Dva povjerenika, Talijan Gentiloni i Francuz Breton, podržavaju ideju izdavanja zajedničke europske "korona-obveznice"

Europski povjerenici za unutarnje tržište i ekonomiju Thierry Breton i Paolo Gentiloni poduprli su zahtjeve talijanskih i španjolskih čelnika da EU izda zajedničke obveznice za potrebe financiranja oporavka od koronakrize.
Europski povjerenici za unutarnje tržište, Thierry Breton (lijevo) i ekonomiju, Paolo Gentiloni
 Dati Bendo / EU

Talijanski premijer Giuseppe Conte prošlog je tjedna dva puta zatražio izdanje zajedničkih obveznica a u nedjelju mu se pridružio i španjolski kolega Pedro Sanchez, pozivajući se na europsku solidarnost u prevladavanju posljedica koronakrize.

"Vrijeme je da pokažemo solidarnost i kreiramo novi, zajednički mehanizam izdanja duga", napisao je Sanchez u nedjelju u uvodniku za više europskih listova, uključujući Frankfurter Allgemeine Zeitung i Corriere della Sera.

U ponedjeljak su im se pridružila i dva povjerenika iz tima predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, iskazujući podršku izdanju zajedničkog instrumenta duga EU-a, takozvanih "koronaobveznica", pred sutrašnju ključnu raspravu ministara financija EU-a.

"Suočena s jednom od najvećih tragedija posljednjih desetljeća, Europa nema izbora doli pokazati jedinstvo i solidarnost", napisali su u uvodniku objavljenom u ponedjeljak u nekoliko europskih listova, uključujući talijanski Corriere della Sera, povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni i povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Po svemu sudeći, ministrima financija EU-a bit će na sastanku u utorak predložene tri opcije:

  • kreditna linija iz Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM)
  • instrument zajmova koje je predložila EK za isplatu plaća radnicima kako bi se spriječili otkazi
  • jamstveni fond Europske investicijske banke (EIB).

Gentiloni i Breton poduprli su te tri mjere, no kažu da će biti potreban i "četvrti stup".

"Taj bi stup, primjerice, mogao biti oblikovan kao europski fond koji bi mogao izdavati dugoročne obveznice" striktno za potrebe zaduživanja povezanog s oporavkom od sadašnje krize, napisali su Gentiloni i Breton.

No, u zajedničkom pismu koje su objavili njemački ministri financija, Oto Scholz i vanjskih poslova Heiko Maas u europskim novinama (Les Echos (Francuska), La Stampa (Italija), El País (Španjolska), Público (Portugal) i Ta Nea (Grčka) vrlo su jasno rekli da se Berlin ne slaže s tom idejom.

A ni predsjednica Europske komisije - Njemica iz stranke CDU iz koje dolazi i kancelarka Angela Merkel - nije pretjerano odševljena prijedlogom o izdanju zajedničkih obveznica premda službeno tvrdi da su sve opcije na stolu.

Von der Leyen se zalaže za investicijski plan koji bi počivao na novom Višegodišnjem financijskom okviru, proračunu EU-a, s fokusom preusmjerenim na oporavak od posljedica pandemije, tumači dpa.

"Trebat će nam ogroman instrument nalik na Marshallov plan za Europu. Njegova bi jezgra trebao biti moćni novi EU proračun", objavila je čelnica EK

"Prednosti su takvog plana bjelodane: EU proračun dokazani je instrument solidarnosti", ustvrdila je Von der Leyen.

Pitanje fiskalnih poticaja podijelilo je zemlje EU-a. Tako Italija, Španjolska i Francuska predvode skupinu koja smatra da je izdanje zajedničkih obveznica jedini način da se osigura jeftino zaduživanje.

Suprotni tabor predvode Njemačka, Austrija i Nizozemska koje odbacuju izdanje zajedničkih obveznica, pribojavajući se da će preuzeti obavezu plaćanja tuđih dugova.

Europska unija na pragu je recesije gore od one nakon financijske krize 2008. godine, napominje dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:16