Britanski parlament odobrio odgodu Brexita do 30. lipnja

Zastupnici Donjeg doma britanskog parlamenta usvojili su prijedlog premijerke May u kojem je tražila odgodu Brexita do 30. lipnja 2019. godine. May i dalje pokušava postići kompromis s laburistima na čijem čelu se nalazi Jeremy Corbyn koji je do sada svim sredstvima pokušavao isprovocirati prijevremene izbore.
Britanska premijerka Theresa May
 Jack Taylor / REUTERS

Prijedlog je usvojen većinom od 420 glasova, što znači da su se oko njega usuglasili i vladajući torijevci, ali i laburisti. Protiv njegova usvajanja bilo je 110 zastupnika, većinom tvrdolinijaša koji žele napustiti Europsku uniju što prije.

Vlada je pregovore s čelnicima Laburističke stranke ocijenila kao 'kontruktivne', a očekuje se da će se pregovori nastaviti nakon četvrtka, kada bi London trebao dobiti službeni odgovor Bruxellesa nakon summita Europskog vijeća, na kojem će europski državnici jednoglasno odlučiti o odobravanju odgode.

London i dalje želi napustiti Europsku uniju što prije, kako bi izbjegli raspisivanje izbora za Europski parlament koji su prema Lisabonskom ugovoru dužni raspisati ako Uniju ne napuste najkasnije do 22. svibnja.

Najgori scenarij

- Sve je izglednije da će Velika Britanija izaći iz Europske unije bez dogovora, rekao je glavni europski pregovarač Michel Barnier u utorak. I ta teza ima jednakovrijednu težinu i tjedan dana nakon što je izgovorena.

No, vlada u Londonu se ipak priprema i za drugi najgori scenarij: izbore za Europski parlament. Iz vlade su u ponedjeljak poručili kako su poduzeli potrebne zakonom predviđene korake kako bi sudjelovali u izborima za Europski parlament u svibnju, no i kako to ne znači da je neizbježno da Velika Britanija na njima sudjeluje.

"Danas smo kao odgovorna vlada poduzeli potrebne zakonske korake ukoliko budemo morali sudjelovati", izjavio je glasnogovornik vlade. "Ovo ne znači da su izbori neizbježni jer izlazak iz EU prije datuma izbora automatski znači da nećemo biti obvezni sudjelovati".

Britanska premijerka Theresa May pisala je u petak predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku tražeći odgodu brexita do 30. lipnja kako bi omogućila podijeljenim zastupnicima da usvoje sporazum o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

May je izjavila da u slučaju postizanja dogovora prije tog datuma, Britanija predlaže prijevremeno okončanje te odgode.

- Vlada će željeti dogovoriti raspored za ratifikaciju koji će omogućiti izlazak Ujedinjenom Kraljevstvu iz EU-a prije 23. svibnja 2019. i otkazivanje izbora za Europski parlament, ali će nastaviti raditi odgovorne pripreme za održavanje izbora ako se to pokaže nemogućim - kazala je.

Visoki dužnosnik EU-a rekao je ranije u petak kako će Tusk vjerojatno ponuditi Britaniji fleksibilno produženje roka za izlazak iz EU-a do godine dana, s mogućnošću da ode ranije.

Po riječima dužnosnika, ta bi opcija mogla biti predstavljena May na summitu EU-a posvećenom brexitu 10. travnja u Bruxellesu. Ako premijerka to prihvati, Britanija će morati održati izbore za Europski parlament u svibnju.

No, u subotu je, kao prenosi Observer, premijerka May rekla: "Budući da je parlament pokazao da će zaustaviti izlazak Ujedinjene Kraljevine bez dogovora, sada imamo jasan izbor: napustiti Europsku uniju s dogovorom ili ju nećemo napustiti uopće. Što se dulje ovo razvlači, veći je rizik da Ujedinjeno Kraljevstvo uopće ne izađe", dodala je May.

A u srijedu se bio oglasio Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije: "Ako je Ujedinjena Kraljevina u stanju potvrditi Sporazum o izlasku s potrebnom većinom do 12. travnja, EU je spremna prihvatiti produljenje roka za izlazak do 22. svibnja. Ali 12. travnja je konačni rok za potvrđivaje Sporazuma. Ako ga parlament do tada ne prihvati neće biti novih kraćih produljenja. Nakon 12. travnja riskiramo dovesti u opasnost izbore za Europski parlament što je prijetnja funkcioniranju EU". I zaključio: "Vjerujme da je sada izlazak bez Sporazuma u ponoć 12. travnja vrlo izgledan scenarij. Koji ne želim. Ali pobrinuo sam se da EU bude spremna za taj ishod". A i u takvom scenariju, nastavio je Juncker, London mora osigurati tri stvari: prava građana EU na Otoku, ispunjene svojih financijskih obveza prema EU i nepsotojanje granice na Irskom otoku u skladu s mirovnim sporazumom.

