mjesto za mala umjetnička djela

VIDEO Uradi sam stolić za crtanje

Stvaranje malih umjetničkih djela neizostavan je dio odrastanja i zabavni kreativni trenutak dana svakog sretnog djeteta, što često rezultira u slatkom kaosu na podu našeg dnevnog boravka. Udobno smješteni na tepihu naši su klinci sposobni provesti sate i sate ukrašavajući svoje bilježnice, crtajući i zabavljajući se s flomasterima i bojicama pa zašto im ne biste olakšali tu aktivnost izradom malog podnog stolića na kotačiće? Na pomičnoj drvenoj plohi koju možete obojiti i iscrtati raznim zabavnim motivima, vaši će najmlađi obožavati stvarati svoje crteže i slike, a vi ćete uvesti malo reda u svoj dom.


Potreban materijal

daska željene veličine
olovka
4 kotačića (s vijcima)
2 elastična konopca s kukama
1 ručka za ladice (s vijcima)
2 plastične ili papirnate čaše
rola običnog papira
odvijač
bušilica s nastavkom za rupe (76 mm) i nastavkom za bušenje drva (4,5 mm)
2 gumice za kosu
klamerica

Postupak

Na dasci rasporedite gdje će svi elementi vašeg stolića biti pričvršćeni, a pritom ostavite dovoljno mjesta i za kotačiće na uglovima daske (1). Ocrtajte čaše i označite središte nastalih krugova (2). S bušilicom na kojoj je postavljen nastavak za bušenje velikih rupa (a koji je malo manji od iscrtanog kruga) izrežite u dasci dvije rupe za čaše (3-4). Na dasci iznad nastalih rupa olovkom označite mali pravokutnik i izbušite klasičnim nastavkom za drvo (4,5 mm) rupe na njegovim uglovima (5). Prerežite gumice za kosu na pola i provucite ih kroz nastale rupe pravokutnika (6). Okrenite dasku i klamericom pričvrstite krajeve gumica za kosu za samu dasku (7). Pobrinite se da gumice budu napete kao bi čvrsto držale. Izbušite rupu na rubu daske pomoću bušilice i na tom mjestu pričvrstite jedan kraj ručke za ladicu (8). Drugi kraj nemojte pričvrstiti - ručka će se tako moći okretati. Olovkom zabilježite položaj svakog kotačića na donjem dijelu daske i pričvrstite ih u uglove daske (9).

Kad je stolić gotov, provucite jedan od elastičnih konopaca kroz središte role papira, smjestite rolu papira uz lijevi rub stolića i s druge strane daske povežite kuke od konopca. Konopac mora biti dovoljno opušten da se rola papira može odmatati.

Ponovite postupak s drugim konopcem, ali na drugoj strani stolića jer će on služiti za pridržavanje papira. Smjestite šalice u rupe koje ste izbušili na desnom kraju daske i njih smjestite bojice i flomastere.

Gumice za kosu držat će škare ili ravnalo na mjestu, a otvorena ručkica odličan je držač za šarene trake od selotejpa. Površinu daske ukrasite po želji!



Ž

Izvor: Growing Spaces

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:10