'Pomoćnik' pun opasnih bakterija

Koristite ju svaki dan, a prilično je odvratna

living4media

Ovaj kuhinjski 'pomoćnik' pun je opasnih bakterija. Evo kako u 4 koraka izvući najviše, umjesto da svakih par dana trčite u dućan

Rijetko koji je kuhinjski predmet potrebno tako često mijenjati poput spužvice za pranje posuđa. Ako vam se čini kao da se raspada svaka tri dana, i niste daleko od istine - konstantna namakanja i opetovana korištenja više puta na dan jednostavno ih čine podložnima propadanju.

A kako se radi o prilično jeftinim predmetima, većina time ne razbija glavu. Ipak, istraživanje iz 2017. pokazalo je kako bi spužvice za pranje suđa trebalo mijenjati (najmanje) jednom tjedno, što bi uzevši u obzir da jedna spužvica košta 3-4 kune značilo da mjesečno na njih trošite 16, a godišnje 192 kune.

Stainless steel sink plug hole close up with water
Getty Images/iStockphoto
 

Moguće da vam je spomenuti iznos još uvijek "sića". No promjena spužvica nosi i  niz zdravstvenih pluseva i minusa o kojima je bolje razmisliti prije nego se u njih pouzdate prilikom sljedećeg pranja suđa.

Dovoljno je napomenuti kako spomenuto istraživanje otkriva pojavu štetnih bakterija i na onim spužvicama koje su prošle proces čišćenja u mikrovalnoj pećnici - trik je to u koji se mnogi kunu.

Što učiniti, stoga, kako bi spužvica potrajala (barem) tjedan duže i kako ne bi upila neugodne mirise? Quick and Dirty Tips otkriva sljedeće trikove:

1. Uredska spajalica u pomoć

Umjesto da ostavljate spužvicu na rubu sudopera, mokru i namočenu cijeloga dana, pobrinite se da ona bude suha - skupljat će manje bakterija i na nju se neće tek tako uhvatiti plijesan. Uz to, izbjeći ćete i neugodne mirise.

Najjednostavniji način je da uvijek na kuhinjskome pultu imate uredsku spajalicu - između srebrnih "spajalica" spužvica će taman upasti i tako stajati uspravno i suho.

A cute toddler aged boy wearing a blue diaper and tshirt helps out with with washing the dishes, standing on a chair to be able to reach the sink full of soapy bubbles and dishes. His mother smiles behind him as she supervises his sensory perception experience. Bright sunlight comes in through the window behind him, lighting the sparse modern kitchen.
Getty Images

2. U slanoj vodi je spas

Nakon više primjena, možete odgoditi zamjenu spužvice barem na neko vrijeme dezinfekcijskim sredstvom koje zasigurno imate u kuhinji. Slana voda ih, tvrde stručnjaci, pretvara u nove ubijajući bakterije te odgađa kupnju sljedeće.

Sve što trebate je preko noći ostaviti spužvicu u zdjeli hladne vode u koju ste umiješali tri žlice soli i dobro promiješali kako bi se rastopile.

3. U perilicu s njom!

Dobar trik kojim ćete se riješiti nakupljenih bakterija je oprati spužvicu u perilici za pranje suđa. I bez brige, možete to činiti na dnevnoj bazi. Dapače!

Spužvica koju koristite kako biste prebrisali kuhinjski pult i oprali delikatno posuđe ili pak ono najveće, i unatoč smanjenom korištenju može nakon nekoliko upotreba postati prilično odvratna. "Zavrtite" ju u perilici s ostalim suđem, srežite neugodne mirise u korijenu.

4. Brzinska dezinfekcija

Brzinsku dezinfekciju možete obaviti i u mikrovalnoj pećnici, no stručnjaci naglašavaju kako ovaj potez može osvježiti samo relativno novu spužvicu. Ako je prošlo više od dva-tri tjedna, spužvi nema spasa.

Ako te oprezni i žalite dezinficirati onu relativno novu, sve što trebate učiniti je da ju namočite, a potom ubacite u mikrovalnu pećnicu 30-60 sekundi.

Foto: iStock, Living4media

Izdvajamo

Iz drugih medija