U utorak poslijepodne, nakon sedmosatne sjednice vlade, pred predstavnike medija je izašla premijerka Theresa May i najavila da će se sastati s Jeremyjem Corbynom, predsjednikom Laburističke stranke, kako bi pokušali naći kompromisno rješenje za izlazak Ujedinjene Kraljevin iz članstva u EU. Usporedo bi zatražila od EU još jedno, kraće produljenje roka za izlazak kako bi se postigao dogovor s laburistima. Pretpostavlja se da bi May mogla s Corbynom pokušati dogovoriti opociju "mekšeg Brexita", dakle neke opcije carinske unije što su laburisti već ranije zagovarali.

Ukoliko taj dogovor ne uspije, tada May planira izaći pred parlament s nizom opcija za Brexit i podržati onu koja dobije najviše glasova. Za sve je to potrebno dulje razdoblje od 12. travnja, što znači da bi May tražila da se izlazak odgodi ali da Britanija ne raspiše izbore za Europski parlament. May tvrdi da je to moguće obaviti do 22. svibnja, dana prije početka izbora. Veliko je pitanje je li EU spremna na taj rizik. Ako Ujedinjena Kraljevina ostane članicom - a to može u bilo kojem trenutku do 12. travnja ili do 22. svibnja ako se rok produlji - a ne provede izbore za Europski parlament, tada je moguće dovesti u pitanje legalnost bilo koje odluke tog parlamenta i tijela koje se na temelju rezultata izbora konstituiraju. Što bi značilo blokadu rada EU.

Zastupnici u Donjem domu britanskog parlamenta u ponedjeljak nisu uspjeli izglasati niti jedan amandman, među kojima su bili i oni za koji su se mnogi nadali da će uspjeti proći većinsku odluku parlamenta - onaj za ostanak u carinskoj uniji i zajedničkom tržištu nakon Brexita.

Amandmani za glasanje bili su:

1. Carinska unija s EU: odbijena s 261 glasa za i 282 glasa protiv

2. Zajedničko tržište (slično Norveškom modelu): odbijen s 273 glasa za i 276 glasa protiv

3. Raspisivanje referenduma koji bi potvrdio Brexit sa sporazumom prije no što ga ratificira parlament: odbijen s 280 glasa za i 292 glasa protiv

4. Novo glasanje o produljenju Članka 50. u slučaju da Ujedinjena Kraljevina ne ratificira ugovor o izlasku dva dana prije datuma izlaska iz EU: odbijen s 191 glasa za i 292 glasa protiv

Svjesna potpunog kaosa na Otoku, EU je, prenosi u utorak navečer Financial Times, pripremila novu ponudi britanskoj premijerki May: duga odgoda Brexita uz striktno određene uvjete koji uključujuju održavanje izbora za Europski parlament - što je aksiomatski uvjet - i mogući "gentleman's agreement" o budećem ponašanju Britanije kao članice. Dok ne izađe iz članstva. Što bi, primjerice, uključivalo nesudjelovanje Londona u izboru novog predsjednika Europske komisije.

Izlazak Ujedinjene Kraljevine iz EU bi se odgodio do siječna ili čak travnja 2020. godine. Prema jednom od scenarija koje razmatraju diplomati taj bi se plan ponudio premijerki May čak i ako ne zatraži produljenje. Kako bi se izbjegao izlazak bez Sporazuma. I situacija u kojoj bi se moglo tumačiti da je "EU istjerala Ujedinjenu Kraljevinu iz članstva".

"Ako već idemo prema izlasku bez sporazuma, tada možemo ponuditi jednogodišnje produljenje. Tada je odluka na njima i samo na njima", rekao je za FT jedan viši dužnosnik EU.

Pitanje je, jasno, hoće li na taj plan pristati francuski predsjednik Emmanuel Macron. Barnier, Francuz, bio je jasan: "Produljenje britanskog članstva bi moglo EU dovesti u vrlo rizične situacije". Odatle i ideja "gentleman's agreement". Koji bi, to je sasvim jasno, izazvao pravu buru na Otoku jer bi ga zastupnici poneseni nacionalnim žarom mogli doživjeti poniženjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:32