TRŽIŠTE

Stan od 50 m2 u Dubrovniku danas je skuplji za čak 36.150 € nego lani!

Za iznos koji se danas mora izdvojiti za kupnju stana od 50 kvadrata u Dubrovniku lani se mogao kupiti dodatni stan iste kvadrature u, primjerice, Sisku. Pogledajte koliko se traži za stanove i u drugim hrvatskim gradovima!

Privremeni, sezonski porast cijena nekretnina očekivano se, zbog pojačane turističke potražnje, nastavio i tijekom srpnja. Naime, prema podacima portala Crozilla.com, prosječne tražene cijene stanova u cijeloj su Hrvatskoj bilježile porast vrijednosti od 0,5 posto na mjesečnoj te 4,6 posto na godišnjoj razini.

Međutim, statistika nas je iznenadila kada smo detaljnije počeli analizirati prosječne vrijednosti stanova po gradovima. Za očekivati je bilo da će gotovo svi gradovi na Jadranu bilježiti rast cijena, s obzirom na to da se većina aktivnosti na tržištu nekretnina u ovom periodu godine odvija upravo na moru, no neki su zabilježili negativan predznak na mjesečnoj razini.

Primjerice, iako su dubrovački stanovi i dalje najskuplji, u odnosu na lipanj su pojeftinili. Tako su u samo mjesec dana cijene pale za 2 posto pa se u prosjeku tražilo 3796 eura po kvadratu, što je 79 eura po kvadratu manje. Ipak, valja primijetiti da su cijene i dalje blizu granice od prosječnih 4000 eura po kvadratu. No još je zanimljivije usporediti cijene iz srpnja prošle godine. U tom su se periodu dubrovački stanovi prodavali za “samo” 3079 eura po kvadratu, što znači da su cijene u 12 mjeseci skočile za nevjerojatnih 723 eura po kvadratu!

Jednostavnom matematičkom računicom tako dolazimo do podataka kako se lani za stan površine 50 kvadrata u Dubrovniku u prosjeku trebalo izdvojiti 153.650 kuna, dok je ove godine potrebno izdvojiti čak 189.800 eura. Za taj iznos lani se mogao kupiti stan od 50 kvadrata u Dubrovniku i još jedan stan, i to iste površine! Naime, razlika u cijeni iznosi 36.150 eura, a za taj je iznos u prosjeku moguće dobiti stan od 50 kvadrata u Sisku, koji je prema podacima portala Crozilla među najpovoljnijim gradovima u Hrvatskoj.

Opatija je i dalje drugi najskuplji grad, odmah poslije Dubrovnika. U tom su gradu stanovi u prosjeku poskupjeli za 1,7 posto, što znači da se za kvadrat stana tražilo 2933 eura, odnosno 48 eura po kvadratu više nego tijekom lipnja. Nažalost, statistika nije obuhvatila opatijske cijene stanova u srpnju 2016. pa ne možemo usporediti cijene na godišnjoj razini.

Nadalje, Split bilježi 2 posto veće cijene na mjesečnoj razini, što znači da su se popele na 2321 euro po kvadratu, a to je 46 eura po kvadratu više nego tijekom lipnja. U ostalim gradovima na moru nije bilo toliko drastičnih promjena. Za pulske stanove tražilo se 1384 eura, što je 1,4 posto više nego mjesec ranije, a za zadarske 1880 eura po kvadratu, što predstavlja rast od neznatnih 0,1 posto.


Porast cijena stanova od 1,2 posto bilježe Senj, u kojem se za kvadrat stana u prosjeku tražilo 1220 eura, te Šibenik gdje je prosječna tražena cijena iznosila 1583 eura po kvadratu. Međutim, promatraju li se cijene spomenutih gradova na godišnjoj razini, izdvajaju se Pula, u kojoj su cijene porasle za čak 68 eura po kvadratu, te Senj, u kojem je došlo do pada za čak 87 eura po kvadratu. Znači, pulski stan površine 50 kvadrata danas prosječno stoji 69.200 eura, što je 3400 eura više nego lani. S druge strane, senjski stanovi danas u prosjeku stoje 61.000 eura, što je 4350 eura povoljnije.

Što se tiče kontinentalne Hrvatske, zgodno je spomenuti da samo Zagreb i Varaždin imaju cijene kvadrata iznad 1000 eura. Ipak, neki su gradovi zabilježili vidljive promjene u cijenama. Tako je prosječna tražena cijena kvadrata u Sisku iznosila 721 euro, što je pad u odnosu na lipanj za 30 eura po kvadratu, a u Bjelovaru 836 eura, što, pak, predstavlja porast cijene za čak 40 eura po kvadratu. Prodavatelji su u Slavonskom Brodu u prosjeku tražili 864 eura po kvadratu, što je na mjesečnoj razini pad od samo 9 eura, dok je na godišnjoj razini porast od čak 48 eura po kvadratu.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazali su kako su prosječne tražene cijene stanova u Zagrebu porasle za 0,5 posto, a za kvadrat se u prosjeku tražilo 1684 eura. Preračunato u novac, riječ je o porastu za samo 5 eura po kvadratu na mjesečnoj razini. Promatra li se promjena na godišnjoj razini, cijene su u prosjeku porasle za čak 95 eura po kvadratu. Poigramo li se još jednom s matematičkim računicama, ispada kako je za stan od 50 kvadrata u glavnom gradu potrebno izdvojiti 84.200 eura. Stan iste površine lani je bio 4750 eura povoljniji.

Statistika je još detaljnija. U Novom Zagrebu su oglašavane cijene bile 6,4 posto više, no u istom mjesecu lani, a za kvadrat se u prosjeku tražilo 1349 eura. Znači, stanovi u Novom Zagrebu u godinu dana poskupjeli su za 4050 eura. I dalje je najskuplji centar, gdje se tražilo 1991 euro po kvadratu, što je 5,8 posto više, odnosno 5500 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:02