NEŽELJENI GOSTI U VRTU

Kako se riješiti puževa u vrtu? Ovako, vrlo je lako!

Danas nam puževi zadaju velike probleme u našim povrtnjacima, a i u klijalištima. Sve probleme oko njih možemo rješavati na prirodan način, što je jako dobro i za biljke i za nas. Puževi vole svježe oguljene vrbove šibe, tamna i hladna mjesta. Kad počinje sezona jagoda, dobro je rano ujutro pokupiti puževe u vrtu. Osim toga, možete ih se riješiti pomoću soli, pijeska, mekinja, kave i pive ...

Prvo dobro pregledajte vrt i otkrijte gdje vam se vrtni puževi nalaze. Imajte na umu da su puževi najaktivniji noću, što će vas natjerati da možda ponekad odradite i noćne smjene u vrtu kako bi rezultat bio bolji i efikasniji.

Oni su jako opasni i za naše presadnice, pri čemu dobro pomažu vrbove oguljene šibe koje se rasporede po gredicama. Noću na njih doplaze puževi, a ujutro ih samo poberemo.

Sibenik, 120215.
Samo dan iza orkanske bure i tramuntane, cetvrtak osvanuo je u proljetnom ozracju. Procvjetale su vocke cije cvjetove vec obilaze leptiri i pcele.
Foto: Ante Baranic / CROPIX
CROPIX
 

Zemlju možete posipati ječmenom pljevom ili rezanom slamom. Oštre čestice tijekom plaženja zabadaju se puževima u stopala i oni napuštaju takvo tlo. Vole se i zavlačiti ispod natrulih dasaka koje možete postaviti na staze pored gredica, a kasnije ih s njih samo pokupite.

Pripremite pivo za borbu protiv puževa, no dopustite da obrazložim. Puževi su česti štetnik u vrtu uslijed ovakvog iznenadnog kišnog i promjenjivog razdoblja. Ponekad sama borba protiv njih zaista zna biti naporna i bezuspješna. Najosjetljivije biljke upravo su one netom presađene; tu pripadaju zelene salate, kupusnjače i mahune. Dakle, ukopajte plastične čaše u gredicu, u ravnini s površinom tla, koje na večer do polovine napunite pivom. Puževi su velike pivopije, ulaze u čašu i utope se.

Rab,070512.
Jucerasnja kisa koja je obilato pala na Rabu razveselila je i puzeve koji su se razmililili po napustenoj livadi nedaleko Raba. Foto: Stela Novotny / CROPIX
CROPIX
 

Vrtlari preporučuju i jutarnje, umjesto večernjeg zalijevanja te redovito čišćenje gredica od osušenog ili trulog povrća. Dobrodošle su i zamke napravljene od vlažnih vreća, dasaka, narezanih krastavaca, citrusa... Puževi vole vlagu i tu će se zadržavati cijeli dan. Navečer ih jednostavno pokupite.

zagreb 241003
napustena i neuredena zgrada u kozarskoj ulici u centru
kucica za ptice
foto davor pongracic
-zag-
CROPIX

Dodatni savjet: svakako postavite u vrt i kućicu za ptice, jer upravo su ptice prirodni neprijatelj mnogih štetnih kukaca, pa ćete od njih imati višestruku korist.

Foto: Hanza Media

Tagovi

Izdvajamo

Iz drugih medija