Usporedba cijena u većim hrvatskim gradovima

Stan ili kuća? U Dubrovniku se više cijene kuće, a u Istri stanovi

Prosječne tražene cijene kvadrata kuća bile su oko 10 posto niže od cijena stanova, ali u pojedinim gradovima kuće imaju znatno veće vrijednosti. Donosimo koji su to gradovi…

Vječna dvojba: kupiti stan ili kuću? Stan, čije su prednosti brže čišćenje i održavanje te zajednička pričuva iz koje se plaćaju popravci u zgradi? Ili ipak kuću, čije su prednosti okućnica s vrtom, komfor i veća površina s više dodatnih prostorija kao što je podrum? Za kuću se kaže da je rupa bez dna, no život u stanu podrazumijeva i (ne)željene susjede koje se ne smije uznemiravati vikom, galamom i bukom, a spomenuta zajednička pričuva ponekad može stvarati probleme, naročito ako netko od susjeda odbija plaćati ili pristati na određene radove u zgradi.

U svakom slučaju, odluka je individualna i ovisi o životnim navikama, potrebama i željama. Naravno, i o financijskoj situaciji svakoga tko je u ovoj dvojbi. Iako umjesto njega ne možemo donositi odluke, možemo mu pomoći kada su u pitanju cijene nekretnina u Hrvatskoj. Naime, najnoviji podaci portala za nekretnine i turizam Crozilla.com bave se upravo cijenama kuća i usporedbom s cijenama stanova. Statistika pokazuje da je najveći mjesečni porast cijena kuća tijekom rujna zabilježen u Dubrovniku i Šibeniku, a najveći pad bilježe Split i Zagreb.

Najskuplje kuće

Najskuplje kuće za prodaju tijekom rujna oglašavane su u Dubrovniku, Opatiji i Splitu, a najjeftinije u Vukovaru, Bjelovaru i Sisku. Pritom je prosječna oglašavana cijena kvadrata dubrovačkih kuća na mjesečnoj razini porasla 3,4 posto te je u rujnu iznosila 3727 eura. Šibenik bilježi mjesečni porast cijena od 3,1 posto, a za jedan kvadrat kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku se tražilo 1346 eura. – Porast cijena kuća bilježi se u još nekim gradovima na Jadranu, kao što su Rijeka (0,5 posto), Zadar (1,2 posto), Umag (1,4 posto) i Senj (2 posto). U Rijeci je prosječna tražena cijena kvadrata prošli mjesec iznosila 1215 eura, u Zadru 1692, u Umagu 1845, a u Senju 1179 eura – navode stručnjaci s portala Crozilla. Iz statističkih podataka iščitava se kako su cijene kuća porasle i u unutrašnjosti Hrvatske.

Prosječna tražena cijena varaždinskih kuća porasla je 1,7 posto, a za jedan se kvadrat u prosjeku tražio 781 euro. U Bjelovaru se za kvadrat kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku tražilo samo 594 eura, što je tek 0,7 posto više nego mjesec ranije. S druge strane, splitskim je kućama rujanska cijena bila dva posto niža nego mjesec ranije, a za jedan se tamošnji kvadrat u prosjeku tražilo 2246 eura. Mjesečni pad cijena od 1,3 posto zabilježen je u Zagrebu gdje se za kuću u prosjeku tražilo 1341 euro po kvadratu. Niže cijene od onih u kolovozu tijekom rujna su zabilježene i u Osijeku u kojem su pale 0,5 posto te se u prosjeku tražilo 616 eura po kvadratu. Nadalje, u Opatiji i Poreču cijene kuća pale su na mjesečnoj razini za neznatnih 0,2 posto pa se njihova prosječna tražena cijena spustila tek za nekoliko eura: u Opatiji je iznosila 2459, a u Poreču 1784 eura. Jedva zamjetnu promjenu od tek 0,1 posto bilježi Pula gdje je prosječna tražena cijena kuća iznosila 1402 eura.

Pad cijena stanova

Kako se kreću cijene stanova? Prisjetimo li se prijašnjih članaka, znamo da su cijene stanova tijekom rujna pale 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec. Jedina dva grada koja su bila u plusu su Zagreb i Šibenik u kojima je cijena stanova porasla tek za 0,4 posto. Prosječna oglašavana cijena kuća u Zagrebu iznosila je 1607 eura po kvadratu, a u Šibeniku 1372 eura. Dubrovnik, Opatija, Split i Umag bili su, tradicionalno, najskuplji gradovi. Ipak, zanimljivo je spomenuti kako je najveći pad cijena na mjesečnoj razini zabilježen u našem najskupljem gradu – Dubrovniku gdje su se stanovi prodavali po prosječnoj cijeni od 3183 eura po kvadratu. U Opatiji je prosječna tražena cijena iznosila 2937 eura, u Splitu 2184, a u Umagu 2048 eura po kvadratu. Najniže cijene, pak, bile su u Vukovaru gdje se tražilo samo 579 eura po kvadratu, a slijedi ga Sisak s prosječnom cijenom od 783 eura po kvadratu.

Čak 550 eura više

A koliko su stanovi skuplji od kuća ili obrnuto? Prema podacima portala Crozilla, prosječne tražene rujanske cijene kvadrata kuća bile su u prosjeku oko deset posto niže od cijena stanova. U većini gradova kuće su bile jeftinije od stanova, ali u pojedinim je gradovima na Jadranu situacija ipak bila obrnuta. U Poreču, Splitu, Puli i Dubrovniku stanovi su ipak imali nižu prosječnu cijenu kvadrata nego kuće. – Najveću razliku u cijenama kuća i stanova bilježi Dubrovnik u kojem se za kvadrat kuće tražilo čak 544 eura više nego za kvadrat stana. U Opatiji su cijene stanova bile čak 478 eura po kvadratu više od cijena kuća.

Izjednačeno u Senju

Značajna je razlika zabilježena i u Osijeku gdje je iznosila 355 eura po metru kvadratnom, zatim 294 eura u Varaždinu te u Zagrebu gdje su cijene kuće bile 266 eura po kvadratu niže od cijena stanova – navode stručnjaci s portala i dodaju kako kupci, kojima je cijena nekretnine osnovni kriterij, najmanje dvojbe kupiti li kuću ili stan imaju u Senju jer je u tom gradu razlika između tih vrsta nekretnina iznosila samo šest eura po kvadratu u korist kupcima kuća.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:59