'Pomoćnik' pun opasnih bakterija

Koristite ju svaki dan, a prilično je odvratna

Ovaj kuhinjski 'pomoćnik' pun je opasnih bakterija. Evo kako u 4 koraka izvući najviše, umjesto da svakih par dana trčite u dućan

Rijetko koji je kuhinjski predmet potrebno tako često mijenjati poput spužvice za pranje posuđa. Ako vam se čini kao da se raspada svaka tri dana, i niste daleko od istine - konstantna namakanja i opetovana korištenja više puta na dan jednostavno ih čine podložnima propadanju.

A kako se radi o prilično jeftinim predmetima, većina time ne razbija glavu. Ipak, istraživanje iz 2017. pokazalo je kako bi spužvice za pranje suđa trebalo mijenjati (najmanje) jednom tjedno, što bi uzevši u obzir da jedna spužvica košta 3-4 kune značilo da mjesečno na njih trošite 16, a godišnje 192 kune.

Moguće da vam je spomenuti iznos još uvijek "sića". No promjena spužvica nosi i niz zdravstvenih pluseva i minusa o kojima je bolje razmisliti prije nego se u njih pouzdate prilikom sljedećeg pranja suđa.

Dovoljno je napomenuti kako spomenuto istraživanje otkriva pojavu štetnih bakterija i na onim spužvicama koje su prošle proces čišćenja u mikrovalnoj pećnici - trik je to u koji se mnogi kunu.

Što učiniti, stoga, kako bi spužvica potrajala (barem) tjedan duže i kako ne bi upila neugodne mirise? Quick and Dirty Tips otkriva sljedeće trikove:

1. Uredska spajalica u pomoć

Umjesto da ostavljate spužvicu na rubu sudopera, mokru i namočenu cijeloga dana, pobrinite se da ona bude suha - skupljat će manje bakterija i na nju se neće tek tako uhvatiti plijesan. Uz to, izbjeći ćete i neugodne mirise.

Najjednostavniji način je da uvijek na kuhinjskome pultu imate uredsku spajalicu - između srebrnih "spajalica" spužvica će taman upasti i tako stajati uspravno i suho.

2. U slanoj vodi je spas

Nakon više primjena, možete odgoditi zamjenu spužvice barem na neko vrijeme dezinfekcijskim sredstvom koje zasigurno imate u kuhinji. Slana voda ih, tvrde stručnjaci, pretvara u nove ubijajući bakterije te odgađa kupnju sljedeće.

Sve što trebate je preko noći ostaviti spužvicu u zdjeli hladne vode u koju ste umiješali tri žlice soli i dobro promiješali kako bi se rastopile.

3. U perilicu s njom!

Dobar trik kojim ćete se riješiti nakupljenih bakterija je oprati spužvicu u perilici za pranje suđa. I bez brige, možete to činiti na dnevnoj bazi. Dapače!

Spužvica koju koristite kako biste prebrisali kuhinjski pult i oprali delikatno posuđe ili pak ono najveće, i unatoč smanjenom korištenju može nakon nekoliko upotreba postati prilično odvratna. "Zavrtite" ju u perilici s ostalim suđem, srežite neugodne mirise u korijenu.

4. Brzinska dezinfekcija

Brzinsku dezinfekciju možete obaviti i u mikrovalnoj pećnici, no stručnjaci naglašavaju kako ovaj potez može osvježiti samo relativno novu spužvicu. Ako je prošlo više od dva-tri tjedna, spužvi nema spasa.

Ako te oprezni i žalite dezinficirati onu relativno novu, sve što trebate učiniti je da ju namočite, a potom ubacite u mikrovalnu pećnicu 30-60 sekundi.

Foto: iStock, Living4media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:37