UŠTEDA ZA PET

Sredstvo za čišćenje koje imamo kod kuće, a totalno zanemarujemo

U mnoštvu kemijskih spojeva često zanemarujemo jednostavna rješenja.

Vruća voda je zlata vrijedna - za sve one materijale koji se u dodiru s njom neće rastopiti. Često je zanemarujemo, a velika temperatura i tekuća svojstva imaju iteakakvu sposobnost dezinficirati stvari te omekšavati i čistiti masnoće i tvrdokorne mrlje s namještaja.

Kako bismo je ubuduće prestali zanemarivati, donosimo vam šest scenarija u kojima možete slobodno uštedjeti na svojim preparatima za čišćenje i umjesto njih jednako učinkovito upotrijebiti vruću vodu.

Mrlje od crvenog voća

Čim zaprljajte tkaninu pustite vruću vodu preko mrlje. Tako neće dobiti priliku da se upije u tkaninu i odmah će se isprati.

Podovi

Jako vruća voda odlična je za drvo, pločice i linoleum jer otapa masnoće koje se nakupljaju, visoka temperatura također dezinficira podove i ostavlja ih sjajno čistima. Kako bi ipak dobili željeni miris doma nakon pranja podova, u vruću vodu možete staviti malo vinskog octa i nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja.

Masnoća u odvodu

S vremena na vrijeme, pustite nekoliko litara vode da proključa, a zatim je izlijte kroz odvod. Ako to radite redovito, uspješno ćete se rješavati masnoća od deterdženta i hrane koje se tamo zadržavaju zajedno s ostalim česticama. Tako ćete uštedjeti na skupim tekućinama za odštopavanje odvoda.

Bočice za bebe i zdjelice kućnih ljubimaca

U jedan veliki lonac stavite bebinu bočicu i ostavite je nekoliko minuta u proključanoj vodi. Visoke temperature uništit će sve bakterije i tako ćete je uspješno dezinficirati. Istu stvar na tjednoj bazi ponavljajte sa zdjelicama kućnih ljubimaca.

Čišćenje zagorenih tava

Namakanje u vrućoj vodi, a zatim ispiranje spomoću žice i malo deterdženta čini čuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 01:51