PRAVILA KOJIH SE MORATE DRŽATI

Evo u čemu griješite - namirnice koje ne smijete čuvati u hladnjaku!

Znate li da neke namirnice nikad ne biste smjeli držati u hladnjaku?

Ponekad niste ni svjesni da određenu hranu nepotrebno držite u hladnjaku. Naime, vjerojatno se bojite da će se određene namirnice vani pokvariti, a zapravo im čuvanjem u hladnjaku radite samo još veću štetu. Pogledajte o kojoj se to hrani radi te izbjegnite pogreške koje pridonose bržem kvarenju i propadanju namirnica.

1. Rajčice

Ovo će vas možda iznenaditi, ali uistinu je tako - rajčicama nije mjesto u hladnjaku niti na bilo kojem drugom hladnom mjestu u vašem domu. Mnogi ljudi rajčice čuvaju u hladnjaku, a pritom ne znaju da je ova namirnica jedna od onih koje su najbolje očuvane upravo na sobnoj temperaturi od 23 stupnja Celzijusa.

2. Krumpir

Ako krumpir držite predugo u hladnjaku, on bi mogao izgubiti sav svoj izvorni okus. Da, dobro ste pročitali. Hladnoća mijenja okus krumpira pa ga je mnogo pametnije pohraniti u smočnici, i to u papirnatoj vreći. Naime, krumpir će mnogo brže propadati ako ga umjesto u papirnatu vrećicu, stavite u plastičnu.

3. Luk i češnjak

Luk i češnjak namirnice su koje nije pametno držati u hladnjaku, bez obzira na to koliko je stupnjeva trenutno u vašem domu, odnosno kuhinji. Ipak, velike vrućine bolje je izbjegavati. Umjesto toga, luk i češnjak mnogo je bolje držati u rashlađenoj smočnici, i to na što tamnijem mjestu kako ne bi došlo do preranog kvarenja.

4. Med

Med ne biste smjeli čuvati u hladnjaku, mnogo je bolja opcija njegovo držanje na suhom mjestu. Optimalna temperatura za pravilno čuvanje meda kreće se od 17 do najviše 19 stupnjeva. Ipak, med se neće pokvariti ni na temperaturi koja je nešto viša ili pak manja od preporučene. Naime, med će se s vremenom kristalizirati, a držanje u hladnjaku ubrzava cijeli taj proces.

5. Kruh

Možda mislite da čuvanjem u hladnjaku kruhu omogućavate čuvanje njegove svježine, ali to nije točno. Naime, on na vrlo niskim temperaturama gubi na svom okusu i u kratkom vremenskom razdoblju postaje 'ustajao'.

6. Tropsko voće

Voće poput banane, avokada, ananasa, kivija, papaje i manga ne biste trebali držati u hladnjaku. Zašto? Odgovor na ovo pitanje krije se u tome što ovim voćkama, kao što je to i razumljivo, niske temperature nimalo ne odgovaraju. Zbog toga je tropsko voće mnogo bolje držati na sobnoj temperaturi jer ona omogućava prirodan nastavak dozrijevanja voća, a hladnjak će to zaustaviti.

7. Paprika

Baš kao i kod rajčice, isti je slučaj i kad govorimo o čuvanju paprike. To je namirnica koju je mnogo bolje držati na sobnoj temperaturi nego u hladnjaku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:46