Urbano vrtlarenje

Jesenski radovi na balkonskoj gredici

Pripremite se za nadolazeće zimske mjesece!

Urbana vrtlarka Andreja Čoh podsjeća kako posaditi lukovice, izraditi hotel za kukce, prikupiti sjemenje, zaštititi trajnice od mraza, posaditi povrće...

Vrtlarska sezona sasvim se sigurno primiče svojem kraju, sada je trenutak za ubiranje posljednjih plodova i pripremu balkonske gredice za zimu. Jesen je važan period u vrtu jer se tada obavljaju glavne pripreme za iduću sezonu, pa čak i ako se bavimo urbanim vrtlarenjem na malenom balkonu. Zato iskoristite posljednje tople i sunčane dane u godini i navucite rukavice jer smo za vas pripremili mali podsjetnik jesenskih radova u vrtu.

1. Hotel za kukce

Konačno je oživio ekosustav na vašem balkonu i bilo bi stvarno šteta da sve te korisne kukce i njihove male, često ružne ličinke prepustimo niskim temperaturama i hladnim vjetrovima. Stoga izradite nastambu u koju će se kukci zavući i hibernirati sve do proljeća, kada opet započinje prirodni ciklus. Hotel za kukce u vrtu treba pozicionirati tako da je okrenut prema jugu, u polusjeni ili na suncu, ovisno o tome koju vrstu kukaca želimo privući. Nastambe za solitarne pčele ili bumbare uvijek se postavljaju tako da budu okrenute suncu.

2. Zaštita trajnica od mraza

Ako želite i sljedeće vrtlarske sezone uživati u svojem bobičastom voću ili ugodnom mirisu začinskog bilja, posude u kojima su posađeni treba zaštititi od mraza i hladnoće. Tegle koje zimi nisu termoizolirane ne pružaju zaštitu korijenu biljke jer hladnoća djeluje sa svih strana. Velike posude mogu se omotati izlocijskim materijalom kao što su juta, stari tepih, spužva ili industrijski filc, a gornji dio posude ispuni se agrofolijom, slamom, usitnjenom korom ili suhim lišćem.

3. Prikupljanje sjemenja

Sve biljke koje su rasle i rastu na vašem balkonu mogu se razmnožiti sjemenom, pogotovo sorte jestivih biljaka koje se ne mogu naći na policama dućana. Sjeme se ne može prikupljati po kišnom i vjetrovitom vremenu. Za to je najbolje pričekati suh period, lijepe sunčane dane. Prikupljanje sjemena vrši se neposredno prije nego što se raspukne čahurica sa sjemenom, no ponekad je teško pogoditi trenutak i zato je preporučljivo čahure omotati papirnatom vrećicom za svaki slučaj.

4. Povrće za hladne dane

Postoji povrće koje sasvim dobro podnosi niske temperature, a pri kreiranju gredice za proljetnu berbu treba se osloniti upravo na takve biljke - mrkvu, zimsku salatu, blitvu, rikolu, luk, češnjak i peršin. Iz presadnica se može uzgajati i zeljasto povrće, od raštike pa do kelja, a ako se sada posade sadnice salate, u njihovim mladim i sočnim listovima moguće je uživati čak i prije Nove godine. Rikula, od čijih se aromatičnih listova pripremaju ukusne salate, sije se najkasnije početkom listopada.

5. Sadnja lukovica

Lukovičasto cvijeće izgleda prekrasno na proljeće u tegli na balkonu, no potrebno ga je posaditi u jesen kako bi se stiglo dobro ukorijeniti. Lukovice se ubraja u skupinu vrtnih biljaka koje je najlakše uzgojiti ako im se osiguraju dobro drenirano tlo i sunčana pozicija. Pri kupnji pripazite da su lukovice zdrave i neoštećene. Neke vrste lukovičastog bilja ne mogu prezimiti naše kontinentalne temperature, poput sparaxisa, frezije i drugih. Također, lukovice birajte tako da budu u skladu s mjestom gdje ćete ih posaditi.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media, Andreja Čoh

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:10