tres chic

Uredite svoj dom na francuski način...

 

Francuski način života s dobrim je razlogom sinonim za besprijekoran stil, i to ne samo u okviru mode i gastronomije, nego i unutarnjeg uređenja. Domovi francuskih obitelji često u sebi skrivaju komadiće prošlosti i burnu povijest pa je stoga modernim Francuzima glavni zadatak u uređenje uvesti pravi spoj starog i novog, istaknuti tradicionalan dizajn s modernim komadima i uz sve to učiniti svoj dom istinski elegantnim prostorom. Kršenjem pravila uređenja često se dobivaju jedinstveni, ali veličanstveni interijer koji zovu na uživanje. Uklopite francuski stil u svoj dom na ove zanimljive načine!

Istaknite posebnosti svoga doma.

Brojni stanovi i domovi u Parizu dio su povijesne baštine te u sebi imaju predivne arhitektonske elemente poput izrezbarenih detalja, ukrašenih stropova i raskošnih štukatura. Ako imate sreće i živite u stanu koji ima takve karakteristike, potrudite se dodatno ih istaknuti. Ako nemate, uvijek ih možete rekonstruirati pomoću kista, malo boje i mnogo strpljenja.

Volite umjetnost.

Umjetnost čine predmeti i prikazi koje posebno volite i koji u vama bude snažne emocije. Na vašem zidu ne moraju visiti skupocjene slike da bi vaš dom bio izvrsno uređen! Neka vam zidove krase obiteljski portreti, grafički zanimljivi predmeti, skulpture i različite uspomene koje ste s godinama prikupili. Vaši bi zidovi trebali biti odraz vaše osobnosti i na njima bi se trebalo nalaziti ono što zaista volite, a ne ono za što mislite da bi "trebalo" visjeti na zidovima.

Dobro se zabavite u svojoj kuhinji.

Francuzi su poznati po svojim kulinarskim vještinama i razigranosti u kuhinji pa zašto bi ova prostorija u stanu bila dosadna i bezizražajna? Iako su bijele kuhinje trenutačno u trendu, Francuzima trendovi ne znače mnogo pa će se tako mnogi od njih odvažiti na jarke boje kuhinjskih elemenata i vidljivu teksturu pločica u kombinaciji s klasičnim posuđem za dojmljiv učinak.

KUHINJE U BOJI? APSOLUTNI HIT! Kada kuhinja zablista u različitim bojama!

Pretvorite svoju kupaonicu u prostor za opuštanje.

Topla kupka na kraju dana savršen je recept za otpuštanje dnevne napetosti, no ako si ne možete ugoditi na ovaj način, svoju kupaonicu uvijek možete ukrasiti golemim zrcalom, zanimljivim tapetama i imitacijom mramora za pravi efekt luksuza.

Držite se neutralnih tonova u spavaćoj sobi.

Većina francuskih domova nema mnogo žarkih boja i upečatljivo ukrašenih zidova. Fokusirajući se više na teksture i samu arhitekturu prostora drže se neutralnih i suzdržanih kredastih tonova poput nježne mentol zelene, boje pijeska, lana i sivih tonova. Detalji u jarkim bojama su dobrodošli, no pažljivo ih odaberite kako ne biste narušili smiren izgled ove prostorije.

Dodajte malo sjaja za odličan dojam.

Što simbolizira francuski chic bolje od kristalnog lustera? Svjetlucanje kristalića koji vise sa stropa definitivno će pretvoriti vašu spavaću ili dnevnu sobu u šarmantan prostor. Ako ste odlučili nabaviti ovakav luster, nemojte kupiti nov i besprijekoran primjerak! Želite li da vaš luster izgleda originalno i kao da ste ga našli na buvljaku usred Pariza, pokušajte pronaći što stariji luster koji će dodati malo patine u vaš interijer.

Stvorite u svakoj prostoriji točku fokusa.

