2 u 1

Daska + radna površina = dodatni prostor u kuhinji

Stvorite si dodatni prostor u kuhinji ovim praktičnim dodatkom!

U malim kuhinjama uvijek nedostaje prostora za rad, sjeckanje povrća, odlaganje namirnica i pripremu obroka pa nam dobro dođu savjeti kako iz svog prostora uvijek izvući najviše. Ako ste i vi uvijek u potrazi za novim rješenjima kako proširiti svoj prostor za rad, ovaj "uradi sam" projekt je kao stvoren za vas! Osobito praktično rješenje kada ne koristite sva četiri plamenika na svojem štednjaku predstavlja klasična daska pretvorena u mini stolić koju možete vidjeti na slikama, a koji će pretvoriti taj neiskorišteni prostor u dodatnu radnu površinu koja vam nedostaje. Evo kako izraditi dva pokrova za plamenike štednjaka od drvenih dasaka za rezanje!

Potreban materijal

2 daske za rezanje
drveni štap širine 2,5 cm i dužine od barem 30 cm
8 vijaka dužine 5 cm i debljine 3 mm
papir za brušenje - granulacija 80
ljepilo za drvo
super-ljepilo
olovka
špaga
samoljepljivi krajevi za nogice
čekić
pila
bušilica
nastavak za bušenje rupe - 2,5 mm
metar
libela

Postupak

Izmjerite svoj štednjak kako biste pronašli daske za rezanje koje će u potpunosti prekriti vrh štednjaka. Važno je da budu dovoljno debele kako biste ih moglo bušiti. U primjeru su korištene daske debljine 3,5 cm. Izmjerite potom visinu samih plamenika te dodajte na brojku još barem pola centimetra prostora. Ta mjera poslužit će vam za rezanje štapa na kraće elemente. U primjeru su autori željeli da daske budu iznad plamenika pa je svaka "nogica" odrezana na dužinu od 3,5 cm. Prerežite drveni štap na komade potrebne dužine te papirom izbrusite krajeve nogica kako bi bile iste visine i kako bi vaš pokrov pravilno stajao na štednjaku.

Olovkom zabilježite na dasci za rezanje gdje ćete postaviti noge odnosno gdje će ići vijak u vašu dasku. Bušilicom izbušite djelomično rupe na odabranim mjestima.

Kako biste bili sigurni koji nastavak za bušilicu morate koristiti, usporedite nastavke s vijcima koje postavljate. Kada ih postavite jedno uz drugo morali biste moći vidjeti navoje vijaka na svakoj strani nastavka za bušilicu.

Izbušite bušilicom rupu kroz središte svake nogice. Pripazite da poravnate bušilicu s nogicom kako biste izbjegli bušenje pod kutem. Ulazna i izlazna rupa trebale bi se pojaviti u središtu nogice.

Sada kada imate sve potrebne elemente spremni ste za slaganje! Pričvrstite jednu po jednu nogicu za dasku pazeći da stranu nogice koja će biti u doticaju s drvenom površinom daske dodatno premažete ljepilom za drvo te time još bolje pričvrstite.

S čekićem i super-ljepilom pričvrstite plastične ili gumene završetke na dno drvenih nogu vašeg pokrova kako biste zaštitili svoj štednjak od grebanja. Pustite da se sve suši bar sat vremena, a potom obložite nogice sa špagom.

Sa superljepilom pričvrstite jedan kraj špage za vrh nogice, a potom svaku nogicu čvrsto omotajte špagom te ljepilom pričvrstite drugi kraj uz sam rub daske. Za malo boje slobodno se poslužite špagom u boji. S toplom vodom i sapunicom operite i osušite površinu i vaše proširenje radne plohe bit će spremno za korištenje!

Izvor: The Kitchn

Foto: Corelyn Coates i Jennie Palluzzi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:21