SAVJETI KOJI ĆE VAM POMOĆI

Uzgoj limuna na balkonu

Ukrasite svoj balkon predivnim mirisnim drvetom limuna!

Kako polako rastu vanjske temperature, tako raste i naša želja za uzgojem voća ili povrća u našem vrtu. Ako niste jedan od onih sretnika koji imaju veliki vrt za sadnju željenih namirnica, zašto biljke ne biste posadili na vlastitom balkonu? Kako bismo vam pomogli u tome, donosimo vam savjete za uspješan uzgoj limuna na balkonu.

Drvo limuna može narasti i do šest metara pa će na onim manjim balkonima moći služiti i za stvaranje hlada. Što se tiče same sadnje, limunu najviše odgovaraju dobro drenirana tla lakše teksture pa je kod sadnje potrebno voditi računa o tome. Naime, za uspješan uzgoj limuna na balkonu najbolja je ilovasta i pjeskovito-ilovasta zemlja.

Za uzgoj limuna u tegli ili većoj posudi najprikladnija je južna strana balkona s mnogo prirodnog svjetla. Naime, limun je vrsta citrusa koji je u svom prirodnom okruženju navikao na izuzetno visoke temperature i mnogo sunčeve svjetlosti.

Ljeti ga obavezno morate držati vani na svježem zraku, dok ga je u zimskom razdoblju najbolje unijeti u zatvorenu i zaštićenu prostoriju gdje se temperatura nikada neće spustiti ispod desetak stupnjeva. Važno je napomenuti da je drvo limuna, nakon što ga unesete u kuću, potrebno temeljito očistiti od svih eventualnih nametnika, a možda će ga trebati i orezati.

Rezidba limuna obuhvaća svako odstranjivanje oštećene grane kako biste potaknuli uspješniji i brži rast mladice. Osim potrebne temperature i dovoljno sunčeve svjetlosti, važno je spomenuti da drvo limuna na balkonu obavezno mora biti zaštićeno od jakog vjetra. Najbolje je da ga smjestite u zavjetrinu ili ga barem pokrijete odgovarajućom zaštitnom folijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:12