Kako su stari stanovi postali izuzetno traženi...

U nedostatku novogradnje prepoznaju se potencijali za adaptaciju

Tročlana mlada obitelj kreće u potragu za svojim savršenim domom. Njihova je želja, kažu nam u agenciji za nekretnine, kupiti manji trosobni stan površine oko 70 kvadrata u zgradi novije gradnje i u mirnom te uređe-nom naselju, prihvatljive cijene s parkingom ili garažom, balkonom ili terasom te obavezno dizalom, budući da je beba još mala pa da im je lakše izlaziti s kolicima. Pretražujući ponudu u početku se nastoje svi zahtjevi zadovoljiti, posrednik nekretninama pronalazi stan s većinom zadanih preferencija, ali cijena iznosi 2000 eura po kvadratu, što mladoj obitelji nije priuštivo. Nakon puno gledanja raznih lokacija, mladi se par ipak odlučuje za lijep, ali 20-ak godina star stan na Jarunu, koji će urediti po svojim željama u zgradi sa sjajnom infrastrukturom u blizini te velikim balkonom na trećem katu bez lifta, ali po cijeni od 1300 eura po kvadratu.

Izazovi i prepreke

Prezentirana situacija česta je na zagrebačkom tržištu nekretnina, a već duže vrijeme stručnjaci ističu kako je sve veći problem potencijalnim kupacima ponuditi nekretninu prema njihovim željama i potrebama. I to unatoč velikoj ponudi nekretnina na tržištu i višegodišnjem trendu pada cijena. Naime, osim što su kupci sve informiraniji te imaju velika očekivanja u pogledu stano-vanja, sve je manje novogradnje, a i ono sagrađeno ne ispunjava uvijek sve tražene kriterije. Ovisno od projekta do projekta, novoizgrađeni stan-ovi se rasprodaju još prilikom gradnje ili, pak, mjesecima stoje neprodani.

Koliko to utječe na ponašanje kupaca, a samim time i na prodaju starijih stanova, pričamo s Dajanom Furgala-Šuper iz agencije Orbit nekretnine. – U praksi se uistinu osjeti nedostatak nekretnina s dobrim omjerom cijene i kvalite-te, a time i sputanost kupaca da odluke donose brzo i samouvjereno. Potražnja vlas-titog doma je izuzetno zahtjevan posao koji nosi niz izazova, ali i prepreka koje je potrebno prevazići kako bi se kupoprodaja uspješno realizirala. Pravila oko razgleda nekretnina obično prati obrnuto proporcionalna zakonitost: što je više parametara postavljeno kao uvjet za kupnju, manja je šansa za brz pronalazak adekvatne nekretnine – kaže.

Potreban kompromis

Drugim riječima, dodaje, većina kupaca u početku ima izuzetno visoka očekivanja te traže ispunjenje više zahtjeva kumulativno. Kako vrijeme potrage prolazi, očekivanja dijelom jenjavaju te se zahtjevi racionaliziraju budući da je teško zadovoljiti baš sve parametre koji su kupcu bitni, a poglavito što idealna nekretnina ne postoji. Sve ima svoje dobre i loše strane, a konačna odluka ovisi o preferencijama, ali i životnom stilu kupaca. Naravno, i vrijeme je ključan faktor. Kupci koji su nesputani s rokovima i kojima se ne žuri, sporije odustaju od zadanih ciljeva nego oni koji su determinirani nekim vremenskim okvirom.

Isto ne znači da će pronaći idealnu nekretninu, već samo da si povećavaju vrijeme spoznaje da su ipak nužni neki kompromisi u odabiru ili odricanje od nekih zahtjeva. Primjerice, u opisanom primjeru presudan je bio omjer cijene i kvalitete, iako cijena nije bila ključan čimbenik. – Odluka za kupnju starog stana je krucijalna te praćena nizom popratnih pojava. Stan u starogradnji pruža čitav niz pogodnosti u pogledu kulture stanovanja i prateće infrastrukture, poglavito ako se nalazi u samom centru ili njegovoj neposrednoj blizini. U starom stanu određen broj kupaca prepoznaje veliku priliku za vlastitu kreativnost i prilagodbu prema svojim potrebama, no mnogi strahuju od velikog preuređenja i neplaniranih troškova. Kompletno preuređenje starog stana u nov, prilagođen suvremenim potrebama stanovanja i za one najiskusnije i smjelije velik je i zahtjevan posao. Rezultat je na kraju impresivan, no mnogi kupci smatraju da nemaju luksuz odvojiti toliko vremena koliko je potrebno za realizaciju takvog projekta – napominje.

Skupa investicija

Dodaje kako se stariji stanovi najviše traže u centru Zagreba ili njegovoj neposrednoj blizini zbog manje prometnih ulica u blizini trgova ili parkova s mogućnošću pronalaska parkinga unutar zone. Što se samog stana tiče, određeni kupci traže građanski, održavan stan koji će kozmetički dotjerati u skladu sa svojim željama, dok drugi teže potpunoj rekonstrukciji pa prednost imaju neuređeni stanovi niže jedinične cijene, koji će temeljem projekta gotovo iznova sagraditi u skladu sa svojim potrebama: od rušenja zidova i spajanja prostorija do mijenjanja instalacija. – Najveća je potražnja, kako sam već navela, u samom centru, iako takvih stanova ima i u većini zagrebačkih naselja. Razlog velikoj potražnji baš u tom dijelu je nedostatak novogradnji, jer ono što se i gradi na tom području značajno stoji pa mnogim kupcima nije dostupno zbog financijskih razloga.

U ostalim dijelovima grada stari stanovi po svojoj kvaliteti i cijeni teže mogu konkurirati novijoj gradnji i prednostima koje ona sa sobom nosi – ističe. A kako se kreću cijene? Stari i potpuno neuređeni stanovi na manje atraktivnim ulicama te na visokim katovima bez dizala prodaju se već od 1000 eura po kvadratu, zatim na prosječnim lokacijama oko 1200 do 1500 eura po kvadratu, a cijene se u naseljima kao što su Tuškanac i Šalata penju na 2000 eura po kvadratu. – Po osobnom iskustvu, ukoliko su zahvati uređenja fragmentarni i estetski, kupci mogu proći sa spomenutim iznosom, no ukoliko se odluče za cjelovito preuređenje ili pak restauraciju uz konzervatorski nadzor, cijene se bez imalo problema udvostruče – kaže Dajana Furgala-Šuper.

Foto: Shutterstock i arhiva CROPIX

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijlite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:03