SAVJETI KOJI VAM MOGU SPASITI ŽIVOT

Zaštitite se od koronavirusa: evo što sada redovito trebate čistiti u domu

 Living 4 media
Površine u domu koje neprestano dodirujemo trebalo bi dezinficirati i po nekoliko puta na dan, a danas vam donosimo popis onih stvari koje biste morali čistiti češće nego prije

S obzirom na to da su najnovija istraživanja znanstvenika i liječnika diljem svijeta pokazala da koronavirus može najduže preživjeti na materijalima plastici i čeliku, i to čak do 72 sata, važno je čistiti određene stvari u domu što češće nego što smo to radili inače. Ove predmete biste trebali dezinficirati redovito jer njih najčešće dodirujete, a napravljeni su uglavnom od ranije spomenutih materijala.

To su kvake na vratima, površina stolova, stolci (sjedalo, ručke, naslon), kuhinjski pult, kupaonske površine, slavine, wc školjka, prekidači za svjetlo, daljinski upravljač te konzole za igranje.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo također je izdao preporuke za čišćenje i odabir odgovarajućih sredstava za dezinfekciju. Dezinfekcija se izvodi registriranim dezinfekcijskim sredstvom koja djeluju na viruse prema uputama proizvođača, a Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) preporučuje sredstva na bazi ovih aktivnih tvari - Etanola, Natrijeva hipoklorita, Glutaraldehida, Izopropanola, Benzalkonijeva klorida i Natrijeva klorita.

Izvor: The New England Journal of Medicine

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:05