8 zlatnih pravila o čišćenju doma

Svatko od nas ima neka svoja pravila, no jesmo li u pravu? Donosimo savjete stručnjaka....

 CDC, Unsplash
Donosimo odgovore na česta pitanja čitatelja o higijeni životnog prostora. Svatko od nas ima neka svoja pravila, no jesmo li u pravu? Donosimo savjete stručnjaka.... Kada mijenjati ručnike, koliko često stavljati nove plahte na krevet,  treba li se izuvati na ulazu u stan... 

Vrijeme koje prisilno moramo provoditi doma, zbog svega što se događa oko nas, mogli bismo pametno iskoristiti. Ako ne radimo, to je sjajan način da potrošimo vrijeme, a ako pak radimo od doma, eto dobrog načina da se u pauzama razgibamo i pritom napravimo nešto dobro.

Naravno, govorimo o čišćenju našeg životnog prostora. Svatko od nas zna što je najbolje za njega i svoju obitelj, no stručnjaci ipak imaju svoje mišljenje o tome koliko često treba čistiti određene dijelove kućanstva. Zanimljivo je što ni oni nisu uvijek složni oko nekih pitanja, pa sve zapravo ostaje na nama...

Denny Muller, Unsplash

1. Kada mijenjati ručnike?

Kad je riječ o onima kojima se brišemo nakon tuširanja, neki smatraju da ih u košaru za prljavo rublje treba baciti odmah pošto se obrišemo. No, stručnjakinja za čišćenje Aggie MacKenzie smatra da ne treba pretjerivati te da ručnike treba oprati kad počnu imati miris. Ipak, čak i ako ga nemaju, jednom u tri ili četiri dana bi ih svakako trebalo zamijeniti. Anketa britanske stranice Hubbub pokazala je da mnogi od nas ručnike peru svakih 11 dana. Kako god bilo, savjet je da se nakon svake upotrebe dobro osuši kako ga ne bi trebalo prečesto prati. Uz to, začuđuje što neki stručnjaci smatraju da bi ih trebalo prati na 40 stupnjeva, kad je većini nas ideja da se peru na išta manje od 90 stupnjeva jednostavno gadljiva.

Volha Flaxeco, Unsplash

2. Koliko često mijenjati plahte?

Neki to rade dvaput tjedno, neki jednom mjesečno. Stručnjaci se slažu kako je zapravo sasvim dovoljno to raditi jednom tjedno, osim u slučaju nepredviđenih situacija kad se plahte mijenjaju odmah. One nakon nekoga vremena počnu smrdjeti, tako da ih stvarno treba mijenjati. Pidžamu bi također trebalo mijenjati kad i plahte, ali može i češće. Bilo bi dobro i da se zaštite za madrac te jastuk peru jednom tjedno, no to ipak djeluje kao previše posla. Stručnjaci također savjetuju da se tkanine na kojima spavaju životinje peru jednom tjedno, no ne istovremeno. Ne objašnjavaju zašto, no mnogi vlasnici životinja ionako dijele krevet s ljubimcima, pa zato često peru posteljinu.

Wayfair

3. Treba li se izuvati na ulazu?

Tu su stručnjaci složni: da. Ne samo radi higijene, nego i radi lakšeg održavanja prostora. Ako odlučite pustiti goste da vam po stanu ili kući hodaju u cipelama, preporučuje se da se nakon njihova odlaska prebriše pod. U nekim situacijama svima je neugodno zamoliti da se ljudi izuju, primjerice majstori koji nam dolaze u dom nešto popraviti, no postoje rješenja: plastični nazuvci za cipele. Ima ih u svakoj ljekarni, vrlo su jeftini, a pošto nam je stalo do okoliša, najbolje je ne baciti ih nakon jednog nošenja, nego ih davati posjetiteljima da ih nose sve dok su u komadu.

Kolar Io,Unsplash

4. Je li preporučljivo koristiti četku za WC?

Ako je slušati stručnjake, ne. One su leglo svih bakterija ovoga svijeta i čudno je da svi već nismo pomrli. Šalu na stranu, zaista iznenađuje što stručnjaci smatraju da ih zapravo ne bismo trebali koristiti. Ako baš moramo imati četku, onda je najbolje nabaviti silikonsku, koja nema vrške na kakve smo se naviknuli. Inače, savjet je da navučemo rukavice i čistimo tako.

Volodymyr Hryshchenko, Unsplash

5. Kako najbolje čistiti krpe za čišćenje?

Mnogi ih čiste rijetko ili nimalo, no one su zapravo savršen dom za sve bakterije kućanstva i svakako bi ih trebalo prati. Preporuka je da se peru na 60 stupnjeva nakon svake upotrebe. Naravno, najprije ih treba dobro osušiti.

The Honest Company, Unsplash

6. Koliko često čistiti prašinu?

U svemu što nas okružuje ima dosta kemikalija, koje završavaju u prašini. Zbog toga bi trebalo dati sve od sebe da te prašine bude sve manje. Iako je to često uzaludan posao, jer prašina opet padne samo koji sat pošto smo je očistili, svejedno se treba boriti s njom. Savjetuju nam i da ne močimo krpu u vodu, jer na taj način ne pokupimo prašinu, nego je samo razmrljamo po površini koju čistimo. Obična suha krpa je dovoljna.

Kowon Vn, Unsplash

7. Treba li baš često usisavati ispod kreveta?

Bilo bi dobro što češće, posebno ako u krevetu spava osoba koja boluje od astme. U tom bi slučaju trebalo usisavati svakih nekoliko dana. Inače je dovoljno jednom mjesečno. Naravno, ovisno o tome kakav nam je krevet - ako ispod imamo prazninu, pa se nakuplja više prašine, onda je češće treba uklanjati. Ne toliko zbog nje same, nego opet zbog kemikalija.

Phebe Tan, Unsplash

8.Koliko često napraviti generalku kupaonice?

Jednom tjedno, savjetuju stručnjaci, a ako u kućanstvu ima male djece, onda svaki dan. No, to ne znači da ćemo sedam dana prljati, a onda skinuti pločice da očistimo. Generalka jednom tjedno je dovoljna ako svaki dan odvojimo pet minuta za čišćenje - obrišemo umivaonik, obrišemo pločice koje smočimo pri tuširanju...

Nik Lanus, Unsplash

  • Ne zaboravite prati krpe za čišćenje, upozoravaju stručnjaci, i to na 60 stupnjeva. Najbolje nakon svake upotrebe
  • Generalno čišćenje kupaonice trebalo bi napraviti jednom tjedno, ali to znači da bi svakoga dana ipak trebalo odvojiti koju minutu za sitne poslove - primjerice, brisanje pločica nakon tuširanja ili čišćenje umivaonika
  • Prašinu treba čistiti što više. Premda se taj posao čini uzaludnim, svejedno ga treba ponavljati. Prašina, naime, nije samo estetski, nego i zdravstveni problem jer u njoj ima dosta kemikalija. Najbolje je čistiti je suhom krpom.

Foto: Unsplash

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:10