STRUČNJACI PREDLAŽU

Mali stan na moru za ljetovanje: kako u 32 kvadrata smjestiti četveročlanu obitelj

 

Poštovani, imam mali stan na moru od 32 m2 s balkonom (6 m2). Stan ima jednu spavaću sobu, kuhinju s blagovaonicom i kupaonicu uz ulaz. Soba nam služi i kao dnevni boravak i za spavanje. Je li moguće formirati manju sobu za spavanje i odvojiti dnevni boravak? Stan uglavnom koristimo za odlazak na more s naše dvoje male djece. Dijelimo zajednički hodnik s drugim stanom. Je li ga moguće bolje iskoristiti?

Rušenjem pregradnih zidova između sobe, ulaza i kuhinje dobivamo slobodni središnji prostor stana između ulaza i balkona gdje ćemo formirati dnevni prostor. Izlazak na balkon s novom kliznom stijenom dodatno proširuje dnevni prostor u ljetnim mjesecima. Balkon je dovoljno velik da se na njemu može objedovati i uživati u pogledu. Kuhinju pomičemo u nišu na fasadu, a na njeno mjesto stavljamo stol blagovaonice. Sobu smo smanjili za trećinu i u nju smjestili krevete na kat za djecu. Novoformirani zid je ujedno i niša s policom dnevnog boravka i sofom za sjedenje.

Televizor treba smjestiti visoko na zid iznad stola za blagovanje. Spavanje za odrasle moguće je na sofi ako se ona rasklapa u krevet ili je moguće postaviti krevet na kotačima koji se uvlači u prostor dječje sobe tijekom dana, a izvlači noću u “dnevni prostor”. U dječjoj sobi time dobivamo jednu platformu/stolić za igru, zatvorenu sa svih strana i obloženu mekanim materijalima zbog sigurnosti i udobnosti. Budući da smo stanu oteli ulazni prostor kako bismo dobili nekoliko kvadrata više za dnevni, iskoristit ćemo zajednički ulaz kao prostor za garderobu – postavljanjem dva ormara (za svaki stan po jedan).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 06:07