SAVJETI ZA PET

Popis stvari na koje treba obratiti pažnju kad odlazite iz svog ljetnog doma

Dolaskom jeseni zatvaramo vikendice do idućeg ljeta. Važno je nekretninu osigurati i poduzeti sve mjere kako biste je sigurno zatvorili i pripremili za jesenske i zimske dane pred nama

Iako nam je neobično pomiriti se s tim, ljeto se pomalo približava svojem kraju. Godišnji odmori kod mnogih su već odrađeni, a ako ste vlasnik vikendice na moru, svoje oaze mira posjetit ćete još samo pokojim “ukradenim” vikendom okupanim suncem.

Uz posljednje ovosezonsko bućkanje u moru, prava je to prilika i za čišćenje i zatvaranje kuće do proljeća. U nastavku donosimo savjete koji će vam pomoći da svoje vikendice ostavite u savršenom stanju i pripremite ih za duge jesenske i zimske dane pred nama.

Obiđite i pomno provjerite svoj posjed

Prošetajte kućom, vrtom i dvorištem. Odvojite dovoljno vremena kako biste utvrdili je li sve na svojem mjestu i postoje li neka oštećenja koja niste primijetili za vrijeme svojega boravka. Napravite popis stvari koje bi eventualno trebalo popraviti ili promijeniti kad stigne proljeće - provjerite krov, dimnjak, oluke, ali i potencijalno opasna stabla koja se naginju nad kuću.

Isključite vodu

Na glavnom odvodu isključite vodu kako biste spriječili cijevi od smrzavanja i pucanja zimi, ali i osigurali se od potencijalnih iznenadnih kvarova i curenja.

Ispraznite i očistite kućanske aparate

Hladnjak/zamrzivač - uklonite svu hranu, isključite hladnjak i zamrzivač iz struje, “otopite” ih i operite dezinfekcijskim sredstvom. Kako biste spriječili nastajanje gljivica i plijesni, ostavite otvorena vrata na uređajima - zatvaranje spriječite tako što ćete preko vrata prebaciti kuhinjsku krpu.

Pećnica - baš kao i hladnjaku, i pećnici je potrebno temeljito pranje i uklanjanje ostataka hrane kako nepozvani gosti ne bi zavladali vašom kuhinjom dok ste odsutni tijekom zimskih mjeseci.

Perilica rublja i posuđa - isključite ih iz struje, a kako biste se osigurali da su potpuno čiste, operite ih kratkim programom “na prazno” koristeći malo sode bikarbone i bijelog octa - također ih ostavite otvorenima kako biste spriječili nastanak vlage i plijesni.

Isključite električne aparate

Televizori, radio uređaji, sušila za kosu - sve aparate isključite iz utičnica kako biste spriječili kratke spojeve i druge potencijalne opasnosti.

Napravite popis imovine

Ne želimo razmišljati o negativnim scenarijima, ali sasvim je u redu osigurati se. U slučaju da dođe do provale i krađe u vašoj vikendici, dobro je imati pripremljen popis svih predmeta, komada namještaja i vrijednosti koje ćete po potrebi morati predočiti, a koje biste mogli zaboraviti.

U slučaju da dođe do provale i krađe u vašoj vikendici, dobro je imati pripremljen popis svih predmeta, komada namještaja i vrijednosti

Unesite vanjski namještaj

Stolovi i stolci za terasu, ležaljke, crijeva za vodu, skupocjene žardinjere - šetajući vrtom i dvorištem svoje kuće za odmor obratite pozornost na predmete koje možete unijeti u kuću ili garažu i time ih spriječiti od oštećenja te im produljiti vijek trajanja.

Obavijestite susjede o svojem odlasku i izbivanju

Imate li u svojoj blizini osobe od povjerenja koje mogu ponekad obići i provjeriti vašu kuću - njegujete te odnose, od velike su važnosti za vaš mir i sigurnost vaše imovine.

Prekrijte madrace

Bez redovnog čišćenja, u kućama se munjevitom brzinom skuplja velika količina prašine i prljavštine, a nije nevjerojatno ni da će se u vašu vikendicu uz pokojeg pauka ušuljati i, primjerice, poljski miš. Svoje madrace i kaučeve zato prije odlaska prekrijte najlonom, a jastuke i prekrivače pohranite u ladice i ormare.

Pobrinite se za posteljinu i ručnike

Svu posteljinu i ručnike operite i osušite na jarkom ljetnom suncu. Kako biste izbjegli vlagu, uvjerite se da su vaše plahte, jastučnice, prekrivači i ručnici potpuno suhi i takve ih, čiste i mirisne, pospremite u ormar. Unutar ormara postavite i zaštitu od moljaca, poput, primjerice, stručka lavande. Ne samo da će štititi vašu posteljinu, nego će im podariti i divan miris koji će vas obradovati pri idućem boravku u kući.

Foto: Shutterstock

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:28