje vam treba

 

Većina sredstava za čišćenje sastoje se od štetnih kemikalija koje, osim lošeg utjecaja na vaše zdravlje, mogu oštetiti i vaš namještaj. Međutim, postoji prirodno rješenje za ovaj problem – ocat. On je dostupan, jeftin i jednostavan za korištenje, a u čišćenju ga koristi sve veći broj ljudi. Možete ga koristiti za čišćenje različitih površina – keramičkih pločica, laminata pa čak i skupocjenih drvenih podova koji su uvijek najosjetljiviji kad je u pitanju tekućina i pranje općenito.

Kako oprati podove s octom
1. Najprije dobro pousisavajte površinu koju namjeravate očistiti octom.

Usisivačem ćete ukloniti prašinu i sve nečistoće, a to će vam kasnije dodatno olakšati cijeli proces čišćenja. To je osobito važno kod drvenih površina jer će time i cijelo čišćenje biti jednostavnije, ali i mnogo brže.

2. Pomiješajte pola čaše bijelog octa s jednom čašom tople vode.
3. Temeljito operite podove.

Namjeravate li prati drvenu površinu, iscijedite krpu koliko je god to moguće. Osim umakanja u tekućinu, mješavinu vode i octa možete staviti u posudu za prskanje te poprskati površinu koju namjeravate oprati.

4. Pustite da se prostorija prirodno osuši.

Naime, ne trebate posebno brisati i sušiti podove nakon pranja. Vodite računa o tome da će se površina, ako ste ju dovoljno pažljivo prebrisali, sama od sebe vrlo brzo osušiti. Ipak, da biste cijeli postupak učinili što bržim, dobro prozračite prostoriju. Osim toga, važno je naglasiti da je miris octa dosta intenzivan.

Kako koristiti ocat za čišćenje tepiha

U slučaju da osim glatke površine, octom želite očistiti tepih – postupak je nešto drugačiji, ali jednako tako učinkovit i djelotvoran.

1. Uklonite postojeći neugodan miris.

Neugodan miris čest je problem kod tepiha, pogotovo ako se radi o urinu ili nekoj drugoj tekućini koja za sobom ostavlja intenzivan miris. Ipak, čišćenje time nije onemogućeno, a upravo je ocat taj koji vam u tome može pomoći. Postupak čišćenja tepiha u tom je slučaju sljedeći. Jednu žlicu sode bikarbone, octa i dvije čaše tople vode pomiješajte u posudi za prskanje. Dobivenu tekućinu temeljito nanesite na površinu tepiha koju namjeravate oprati te ostavite da djeluje nekoliko minuta. Miris bi trebao nestati.

2. Ocat će vam pomoći i pri uklanjanju mrlja na tepihu.

Kombinacija običnog octa i tople vode bez problema će ukloniti tvrdokorne mrlje te ostalu prljavštinu koja se ne može ukloniti s tepiha na lakši način. Važno je da nakon prskanja tekućine po uprljanoj površini istu ne utrljavate, već lagano 'tapkate' krpom. U protivnom biste mogli uništiti tepih i boju.

Ostavite da djeluje, a zatim lagano isperite običnom vodom. U slučaju da mrlja ne nestane nakon prvog pranja, ponovite postupak.

Foto: Cat Meschia, Minette Hand, Amazon

Izvor: thekitchn.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 20:07