DOBRO JE ZNATI

Jeftini su i učinkoviti kad je u pitanju čišćenje, ali mogu vas i 'zeznuti'

Evo koje predmete ova dva sastojka apsolutno uništavaju - ako ih dotaknu, možete s njima u smeće!

Soda bikarbona i ocat iskusnim su čistačima odavno poznati ne samo kao "saveznici baka i djedova", već i kao danas vrlo učinkovita alternativa kad je u pitanju ribanje kuhinjskih i toaletnih površina, odstranjivanje mrlja iz tepiha ili pomoć u neutraliziranju mirisa.

No imaju i soda i ocat svoje negativne strane. Budući da se radi o itekako abrazivnim sredstvima, ovim jeftinim kuhinjskim pomagačima trebali biste pristupiti s dozom opreza, piše Kitchn.

Neki metali su, naime, osjetljiviji od drugih, stoga soda bikarbona može prouzrokovati diskoloracije na njihovoj površini. Naročito u kombiniranju sode i octa treba pripaziti - tijekom njihova spajanja, u trenutku kad smjesa "zašumi", otpušta se plin. Ako ste ih naumili pomiješati u plastičnoj ili kakvoj drugoj boci s poklopcem, mogla bi vam smjesa koju mućkate eksplodirati u rukama.

Ako ćete ih miješati, savjetuju stručnjaci, obavite to na licu mjesta, a ne spremajte otopinu za kasnije.

Ocat, s druge strane, iako pomaže u odstranjivanju kamenca i mrlji, može naštetiti posebnim materijalima. Kako za sodu i ocat vrijede druga pravila, popis donosimo odvojeno.

Izbjegavajte čistiti sodom:

1. Posuđe od aluminija

Ako ćete čišćenje obaviti na brzinu, možda vam i pođe za rukom sačuvati površinu posude koju čistite. No ako ju planirate posuti sodom i očekujete pritom čarobne rezultate, mogli biste se gadno razočarati. Soda s aluminijem može oksidirati i uzrokovati ružne diskoloracije na srebrnoj površini.

2. Stara srebrnina

Neki smatraju da bi soda u doticaju s antiktnom srebrninom mogla izazvati neželjene posljedice u obliku mrlja, iako je donedavno uvriježeno mišljenje bilo da je upravo tu soda glavni "saveznik".

Stoga, ukoliko imate predmete sentimentalne vrijednosti, radije preskočite ribanje sodom. Naročito to vrijedi za detalje od tirkiza ili perli.

3. Pozlaćeni predmeti

Tanjuri i beštek koje čuvate za posebne prigode vrlo vjerojatno na rubu imaju poneki zlatni detalj. Šanse da je riječ o 24-karatnom zlatu mikro su, ali ne riskirajte - soda nagriza pozlatu.

4. Mramorne površine

Kamene površine bolje je čistiti sredstvima s posebnom namjenom. Iako je samo blago abrazivna, ne želite ružne "fleke" po površini s kojom se susrećete svaki dan.

Izbjegavajte čistiti octom:

1. Predmete od aluminija

Tave, posude, lonci... Preskočite. Ono što predmetima od aluminija može učiniti soda, čišćenje octom definitivno hoće. Nakon toga s njim možete samo ravno u smeće.

2. Mobitele i tablete

Ako vam je slučajno palo na pamet prebrisati površinu tableta, mobitela ili računala vatom i octom, odolite iskušenju - poseban premaz na ekranima mogao bi biti oštećen u doticaju s abrazivnim octom.

3. Drvenariju (lakirano drvo)

Drveno pokućstvo i podove bolje je držati podalje od sredstava za čišćenje pomiješanima kod kuće, a koja sadrže ocat. Može oštetiti sloj laka, a isto vrijedi i za željezo koje se nađe u doticaju s njim, piše Kitchn.

3. Predmete od lijevanog željeza

Riječ je o posebnom procesu proizvodnje, a rezultat bi mogao biti oštećen jednom kad dođe u doticaj s octom. Perite ovakve predmete u vodi ili blagim deterdžentom.

4. Kamene površine

Ono što vrijedi za sodu kad su u pitanju kamene površine, vrijedi apsolutno i za ocat. Mogao bi ostaviti tragove koje kasnije nikako nećete moći prebrisati.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:32