Prijedlog reforme

Francuski ministar financija ponovno želi uvesti porez na digitalne usluge u EU

Rasprava o uvođenju poreza na digitalne usluge diljem Europske unije mogla bi doći na dnevni red već krajem ožujka, izjavio je francuski ministar financija Bruno Le Maire u intervjuu objavljenom u nedjelju.
Fracnuski ministar financija Bruno Le Maire
 Charles Platiau / REUTERS

U intervjuu za francuski časopis Le Journal du Dimanche, ministar Le Maire je izjavio da je 'uvjeren kako će se dogovor postići već do kraja ožujka'.

- Budući da se izbori za Europski parlament bliže, građani bi nam zamjerili kad bismo odustali od toga - dodao je.

Le Maire je komentirao slučaj nakon što europski ministri financija nisu uspjeli postići dogovor o uvođenju poreza na digitalne usluge u prosincu. Tada su se brojne države članice, uključujući Irsku, Švedsku, Dansku i Finsku usprotivile prijedlogu reforme.

Unatoč tome što su Francuska i Njemačka predložile ograničavanje poreza tako da se on ograniči samo na prihode koje kompanije dobivaju od oglašavanja na internetu, otpor među državama članicama nije bio slomljen. Europska komisija je prvotno predložila da tehnološkim tvrtkama nametnu poreznu stopu od 3 posto na prihod kojeg su zaradili u državi u kojoj posluju, a ne u državi u kojoj je tvrtka službeno registrirana.

Porez bi se nametnuo tvrtkama koje imaju ukupan godišnji prihod od 750 milijuna eura ili više te s godišnjim poreznim prihodima na razini Europske unije od 50 milijuna eura. Prema prvim procjenama, takva bi porezna reforma mogla generirati prihod od čak 5 milijardi eura godišnje.

Europski parlament po pitanju oporezivanja ima samo savjetodavnu ulogu. Kada su zastupnici Europskog parlamenta u prosincu glasovali o prijedlogu reforme, podržali su ideju da se prag minimalnih oporezivih prihoda unutar Unije spusti na 40 milijuna eura, za razliku od izvornog prijedloga Komisije od 50 milijuna eura. Također, planirala se nametnuti porezna stopa od 5 posto, a ne ona Komisijska od 3 posto.

Osim toga, Parlament je pokušao nametnuti porez on-line platformama koje pružaju usluge prijenosa.

Le Maireova 'reinkarnacija' porezne reforme na digitalne usluge došla je u trenutku kada su države članice počele bilježiti vlastiti napredak u tom području, s obzirom na to da nije bio dogovoren prijedlog poreza na razini cijele Europske unije.

Pariz je u prosincu najavio da će Francuska to učiniti neovisno o tome hoće li se provesti porezna reforma na razini cijele Europske unije. Također, austrijski kancelar Sebastian Kurz zalagao se za uvođenje poreza na digitalne usluge u njegovoj državi.

Isto su najavili i Ujedinjeno Kraljevstvo te Španjolska, a obje su države već iznijele konkretne prijedloge porezne reforme. S obzirom na to da je Europska komisija prošloga tjedna predložila ukidanje veta, prava kojeg države članice imaju prilikom izglasavanja o poreznim pitanjima, Le Mairovi komentari bili su strateški planirani.

Ukidanje veta prilikom glasovanja o poreznim pitanjima značilo bi da države koje zbog povoljne porezne politike privlače multinacionalne tvrtke (poput Irske), više ne bi mogle sabotirati uvođenje porezne reforme za digitalne usluge.

Članak je preuzet u cijelosti s portala Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 05:03