Italija je korak bliže sankcijama Komisije zbog svog proračunskog prijedloga

Unatoč preporuci državnika članica EU o  pokretanju postupka prekomjernog deficita protiv Italije,prvi potpredsjednik talijanske vlade Luigi di Maio izjavio je kako je uvjeren u nastavak pregovora s Europskom komisijom o talijanskom proračunskom prijedlogu.
Talijanski ministar rada i ekonomskog razvoja Luigi Di Maio
 Profimedia, Zuma Press - News

- Vjerujem da moramo nastaviti dijalog s Europskom unijom o proračunskom prijedlogu kako ne bi izdali talijanski narod – rekao je Di Maio novinarima ispred Vijeća za konkurentnost u četvrtak u Bruxellesu.

Nadležni povjerenici Europske komisije za euro i gospodarstvo Valdis Dombrovskis i Pierre Moscovici, 21. studenog su pozvali na pokretanje postupka prekomijernog proračunskog deficita protiv Italije.

Komisija je odlučila preispitati ispunjava li Italija zahtjeve EU za smanjenje javnog duga, nakon što je talijanska vlada najavila namjeru da prekrši europske fiskalne odredbe. Talijanski javni dug iznosi više od 130 posto njezinog BDP-a, stoga je 'ključna briga' Komisije.

- Vjerujem da ćemo u konačnici pronaći kompromis s Europskom komisijom bez da žrtvujemo očekivanja naših građana i obećanja koja smo im dali – rekao je Di Maio referirajući se na dvije politike koje bi trebale poboljšati socijalne uvjete u Italiji; temeljni univerzalni dohodak i reformu trenutnog mirovinskog sustava koji će nekim radnicima omogućiti odlazak u raniju mirovinu.

- Trenutno raspravljamo o tome hoće li ova reforma stvarno zaživjeti – zaključio je.

Sljedeći korak

Međutim, pokretanje postupka protiv Italije se sve više približava.

Predstavnici vlada država EU koji su članovi Odbora za gospodarstvo i financije, savjetodavnog tijela Europskog vijeća, ovoga su se četvrtka sastali u Bruxellesu kako bi raspravili o talijanskom proračunu.

Složili su se s Komisijom da Italija ne zadovoljava kriterij dopuštene visine javnog duga definiranih u Paktu o stabilnosti i rastu. U mišljenju objavljenom u četvrtak navečer, europski stručnjaci su se složili da postoji zajednički stav protiv Rima.

Odbor je činjenicu da je talijanska vlada podnijela revidirani plan proračuna koji ponavlja jednake proračunske ciljeve prozvala 'otežavajučim čimbenikom' u pregovorima.

Talijanski diplomatski izvor je istaknuo da mišljenje europskog savjetodavnog tijela ne smije utjecati na odluke europskih državnih dužnosnika. Dokument je također naveo da se mogu pojaviti nove činjenice o proračunu tijekom trenutnih pregovora između Komisije i talijanske vlade te je potrebno držati otvorene sve opcije za postizanje kompromisa koji trenutno djeluje kao nemoguća misija.

Potreban je "značajni ispravak"

U intervjuu objavljenom u talijanskim dnevnim novinama La Stampa ovoga tjedna, Dombrovskis je rekao da Rim mora predstaviti 'značajno ispravljen' proračunski plan, naglasivši pritom da smanjenje javnog duga za 0,2 posto BDP-a neće biti dovoljno.

- Vijeće je preporučilo smanjenje strukturnog deficita od 0,6 posto BDP-a. Međutim, plan talijanske vlade predviđa povećanje od 0,8 posto, zbog čega prema našoj procjeni javni dug dodatno raste za 1,2 posto - rekao je u razgovoru ističući da je talijanski proračunski put 'kontraproduktivan i za njihovo gospodarstvo'.

Di Maio je izjavio da ga je povjerenikova izjava ohrabrila, nadodavši da može razumjeti zašto je Bruxelles zbunjen metodom koja se razlikuje od trendova iz prošlosti.

- To je metoda koju želimo primijeniti kako bi smanjili javnih dug budući da ga je metoda prošlih vlada povećala – rekao je.

Prema Di Maiou, sada je potrebno implementirati ekspanzivnu ekonomsku politiku kako bi se smanjio javni dug i vratilo Italiju na pravi put.

Ostali sastanci

Ujutro se Di Maio susreo s Margrethe Vestager, povjerenicom Europske komisije za tržišno natjecanje te Marianne Thyssen, povjerenicom za zapošljavanje i socijalna pitanja.

S Vestager je raspravljao o preuzimanju čeličane ILVA od strane indijske multinacionalne kompanije Arcelor Mittal te o rekonstrukciji talijanske zrakoplovne kompanije Alitalia koja je nedavno dobila ponudu za pojedine jedinice željezničkog poduzeća Ferrovie dello Stato (FS).

Glasnogovornik je za EURACTIV izjavio da se Thyssen sastala s Di Maiom zbog pripreme za sastanak Vijeća za zapošljavanje i socijalnu politiku koji će se održati idući tjedan. Povjerenica je pritom pozdravila podršku Italije za socijalnu politiku, uključujući podršku u stvaranju Europskog nadzornog tijela za radnike i preporuku o planu socijalne zaštite.

Također, Di Maio i Thyssen su razmijenili svoje stavove o planu za univerzalni dohodak građana, zamolivši pritom talijansku vladu da ga pažljivo propita prije nego ga odluči uvesti.

Ovaj članak je u cijelosti preuzet s Euractiv.com i preveden na hrvatski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:46