svijet igre

Stvorite svojim mališanima veseli prostor za igru!

 

Dječja soba malo je carstvo igre i veselja pa bismo stoga svojim klincima trebali stvoriti vedar interijer u kojem mogu nesmetano uživati. Funkcionalno uređivanje određenog kutka dječje sobe ili čak cijele zasebne prostorije namijenjene igri omogućit će vam da zabavite svoje najmlađe i pomognete im da razvijaju svoju kreativnost i maštovitost. Osim šarenila i razigranosti, prostor za igru mora obilježavati i mnoštvo dobrih rješenja za odlaganje knjiga i igračaka te mora biti siguran i izdržljiv jer svi znamo da djeca vole testirati granice. Evo na što trebate obratiti pozornost...

Prostor za igru mora imati funkcionalne police, ormariće i košare za pospremanje brojnih igračaka i sitnica. Neprozirne košare ili vreće u koje na kraju dana možete, uz pomoć svojih najmlađih, naravno, pospremiti razbacane lutke i autiće omogućit će vam brzo postizanje reda jer se neće vidjeti mali kaos koji se nalazi u svakoj pojedinoj košari, uredno spremljenoj na polici. Sutradan će vjerojatno sve ponovno završiti vani pa ne morate brinuti da ćete nešto zametnuti.

Knjige bi bilo dobro posložiti na uske police posebno namijenjene stvaranju galerije fotografija i izlaganje knjiga i časopisa. Šarene naslovnice slikovnica mogu vam poslužiti kao lijep detalj uređenja, a najdraže će knjige tako klincima uvijek biti na dohvat ruke.

Pobrinite se da je namještaj u sobi izdržljiv i neosjetljiv na ogrebotine koje će sigurno nastati u žaru igre. Svoj nadraži komad namještaja spremite na sigurno, a namještaj kojim ćete urediti sobu ili kutak za igru neka bude jednostavan i lako zamjenjiv. Naravno, to ne znači da odabrani komadi namještaja moraju biti dosadni, upravo suprotno! Neka pršte bojama!

Crtanje i šaranje imaju velik utjecaj na razvoj djetetove motorike i maštovitosti pa se pobrinite da vaši mališani imaju dostupan prostor gdje si mogu dati oduška. Bila to samostojeća ploča ili cijeli zid spreman za mala umjetnička djela, nije važno. Prostor za crtanje može biti i mali radni stol za kojim će djeca polako učiti sjediti mirno i posvetiti se jednom zadatku, što će im dugoročno pomoći u prilagodbi na školu.

Prilikom osmišljavanja uređenja ovog specifičnog prostora u kući uključite svoju djecu u kreativan proces. Neka vam pomognu oko odabira boja, namještaja, dekoracija i tepiha. Tako će se osjećati uključeni i više će cijeniti prostor koji ste za njih stvorili. Nikad ne znate, možda će vas iznenaditi svojim ukusom i željama.

Pobrinite se da vaša igraonica bude sigurna tako što ćete sve veće komade namještaja dobro pričvrstiti uza zid kako bi mogli izdržati potencijalno opterećenje razigranog djeteta.

Prostor bi trebao imati dobar sustav ventilacije i prozračivanja kako bi se izbjegla zagušljivost. Igraonicu često čistite od prašine i usisavajte te prilikom temeljitog čišćenja obavezno pripazite da sredstva za čišćenje budu prirodna i bez suvišnih kemikalija. Također bi trebalo pripaziti da djeca ne jedu i ne piju prečesto u toj prostoriji kako u njoj ne biste još tjednima nalazili zalutale komadiće hrane.

Izvor: Daily Dream Decor

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2024 15:30