Naš čitatelj Ivan otkriva...

ISKUSTVO IZ PRVE RUKE: “Motivacija, pravi alat i pomoć majstora Googlea dobitna su kombinacija za uspješne samostalne popravke”

 

Naš čitatelj Ivan otkriva koje je manje intervencije uspio napraviti sam u novom stanu, što je mislio da može, a pokazalo se komplicirano te za koje zahvate je ipak morao zvati profesionalce.

Nakon tipično mukotrpnog procesa dizanja kredita i sklapanja kupoprodajnog ugovora, moja djevojka Anja i ja smo konačno kupili kuću iz snova. Moj prijatelj ju je nazvao "stuća" jer je nešto između stana i kuće. Kuhinja i kupaonice su već bile ugrađene tako da smo znali da nećemo imati nikakve velike radove već da se možemo odmah useliti i samo do kraja urediti interijer. Međutim, u "stući" nitko nije živio zadnjih 10 godina, tako da smo pretpostavljali da će biti potrebno tu i tamo nešto popraviti i općenito malo sve podmazati.

Neke stvari smo "odlučili" napraviti, a neke smo "morali" napraviti jer su se pojavile neočekivano. Primjerice, prvo što sam otkrio je da vodokotlići cure. "Zguglao" sam brzinski i zaključio da je to vjerojatno jer su dugo bili nekorišteni i nakupili kamenca. Tako da sam po prvi put u životu rastavio i očistio vodokotlić - i to dvaput. Odmah nakon toga sam primijetio da bojler kaplje iz sigurnosnog ventila, ali tu nisam mogao intervenirati nego sam odmah nazvao majstora.

Bilo je puno posla oko slaganja namještaja i instalacije uređaja. Hladnjak se, recimo, vrlo jednostavno instalira - samo se treba ukopčati u struju, no u našem slučaju smo prvo morali demontirati kuhinjski ugradbeni ormar predviđen za njega jer smo htjeli imati malo veći. To je ispalo dosta jednostavno, valjda zato što je kuhinja kvalitetno osmišljena. Od nekih ostalih stvari, planirao sam instalirati karniše, držače za ručnike u kupaonicama, provesti kabel TV antene na drugi kraj sobe, postaviti nekoliko stropnih lustera, promijeniti žarulje na vanjskim i unutarnjim svjetlima, osposobiti radijatore i klimu te još hrpu sličnih sitnica.

Naravno da nisu svi moji pokušaji završili trijumfima. Karniše uopće nisam uspio postaviti. Naime, ako niste znali, malom Ikea bušilicom ne možete baš probiti kameni zid niti pločice u kupaonici, a to sam saznao tek kada sam probao i već napravio polovičnu rupu u zidu. Nadalje, kada slažete malo ozbiljnije komade namještaja, možete biti sigurni da ćete u početku nešto zeznuti - samo je pitanje može li se greška kasnije ispraviti ili ne. Treba biti jako pažljiv i sto puta pročitati upute. Ja sam, primjerice, s frendom slagao dva korpusa od ormara i prvi smo potpuno polomili na dnu - bio je to tipični “A je to” trenutak, ha ha ha.

Za neke radove sam mislio da će biti lako, a pokazalo se da nisu baš jednostavni. Primjerice, bušenje u zid je ipak malo zahtjevnije i kompliciranije nego što se na prvu čini. Vrlo je važno da znate točno gdje bušiti da slučajno ne probijete do instalacija, a i s kakvom bušilicom i svrdlom bušiti jer svaki zid reagira drugačije. Slaganje namještaja isto tako nije uvijek trivijalno. Ako su veliki dijelovi namještaja u pitanju, onda nikad nemojte to raditi sami i obavezno sve treba pričvrstiti u zid da se samo ne sruši na vas jednog dana kada to najmanje očekujete. Također, kada naletite na situaciju gdje vam prostor te raspored utičnica, instalacija ili radijatora ne dozvoljava da napravite baš ono što ste htjeli, onda ćete teško sami moći dovršiti stvar.

I na kraju, što zaključiti? Zvati majstora ili otkriti onoga u sebi? Moj stav je da sve što mogu pokušam popraviti sam, ali ako recimo, nemam odgovarajući alat ili vidim da ne razumijem to što radim, onda neću biti tvrdoglavi ovan kakav inače jesam nego ću prepustiti da stvar odradi stručnjak. Tu se nekako vodim zdravim razumom, ali isto tako nekad je korisno i pitati majstora Googlea što misli - internet je super mjesto za skupljanje tuđih iskustva. U našem slučaju, morao sam zvati majstora za bojler, vodoinstalatera da instalira regulator tlaka, majstora za klimu da je napuni plinom te majstora za sitnije radove kao što je bušenje zidova.

Svakako treba znati mjeru. Naravno da se isplati sve što je moguće odraditi sam, ali za neke stvari stručnjaci su nezamjenjivi. Sa samostalnim upuštanjem u to s jedne strane uštedi se nešto novca, a s druge strane naučite nešto o tome što radite i skupljate neko iskustvo. A i desni biceps mi je malo ojačao od silnog zavidavanja ormara i kreveta, ha ha ha.

Foto: Tomislav Krišto/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:52