Eterična ulja

Mirisni sprej za posteljinu

Neka vaš dom miriši na polje lavande!

Eterična ulja neiscrpan su izvor predivnih mirisa i sastavni su dio ekološki prihvatljivih sredstava za njegu tijela, kao i našeg doma. Ako nešto zaista volimo u svome domu, to su mirisne i čiste plahte u koje je pravi užitak zavući se nakon napornog radnog dana. Osim ispravnog načina pranja, korištenja omekšivača bez suvišnih kemikalija i peglanja posteljine, postoji još jedan način kako dodati onu posebnu notu svježine u svoj krevet. Riječ je o mirisnim vodicama kojima se može pošpricati rublje i posteljina, a koje u dućanima stoje pravo malo bogatstvo. Pogotovo ako uzmete u obzir da takve mirisne vodice možete izraditi i sami! Evo kako...

Potreban materijal

40-50 kapi eteričnog ulja lavande
1/4 šalice votke bez okusa (može vam poslužiti i izopropilni alkohol)
otprilike 3,5 šalice destilirane vode
mala bočica s raspršivačem
staklena boca za čuvanje od 1 litre s čepom

Postupak

Pomiješajte votku (ona pomaže da se ulje pomiješa s vodom) i eterično ulje lavande u staklenoj boci.

Dodajte destiliranu vodu sve do vrha boce.

Protresite bocu kako bi se ulje ravnomjerno raspršilo. Napunite manju bočicu s raspršivačem ovom mješavinom i lagano je protresite prije svake uporabe.

Ovom tekućinom možete pošpricati sve, od zavjesa, jastuka pa do ručnika. Odlična stvar je što njezin miris neće biti prejak, neovisno o tome koliko ste mjesta u svojem domu njime pošpricali.

Ovu tekućinu možete iskoristiti i kod pranja posteljine, i to tako da je dodate u fazi ispiranja. Posteljina će vam imati blagi miris lavande koja će vam olakšati spavanje.

Vodu s lavandom možete upotrijebiti i pri glačanju. Pošpricajte odjeću koju peglate ovom mješavinom i odjeća će vam fino mirisati.

Lavanda tjera muhe i druge insekte pa iskoristite tu njezinu kvalitetu i pošpricajte prostor oko prozora.

Izvor: One Good Thing by Jillee

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:23