Prigrlite dašak luksuza u svojem domu i uvedite u svaku prostoriju barem jedan veći detalj koji će privući pozornost čim uđete u nju. Raskošne zavjese koje sežu sve do poda, golemo zrcalo ili drugi glamurozni ukrasi primjeri su detalja koji će vaš prostor učiniti uistinu posebnim.

IDEJE ZA DEKORIRANJE Začinite prostor s velikim ogledalom!

Neka vaš dom bude savršeno nesavršen.

Stalno imate osjećaj da vaš proces uređenja još nije gotov i da nešto nedostaje kako bi vaš interijer bio savršen? Odlično! Na dobrom ste putu da uređujete baš poput Francuza. Francuski domovi nisu nikad pretjerano ulickani pa stoga nije nikakav problem što zavjese ili stolnjak nisu ispeglani, što je jedna slika baš uvijek nakrivljena ili krevet tu i tamo ostane nepospremljen. Naš dom je prostor u kojem se odvija život, a život se treba slaviti!

Budite kreativni sa svojim ormarom.

Ugradbeni ormari nisu tako česta pojava u francuskim domovima pa se Francuzi i Francuskinje moraju posebno potruditi kako bi stvorili svoju savršenu garderobu. Neka vaš ormar privlači pozornost svojim izgledom, umjesto da bude isključivo praktičan predmet za odlaganje odjeće i obuće.

Spojite blagovaonicu i kuhinju.

Danas rijetko tko ima dovoljno prostora za zasebnu blagovaonicu, što uopće nije loša stvar. Blagovaonski stol smješten u kuhinju ne samo da spaja kuhanje i druženje u istoj prostoriji, nego vam stavlja na raspolaganje cijelu dodatnu radnu plohu. Stavite li stol u sredinu kuhinje, umjesto kuhinjskog otoka, dodat ćete prostoriji toplinu, a obroke pretvoriti u poseban doživljaj.

Unesite svoj vrt u unutrašnjost.

Naravno, brojne zelene biljke i raznobojno cvijeće uljepšat će svaki prostor, no ovdje nije riječ o zelenilu. Zašto ne biste u svoj prostor unijeli pletene stolice i fotelje koje se inače koriste u vanjskim prostorima terase ili vrta? Ako imate izvrsne komade vrtne garniture, bez ustručavanja ih uklopite u svoj dom i tako stvorite iznenađujući detalj koji će se u klasičnom uređenju posebno istaknuti.

Odlučite se za poseban dekorativan detalj.

Izvrstan način da stvorite taj glavni fokus u prostoriji jest odabir posebnog dekorativnog detalja koji će vam pomoći da odaberete i sve ostale. Primjerice, divna baršunasta sofa u upečatljivoj boji dominirat će vašom dnevnom sobom pa bi svi ostali detalji trebali biti jednostavniji i nježniji. Nema potrebe za usklađivanjem svih predmeta koje unosite u svoj dom, ali je važno da se prilikom uređenja dobro zabavite i da interijer odražava vaš ukus.

DEKOR TREND Raskošni baršun

Izvucite svoje staklo na vidjelo.

Ukrasno posuđe, čaše i keramiku nemojte skrivati iza vrata ormarića. Za glamurozan efekt izložite ih pogledima! Kada ste zadnji put koristili čaše za šampanjac ili pili vino iz posebno elegantnih staklenih čaša? Ne samo da će vaše posuđe djelovati kao iznimno vizualno atraktivan detalj, nego ćete ga zasigurno i češće koristiti.

Nemojte se ograničiti na samo jedan stil.

Nijedan stil ne odgovara vašem ukusu i osobnosti u potpunosti? Izvucite iz svakog pojedinačnog stila ono najbolje i spojite ih u cjelinu svojstvenu samo vama! Spoj moderne umjetnosti, geometrije i raskošnih ukrasnih detalja iz neke druge ere mogu zajedno činiti fantastičnu kombinaciju koja oduševljava i iznenađuje.

Izvor: Brit+Co

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:25