Komisija najavila: 'Apsolutni prioritet je zadržati jedinstvo EU27, UK 1. veljače postaje treća država koja ne smije imati ista prava kao članice'

Michel Barnier, glavni pregovarač EU za Brexit, danas je na svom službenom Twitter profilu objavio pregovarački okvir Unije za buduće odnose s Ujedinjenom Kraljevinom, nakon što ona za 10 dana i konačno napusti Europsku uniju.
- Njegov govor bio nam je upozorenje, ali moramo ostati smireni i ujedinjeni - izjavio je glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier.
 Yves Herman / REUTERS

Podsjetimo, London je ovoga vikenda izašao sa svojim ciljevima i očekivanjima od budućeg odnosa s “Kontinentom”, a analizu njihovih zahtjeva možete pročitati ovdje.

U monotonom birokratskom jeziku pregovaračkog okvira EU i Ujedinjene Kraljevine nakon Brexita, neprestano se ponavljaju dvije rečenice koje simboliziraju stav koji će Bruxelles početkom veljače zauzeti prema Londonu: 'Naš je prioritet zadržati jedinstvo i autonomiju odlučivanja zemalja EU27' te 'Ujedinjena Kraljevina od 31. siječnja bit će treća države te kao takva neće uživati privilegije članstva u EU'. Ukratko, Europska komisija Londonu je dala do znanja da Brexit znači Brexit i da ne mogu prema riječima njihovoga premijera, imati i ovce i novce.

Kroz pregovarački se okvir proteže i želja Europske komisije da se unaprijedi suradnja u domenama u kojima postoji zajednički interes, kao i da se u pronalasku kompromisnog rješenja za buduće bilateralne odnose u najvećoj mjeri osloni na postojeće okvire suradnje.

Prijedlog buduće diplomatske suradnje EU i Ujedinjene Kraljevine je 'bliska i dugotrajna suradnja temeljena na dijalogu, savjetovanju i razmjeni informacija', u onoj mjeri u kojoj je Britanija spremna surađivati s EU. Unija i Kraljevina maksimalno će surađivati u sklopu međunarodnih organizacija, kao i u promicanju zajedničkih vrijednosti u drugim državama diljem svijeta. Suradnja se očekuje i u domeni sankcija, ali samo ondje gdje je politika kompatibilna.

Bruxelles i London će surađivati i u kontekstu obrane putem postojećih administrativnih okvira u svrhu pojednostavljenja suradnje i efikasnosti obrambenih snaga. Pregovarački okvir jasno ističe da pod svaku cijenu treba spriječiti kompromitiranje strateške autonomije Europske unije i njezine slobode da štiti svoje interese, ali navodi da će se postojećim zakonskim okvirom omogućiti suradnja britanskim tijelima u zajedničkim projektima obrane koji su financirani iz Europskog obrambenog fonda.

Europska unija i Ujedinjena Kraljevina namjeravaju maksimalno surađivati u domeni razmjene povjerljivih informacija s ciljem jačanja sigurnosnog okruženja i borbe protiv terorizma te hibridnih i kibernetičkih prijetnji. Njihova se suradnja očekuje i u sklopu zajedničke svemirske politike.

No, trgovina, gospodarstvo i iznad svega ribarstvo, kamenje su spoticanja 'glatkom' donošenju zakonskog okvira kojim će se definirati budući odnosi EU i Ujedinjene Kraljevine.

Europski pregovarački okvir poziva London da se obje strane obvežu da će uložiti maksimalan angažman da segment ribarstva nakon Brexita definiraju najkasnije do 1. srpnja 2020. godine, kako bi se pravovremeno i neometano taj zakonski paket mogao usvojiti. Međutim, Bruxelles inzistira na poštivanju načela reciprociteta resursima i kvotama, kojima bi se zaštitili sigurnost, prava i interesi europskih i britanskih građana.

- Pitanje ribarstva nakon Brexita izazov je bez presedana. Dužni smo donijeti stabilan zakonski okvir kojim će se definirati zajednički princip za ribarsko upravljanje – stoji u dokumentu Komisije.

Za razliku od Londona koji je ovoga vikenda jasno postavio granice buduće trgovinske suradnje s EU, Bruxelles je u svom pregovaračkom dokumentu izrazio nadu da će oformiti 'najbliže moguće partnerstvo s Ujedinjenom Kraljevinom kojima bi se osigurala jednaka konkurentnost na tržištu'. No, stoji dalje u tekstu podebljano crvenom bojom, Ujedinjena Kraljevina nakon 31. siječnja bit će smatrana trećom državom i kao takva neće moći uživati ista prava slobodnog tržišta koja uživaju ostale države članice. U tekstu je jasno naglašeno da sudjelovanje na jedinstvenom tržištu EU i carinskoj uniji ne može biti odvojeno od poštivanja četiri stupa slobode te da Unija ne dozvoljava sektorski pristup svom unikatnom tržištu.

Pregovarački okvir u cijelosti pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 02:01