Europska središnja banka osigurala 750 milijardi eura za sanaciju štete pandemije: "Izvanredne okolnosti traže izvanredne mjere"

Europska središnja banka je sinoć donijela novi paket mjera kojim će osigurati 750 milijardi eura pomoći u borbi protiv ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.
Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde
 FREDERICK FLORIN / AFP

Program će u hodu biti prilagođen okolnostima i potrebama „koliko god će to biti potrebno“, ali apsolutni prioritet u ovome trenutku je pod svaku cijenu spriječiti financijsku krizu svjetskih razmjera koja bi imala nesagledive dugoročne posljedice.

Tzv. „Pandemski paket mjera nabave“ bit će na snazi najkraće do kraja 2020. godine, a obuhvatit će sve kategorije imovine ECB-a, dok će nabava istih biti fleksibilna. Grčke obveznice bit će uključene u paket mjera.

Središnja banka EU spremna je kupiti više talijanskih obveznica kako bi amortizirala ekonomske gubitke u pandemijom najjače pogođenoj zemlji Europe, kako bi u što većoj mjeri osigurala stabilnost ostatka eurozone.

Posljednja tri dana europski ministri financija i guverneri raspravljaju o dvije specifične mjere; paketu pomoći Europskog stabilizacijskog mehanizma u sklopu kojeg je na raspolaganju čak 410 milijardi eura, ali i plasiranju tzv. „korona obveznica“ kojim bi po hitnom postupku odgovorilo na krizu.

- Izvanredne okolnosti zahtijevaju izvanredne mjere – stoji u službenom priopćenju Europske središnje banke.

No, još uvijek nije moguće predvidjeti ishod rasprave o tzv. „korona obveznicama“, ali se ta ideja osobito svidjela kancelarki Angeli Merkel.

Europska središnja banka svejedno je naglasila kako niti jedna monetarna, fiskalna i regulatorna mjera može odgovoriti na zdravstvenu ugrozu koja je, osim građanima, ozbiljno zaprijetila i globalnoj ekonomiji zbog karantena.

Središnja banka EU smatra da će kamatna stopa u narednom periodu biti niža te da će nakon epidemije doći do naglog porasta zahtjeva za likvidnost diljem vodećih ekonomija, na što je ECB u ovome trenutku spreman.

- U potpunosti smo se prilagodili izazovu koju je pred nama – zaključili su.

Više informacija pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:21