Digitalno kreativno stvaralaštvo

Europski sud pravde u povijesnoj presudi zaštitio intelektualno vlasništvo na internetu

Korisnici koji objave internetski sadržaj, moraju dobiti dopuštenje osobe koja stoji iza tog sadržaja, objavio je u utorak Europski sud pravde, dajući time vjetar u leđa kreativnim industrijama.
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Regulatori kažu da nezakonite objave na velikim platformama poput YouTubea i Dailymotiona uskraćuju umjetnicima i izdavačima pravo za zaradu od svoje kreativne produkcije.

Odluka Europskog suda pravde donesena je nakon što je srednjoškolac u Njemačkoj za potrebe školskog projekta koristio fotografiju Cordobe, koju je pronašao na internetskoj stranici putničke agencije. Nakon njegovog izlaganja, korištena slika bila je objavljena na službenoj stranici škole. Fotograf Dirk Renckhoff, čija je bila slika u pitanju, tužio je grad Waltrom i saveznu državu Sjevernu Rajnu-Vestfaliju zbog kršenja intelektualnog vlasništva za neovlašteno korištenje svog kreativnog sadržaja. Za odštetu, Renckhoff je tražio 400 eura.

- Objavljivanje fotografije na internetu, koja je bila dostupna na nekoj drugoj internetskoj stranici uz prethodno dopuštenje autora, zahtjeva naknadnu autorizaciju istog tog autora za buduće korištenje slike - rečeno je u presudi Europskog suda pravde uz obrazloženje da je objavom na internetu, fotografija postala dostupna novoj publici.

Presuda bi mogla rezultirati serijom parnica u kojima bi umjernici pokušali zaštititi svoja prava i vlasništvo nad kreativnim sadržajem, rekao je konzultant Nils Rauer.

- Ideja je da mi kao društvo počnemo poštivati i štititi intelektualno vlasništvu, stoga smatram da su trenutni napori Europske komisije, Parlamenta i Suda usmjereni upravo tom cilju - dodao je Rauer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:20