SAVJETI STRUČNJAKA

EVO KAKO MOŽETE BITI SIGURNI DA NISTE UNIJELI VIRUS U DOM: Uvijek pri ulasku slijedite ove upute...

 Lauren Kolyn

S obzirom na to da se koronavirus na određenim površinama zadržava i do 72 sata, kako možete biti sigurni da ga niste unijeli u dom? Ako ste se, recimo, vratili iz kupovine ili ljekarne, evo o čemu biste u tom slučaju obavezno morali voditi računa.

1. Dezinificirajte svoje ruke prije ulaska u dom

Kad god ste izvan svog doma, pripazite na eventualne bakterije i mikrobe na svojim rukama. Izbjegavajte dodirivanje lica kada ih ne možete oprati, a ako je moguće, držite sredstva za dezinfekciju ruku uvijek pored sebe kako ne biste ostavljali potencijalno štetne patogene na upravljaču automobila ili ručkama vrata. Liječnica Elizabeth Scott, također i dugogodišnja profesorica mikrobiologije na Sveučilištu Simmons u Bostonu, za portal Apartment Therapy savjetuje da se osobno uvijek trudi u automobilu (ili torbi) držati sredstva za dezinfekciju ruku.

- Ako sam vani u automobilu, dezinficiram svoje ruke čim se vratim u automobil nakon nužnih odlazaka u trgovinu. Ili pak, ako se upravo vraćam u kuću, u većini slučajeva dezinficira ruke prije nego što uđem - navodi Scott.

2. Vrećice iz dućana odložite na pod, a ključeve odložite na za to predviđeno mjesto

Prehrambene trgovine zahtijevaju potpuno drugu razinu svjesnosti o mogućnosti zaraze. Naime, često stvari iz prodavaonice (uključujući i hranu) mogu na sebi sadržavati virus, pa se potrebno odnositi u skladu s time. Budući da klice mogu živjeti na površinama poput vrećica i do nekoliko sati, ni slučajno nemojte stavljati namirnice na kuhinjski pult, osim ako ih odmah nakon toga ne namjeravate temeljito dezinficirati. Isto vrijedi i za isporučene pakete koje obično znamo stavljati upravo na kuhinjski stol.

3. Pažljivo skinite odjeću i obuću te istu odmah operite

Već pri samom ulasku u dom, potreno je da odjeću (ali i obuću) koju ste nosili vani skinete što prije te ju stavite u pranje. Bez obzira na to gdje se i koliko dugo boravili izvan doma, vaša obuća i odjeća također su potencijalni nosioci koronavirusa. Scott zato savjetuje da obavezno skidate cipele, jaknu, ali i hlače te ih stavite na pranje. Ako niste u mogućnosti odjeću odmah oprati, onda je obavezno morate staviti na za to predivđeno mjesto na kojem ne može doći u dodir s čistom odjećom ili vašim ukućanima.

4. Temeljito operite ruke i tek nakon toga pospremite stvari koje ste kupili

Ruke temeljito perite minimalno 20 sekundi, a posebno pazite na teško dohvatljiva mjesta poput onih između prstiju. Tek nakon što ste sigurni da su vam ruke u potpunosti čiste, možete otići pospremiti stvari (hranu, namirnice, ostale potrepštine) koje ste kupili u trgovini. Bilo bi idealno kad biste svako pakiranje lagano prebrisali dezinfekcijskim maramicama, a vrećicu u kojima ste te stvari donijeli iz trgovine najpametnije je baciti u smeće.

Foto: Ricardas Brogys, Unsplash

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:23