Trendovi za uređenje boravka

Pet koraka za postizanje funkcionalnog dnevnog boravka, uređenog u skladu s najnovijim interijerskim trendovima

Gray living room suite in an open living room with kitchen in front of a terrace window
living4media

 

Kako orijentirati prostoriju u kojoj ukućani provode najviše vremena? Koje materijale koristiti? Koje boje pašu jedna uz drugu? Gdje smjestiti TV i kako uz pomoć tehnologije dnevni boravak učiniti još udobnijim i poželjnijim? Evo odgovora...

U većini kućanstava to je mjesto druženja i opuštanja. U njemu se ugošćuju prijatelji i rodbina i stvaraju nezaboravne uspomene. No, to je ujedno mjesto koje po potrebi služi i kao mirni kutak u kojem se "meditira" nakon napornog radnog dana. Nerijetko je to i radni ili glazbeni kutak, a ponekad i spavaonica. Dnevni je boravak središnje mjesto svih važnijih zbivanja u domu, stoga je njegovo uređenje vrlo bitna stavka da bi se svi ukućani u njemu osjećali ugodno. Nažalost, situacija i mogućnosti nisu uvijek idealni, te dnevne sobe mogu biti prostorije koje ne odgovaraju svakodnevnom ritmu svojih stanara.

Danas izdvajamo pet koraka za postizanje funkcionalnog boravka, uređenog u skladu s najnovijim interijerskim trendovima. Također, boravci su danas opremljeni modernom tehnologijom koja je posljednjih nekoliko godina preuzela ulogu glavnih "dekoracija" dnevne sobe, pa smo izdvojili i najnovije trendove kada su u pitanju televizori i pametni sustavi koji štede vrijeme i ostavljaju više slobodnih trenutaka za druženje s ukućanima.

Open-plan, black and white interior with comfortable sofas and original DIY shelving around wood-burning stove
living4media
 

1. VAŽNA JE ORIJENTACIJA

Boravak bi trebao biti vodilja koncepta uređenja cijelog doma, pri čemu bi bilo idealno da se taj koncept provlači kroz cijeli stan ili kuću.  Idealno je kad je boravak otvoren prema jugu, istoku ili zapadu, po mogućnosti u dva smjera i ako je povezan s terasom. Minimalna površina trebala bi biti 20 četvornih metara, a prosječna je površina 25 kvadrata. Visina mu ne smije biti manja od 2,60 metara, a veća visina dat će mu elegantniji i prozračniji dojam.

Posljednjih je godina popularan trend spajanja boravka s blagovaonicom i kuhinjom zbog dojma prostranosti i svjetlosti. No, nisu svi oduševljeni mirisom hrane u gotovo cijelom stanu. Taj se problem može riješiti odvajanjem šankom, staklenim ili kliznim vratima koja mogu biti naglašena bojom ili fotoprintom, izrađena od kaljenog stakla ili biti dio zidne obloge i tako postati gotovo nevidljiva.

Gray living room suite in an open living room with kitchen in front of a terrace window
living4media
 

2. GDJE POZICIONIRATI SOFU I TELEVIZOR?

Televizor bi trebao biti smješten tako da u njega ne tuče direktno dnevno svjetlo, a sofu je najbolje smjestiti uza zid, na način da pogled s nje bude i prema van i prema ulaznim vratima u sobu.

Na kvalitetnoj sofi nikako ne valja štedjeti, kao ni na barem jednoj kvalitetnoj lampi s potenciometrom. Sofa mora biti udobna, ne pretvrda niti premekana, a bilo bi dobro da su joj presvlake perive. Televizijski ekran također bi trebao biti kvalitetan i svojim dimenzijama odgovarati poziciji udaljenosti od sofe. 

Leather armchair with wooden frame on white wooden floor, and retro standard lamp in front of window
living4media
 

3. ISPREMIJEŠAJTE STILOVE

Ovisno o ukusu, dnevni boravak može biti spartanski uređen, opremljen kao galerija nedodirljivih predmeta, dječja igraonica, lounge bar ili biblioteka ili, pak, mješavina svega navedenog. Naime, apsolutni hit u uređenju interijera ove su godine eklektični prostori koji odražavaju individualne interese i u kojima se isprepleće široka paleta stilova.

Poželjni su metalni komadi u boji starog zlata, mjedi ili srebra, bilo da je riječ o stolićima, ormarićima, stolcima ili detaljima. etal se odlično uklapa sa staklom, drvom i mramorom. Također, rasvjeta je vrlo bitna stavka u uređenju, ali je važno i kako ona izgleda. edan ekscentrični luster ili lampa domaćeg dizajna bit će dovoljna za "wow" efekt.

A homemade coffee table made from a cable reel
living4media
 

4. BOJE, NAMJEŠTAJ I TKANINE

Upotreba kombinacija raznih nijansi u uređenju prostora apsolutni hit, dok su monokromatski i crno-bijeli interijeri "out". to se tiče namještaja, zastupljeni su komadi zakrivljenih i čistih strogih linija, kao i korištenje uzoraka, od cvjetnih do geometrijskih, koji se mogu naći na tapetama, i to izrađenim od tkanine. U trendu su i etno predmeti inspirirani starim plemenima ili pak džunglom.

Designer armchair in front of wooden living room wall with flatscreen TV and speakers in niche in open-plan living room
living4media
 

5.PAMETNI SUSTAVI ZA UPRAVLJANJE DOMOM

Nekada su dnevni boravci bili isprepleteni produžnim kablovima, no danas se pri uređenju vodi računa da se umjesto klasičnih izvoda za utičnice ugrađuju modularni elementi u kvadratnim oblicima, što znači da veći broj utičnica zauzima manje mjesta. Primjerice, u kutiju od sedam modula stanu tri štuko utičnice plus jedna euro utičnica. Sve kablove poželjno je sakriti od pogleda, pa se tako, govori nam ntonio Bolanča iz tvrtke Bolanča izgradnja, set od ak utičnica za T postavlja u dvije visine  cm od poda i  cm od poda, a između se postavlja podžbukna veza. Stoga majstorima unaprijed treba dati popis svih planiranih uređaja, od televizora i glazbenih sustava do klimauređaja, kako bi se isplanirale i pozicije utičnica.

Uz standardnu opremu što se tehničkih gadgeta tiče, u domovima su sve zastupljeniji pametni sustavi. Pomoću njih se putem pametnog telefona, tableta ili računala lako upravlja raznim sustavima u domu od podešavanja temperature zraka, otvaranja prozora, uključivanja kućanskih aparata dok vas nema doma... oderne dnevne sobe danas su rasterećene prastarih videokaseta posjeduje li ih itko više, i polica krcatih CD-ovima i DVD-ovima.

Osim, naravno, kod kolekcionara koji ljubomorno čuvaju svoje najvrednije primjerke. Također, sva glazba pohranjena na računalu, pametnom telefonu ili tabletu, putem aplikacije se može puštati preko zvučnika raspoređenim po cijelom domu. Uvjet je samo da imate Wi-Fi, a što je još bolje postoje opcije koje dopuštaju projiciranje drukčije glazbe u svakoj prostoriji.

Foto: Living4media

 

Izdvajamo

Iz drugih medija