Izbjegnite popravke

Kondenzacija u hladnjaku nikako nije dobra. Napravite ove korake što je prije moguće

 SERGEY PAKULIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Kondenzacija je uobičajena oko staklenih prozora i vrata tijekom zime, ali može biti problem za vaš hladnjak tijekom cijele godine

Srećom, to je lako popraviti unošenjem nekoliko jednostavnih promjena u način na koji koristite hladnjak.

Hladnjaci rade tako što neprestano isparavaju tekućinu u plin i natrag u tekućinu kako bi održali hladnu temperaturu za sigurno skladištenje hrane. Iako vlaga u hladnjaku nije razlog za brigu, višak vode nakupljen na dnu ili oko stranica može biti znak dubljeg problema. Prema stručnjacima, postoji nekoliko uzroka kondenzacije unutar ovog uređaja za hlađenje, od kojih je većinu lako riješiti uravnoteženjem vlažnosti i temperature te reorganizacijom vaših ohlađenih proizvoda.

image
BRAVISSIMOS/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

KAKO ZAUSTAVITI KONDENZACIJU U HLADNJAKU

Prema stručnjaku tvrtke Home Efficiency Guide, kondenzacija u hladnjaku se događa kada se topli zrak pun vlage hladi.

"Ako se ovo dogodi unutar vašeg hladnjaka, morate pronaći izvor toplog zraka što je prije moguće. U većini slučajeva, topli zrak ulazi kroz vrata, ali postoji mogućnost da dolazi iz namirnica koje čuvate u svom hladnjaku."

Nije uvijek lako odmah odrediti točan uzrok, ali postoji nekoliko stvari koje možete pokušati. Postoje "dva jednostavna testa" koja možete izvesti kako biste provjerili je li vaša brtva istrošena.

PROVJERITE IMA LI CRNE PLIJESNI

Plijesan je uvijek rizik kada imate posla s kondenzacijom, a možda se već stvorila oko brtve na vratima. Ako pronađete plijesan, brtvu će trebati temeljito očistiti ili zamijeniti ako je oštećenje ozbiljno.

Kako biste uklonili crnu plijesan na brtvi, pokušajte ju očistiti mekom krpom ili spužvom, bijelim octom i toplom vodom, ali nikako ne smijete koristiti abrazivna sredstva za čišćenje kao što je soda bikarbona jer može oštetiti brtvu.

image
ZORANM/GETTY IMAGES

NAPRAVITE "TEST S NOVČANICOM"

Ovaj drugi test uključuje zatvaranje vrata hladnjaka na papirnoj novčanici postavljenoj između brtve i hladnjaka. Ako možete izvući novčanicu bez otpora, brtva ne radi kako treba. Kako biste zatvorili sve praznine između brtve i vrata, prstima je nježno povucite s vrata.

IZBJEGAVAJTE ČESTO OTVARANJE VRATA

Ako nema vidljivih oštećenja na brtvi, možda otvarate vrata prečesto ili predugo.

PRAVILNO ČUVAJTE HRANE

Tekućine ili hrana s visokim udjelom vlage također mogu pridonijeti stvaranju vlage u vašem hladnjaku. Hrana poput zelene salate i voća otpušta vlagu unutar uređaja dok se hladi. Kako biste to izbjegli, zamotajte ove namirnice u papirnate ručnike i uvijek čuvajte hranu u zatvorenim posudama ili omotima sigurnim za hladnjak i otpornim na vlagu.

image
EDWIN TAN /GETTY IMAGES

IZBJEGAVAJTE PRETRPAN HLADNJAK

Hladnjaci imaju tendenciju nakupljanja proizvoda tijekom vremena koji se često guraju na stražnji dio polica.

Pretrpan hladnjak može dovesti do blokiranih ventilacijskih otvora u različitim odjeljcima, sprječavajući cirkulaciju hladnog zraka u uređaju. Višak vlage koja se skuplja oko stranica i dna polica ključni su znakovi prenatrpanog hladnjaka, osobito ako su mnogi predmeti u vašem hladnjaku plastični i četvrtastog oblika. Kako biste izbjegli kondenzaciju u hladnjaku, steknite naviku uklanjanja stvari koje nećete jesti.

image
SERGEY PAKULIN/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

VRUĆU HRANU OSTAVITI DA SE OHLADI

Pohranjivanje ostataka hrane u hladnjak odličan je način za planiranje unaprijed, a istovremeno smanjuje bacanje hrane, ali u žurbi to može biti problematično za vaš uređaj.

Hladnjaku će trebati puno više vremena da stabilizira svoju unutarnju temperaturu kada je napunjen toplom hranom, a u većini slučajeva plastične posude će biti prekrivene problematičnim vodenastim ostacima.

PROVJERITE POSTAVKU TEMPERATURE

Provjera temperature vašeg uređaja također je ključna kako biste spriječili da pripravci koje napravite ne propadnu. Hladnjak treba držati na temperaturi između 4-5 C i oko -18 C za zamrzivač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 18:46