SALATA U ŽLIJEBU

Produljite sezonu uzgajanja omiljenog zelenog povrća

Žarko ljetno sunce i visoke temperature za urbane vrtlare znači samo jedno. Vrijeme je da se uberu zadnje glavice salate dok su još sočne i mekane prije nego što krenu svu svoju energiju trošiti za razvijanje cvjetova, nakon čega će u potpunosti izgubiti prehrambenu vrijednost.

Visoke temperature za salatu, ali i većinu lisnatog povrća znače da je vrijeme da se krene u završni stadij jednogodišnjeg životnog ciklusa, a to je stvaranje sjemena. Ipak, postoji način kako produljiti sezonu uzgajanja čak i na ljetne užarene mjesece. Trik je u tome da se uzgaja "baby leaf" salata u koju se ubrajaju i brzorastuće sitnolisne sorte salate koje su oplemenjivači stvorili od endivije, rimske salate ili batavije. Takva salata vrlo je brzo spremna za berbu jer se jede mlado lišće koje naraste za manje od tri tjedna. Od svih povrtnica salatno povrće sitnih listova idealno je za uzgoj na balkonima. Biljčice poput potočarke, rukole, matovilca, tušta ili maslačka imaju plitko korijenje te mogu rasti u posudama dubokim samo 8 cm. Gotovo sve vrste brzo dozrijevaju, posebno ako je zemlja obogaćena humusom, a i pogodne su za višekratno rezanje. Posude u kojima se uzgajaju mogu biti svih veličina i oblika, a mi smo se odlučili za krovni žlijeb, improvizirani vertikalni vrt za male prostore koji smo nadopunili i sustavom za samozalijevanje iz kućne radinosti.

KAKO NAPRAVITI VERTIKALNI VRT ZA UZGAJANJE SALATE

Potrebno je nabaviti krovni žlijeb, lanac, zemlju i sjeme, dok se sustav za samozalijevanje sastoji od plastične boce od 2 l, cijev iz micro drip (kap po kap) sustava navodnjavanja, stopera, priključaka, škara, bušilice, špage i sustava za infuziju.

Prije nego što se u žlijeb posadi salata moraju se obaviti pripreme za postavljanje sustava za navodnjavanje.

Kao rezervoar vode poslužit će plastična boca od 2 l, na čijem će se dnu napraviti otvor promjera 4 mm, kroz koji će se zatim provući cijev s regulatorom izdvojenim iz sustava za infuziju. Taj regulator služit će nam da kontroliramo protočnost vode, sam sustav za infuziju može se nabaviti u specijaliziranim dućanima za medicinsku opremu i stoji 5 kn.

Zatim se na čepu od plastične boce napravi otvor za špagu da bi se boca mogla objesiti iznad vertikalnog vrta kako bi, kada otvorimo sustav, voda polagano tekla prema dolje.

U ovom koraku spajamo cijev iz sustava za navodnjavanje kap po kap s regulatorom spojenim na plastičnu bocu pomoću priključka, a kraj cijevi kap po kap zatvorimo stoperom.

Nakon toga potrebno je bušilicom napraviti otvore na bočnim stranama žlijeba, zatim se postavlja sustav koji bi trebao početi funkcionirati u trenutku kada se boca podigne iznad razine cijevi.

Na kraju se u žlijeb stavlja zemlja za koju je bitno da je kvalitetna i po mogućnosti pomiješana s humusom, s obzirom na to da salata voli tlo bogato dušikom. Prilikom sijanja sjemenke se prospu po površini zemlje, nježno prekriju tankim slojem humusa i zaliju vodom.

SAVJET ZA PET

Od svih povrtnica salata je izuzetno osjetljiva na gubitak dragocjenih vitamina i minerala koje počinje kontinuirano gubiti čim se ubere. Drugo povrće, poput mrkve ili rajčice, ima vitamine u puno stabilnijem obliku. Zato uvijek i stalno vodite računa o tome da je najzdravija salata ona svježe ubrana.

Foto: Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 04:08